top of page

Interviews  / Stories

.................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

Mark Koolen

Commerciële modefotograaf

Mark koolen wonende in het Nederlandse Boxtel is een Commerciële modefotograaf, gespecialiseerd in werken op locatie

 

Hoe en wanneer ben je begonnen met fotografie?

 

Toen ik tiener was, was ik meestal degene die foto’s maakte op vakanties en zo. Mijn vader neemt ook foto’s van zo een beetje alle leuke dingen in zijn leven dus ik denk dat ik dat stokje van hem heb overgenomen. Op mijn 21e kocht is een digitale spiegelreflex. De Nikon D50, deze was namelijk wat goedkoper dan een Canon 350D, en zo had ik dus een keuze gemaakt voor het systeem. Ik begon wat foto’s te maken op sportclubs en van kennissen van me. Na enkele maanden heb ik eens een klein flitssetje gekocht en ging ik familieportretjes schieten. Ik vond alles maar heel even leuk omdat er voor mijn gevoel al heel snel geen uitdaging in zat. Toen ben ik via een forumgenoot met modelfotografie in aanraking gekomen. Dit was iets waar ik mijn creativiteit goed in kwijt kon omdat elke shoot altijd anders was en ik steeds iets mooiers of interessanter wou maken. Ook het werken met mensen die net zo gedreven waren als ik om verder te komen, motiveerde en dreven me enorm. Deze richting ben ik dus blijven volgen.

 

Wat is je juiste doel?

 

Mijn doel is primair om plezier te hebben met wat ik leuk vind. Mijn fotografische doelen zijn het leveren van kwalitatief goed werk waarmee in ontwerpers beelden kan bieden waarmee ze hun product op een hoger niveau in de markt kunnen zetten. Zeker kleine onafhankelijke ontwerpers vind ik geweldig om als client te hebben. Hierbij kan ik als one-stop-shop veel betekenen voor hun uitstraling naar buiten. Verder is een doel van me om beginnende modellen en fotografen zo veel mogelijk te ondersteunen met informatie. Dit omdat ik vroeger ook door anderen geholpen ben. Soms heeft iemand een duw in de goede richting nodig en ik vind het fijn dat ik die duw soms kan geven.

Model:Antje Reitsma - Designer: David Paulus

Wat betekent fotografie voor jou?

 

Het is mijn lifestyle, ik sta er mee op en ga er mee naar bed. Niet dat ik altijd een cam bij heb, zeker niet! En op vakanties laat ik m’n cam ook gewoon thuis. Maar meer alle zaken er omheen houden me continu bezig. PR, welke beelden ik naar welke bladen moet sturen, kennis vergaren, concepten uitwerken, scouten naar modellen, bloggen, enz. Ik ben er op de achtergrond gewoon altijd mee bezig. Zeker nu er zo veel series wereldwijd gepubliceerd worden ben je altijd in contact met mensen.

 

Waarin vind je dat jouw werk zich van anderen onderscheid?

 

Alles is al een keer gedaan zeggen ze vaak, dus ik weet niet wat er zo onderscheidend is. Maar ik denk mijn hoeken, keuze voor brandpunt, licht, en edit wat het tot een eigen geheel maken. Modefotografie op locatie met mijn voorkeuren betreft houdingen, licht en edit zijn wel mijn ding. Ik ben bijvoorbeeld geen goede beautyfotograaf. ik schiet nooit slaapkamersets en naakt en zo. Ik wil me er eventueel wel in verdiepen, maar het is denk ik gewoon niet mijn ding, dus daarom doe ik het denk ik ook niet.

 

Waar haal je inspiratie vandaan?

 

Mijn overactieve hoofd. Ik hoef maar iets te zien en ik heb 3 variaties in mijn hoofd die er uiteindelijk helemaal niets meer mee te maken hebben. Dat is denk ik ook hetgeen waarom ik voor mijn gevoel ook geen werk van een ander kopieer. uiteindelijk gaat het toch iets anders worden omdat mijn geest niet stil staat en continu door gaat met het aanpassen en variëren. Ik heb ook regelmatig meegemaakt dat ik voor cliënten schiet en dat de uiteindelijke beelden anders worden dan dat we ze zouden schieten. Tot nu toe zijn mijn cliënten altijd blij geweest dat het zo gelopen is dus ondanks dat ik er soms zelf van baal is het denk ik wel mijn kracht.

 

MUA Mirjam van Wiggen - Model Noëlla Mawuenyega

Bedenk je van te voren wat je op de foto wilt hebben?

 

Meestal ja, soms nee. Betreft vrij werk bedenk ik vaak een mood, een gevoel. Dit gooi ik dan in een groep naar m’n reguliere styliste Joanne Maalderink en MUA Angelique Bond en daar komt vaak een interessant product uit voort. Bij werk in opdracht is er veel communicatie met de client en probeer ik een scenario te schetsen waarbij de client het gevoel heeft dat het echt uit wat zijn brand nodig heeft.

 

Bewerk je je foto’s en wat doe je eraan?

 

Ja, dat kan van simpele RAW editing voor streetfashion tot high end Photoshop werk voor grotere opdrachten zijn. Mijn streetfashion werk is meestal een kwartier schuiven in Lightroom en die settings plakken naar de hele serie. Met high end werk kan er gerust 8 uur werk in 1 foto zitten.

 

Naar waar gaat je voorkeur, Locatie of studio?

 

Locatie, 95% van mijn werk is locatiewerk. Mijn cliënten komen meestal ook bij me vanwege mijn locatiewerk. Ik schiet bijna alles met enkele Porty’s zodat ik altijd kan bepalen wat de look en feel van het beeld is. Vroeger schoot ik nooit met alleen daglicht, maar daar is verandering in aan het komen. Zeker mijn publicatie in Linger magazine van een serie waarbij ik alleen daglicht heb gebruikt heeft we wat op die koers gezet.

 

Wat voor locaties of onderwerpen spreken je het meest aan?

 

Ik schijn een bosman en binnenstads man te zijn. De natuur geeft me een bepaalde serene houding en daar wil ik graag mooi fijn zachtaardig werk in maken. De binnenstad laat me altijd een harde houding schieten. Ik denk dat de afwisseling tussen die twee me het meest aanspreekt.

By: Michel Zoeter

Wat of waar wil je absoluut nog eens een keer fotograferen?

 

Waar ik nog wil fotograferen is Los Angeles met teams van daar. Het bijzondere is dat ik dit ook ga doen. In September zal ik daar bijna een maand zijn om met mensen van daar modeshows te schieten. Verder wil ik nog streetfashion schieten in New York en veel series in zuid Europa.

 

Wat is het belangrijkste wat je de afgelopen jaren geleerd hebt?

 

Dat je je niet mag laten afleiden door anderen. Als mens ben je snel geneigd je mee omlaag te laten trekken door je omgeving. Je moet de juiste mensen om je heen verzamelen, mensen die je pushen en je een goed gevoel geven over wat je doet. Je moet leren breken met mensen die je een rotgevoel geven. Uiteindelijk leef je echt maar 1 keer, en dat leven wat je hebt moet je proberen te doen wat je diep van binnen wil doen. Denk groot en zeg nooit tegen jezelf dat iets toch wel niet gaat lukken. Je instelling is alles.

 

Model: Jeroen Veraa - Styling Filipe mode

MUA Mirjam van Wiggen - Model: Laura Theys & Frederique Axelle Goud- Styling: Joanne Maalderink

 

 

Wat zijn je toekomstplannen of wat kunnen we binnenkort van je verwachten?

 

Mijn plannen zijn om voor internationale ontwerpers te gaan werken. Ik ben bezig om contacten te leggen met mensen in Londen en wil regelmatig daar naartoe vliegen om te fotograferen. Ik probeer mijn lat steeds wat hoger te leggen, dus ik hoop dat je interessant werk van me gaat zien. Wat precies moet ik nog even voor me houden…

 

Wat zoek je in de modellen waar je met samen werkt?

 

Karakter en professionaliteit. ik ga niet voor de reguliere prachtige meid, ik wil een uitstraling die bij blijft en het beeld naar een hoger niveau draagt. Onder professionaliteit versta ik dat een model haar lichaam kent, elke spier zo weet te spannen zodat ze weet wat haar lichaam doet en weet wat wel en niet werkt. Een goed model is iemand waarmee ik een gesprek kan hebben over wat voor look ik zoek en dat dan ook waar kan maken. Zeker nu ik met grote teams werk is er gewoon niet veel tijd voor sturen, dan wil je mensen die hun vak verstaan. Model zijn is namelijk ook een echt vak, een vak wat je moet leren en er jaren over doet voordat je het echt meester bent. Er word over het algemeen veel te makkelijk gedacht over model zijn. Iemand die 100 likes op FB krijgt en waarvan mensen zeggen “je moet model worden” pretendeert al model te zijn. Deze “modellen” vallen op de set direct door de mand als ze langs echt modellen staan. Opeens is er geen energie en uitstraling meer en worden ze overschaduwd door de vakvrouwen en mannen die er als hun vrije tijd mee bezig zijn. Leer je lichaam tot in elke spier goed kennen zodat je precies weet wat je doet en doe veel testshoots zodat je kan zien wat wel en niet werkt. Leer daarvan en verbeter jezelf.

 

Wat vind je van ons nieuwe magazine?

 

Nieuwe magazines waarbij de creativiteit van vakgenoten word getoond is altijd belangrijk. Dat doen jullie ook op een prima manier.

 

Heb je nog een boodschap naar de modellenwereld?

 

Zorg ervoor dat je nooit een “model” blijft, maar een model word. Wil je echt dit vak in, pretendeer dan niet dat je al zo goed bent als je net een paar shoots gedaan hebt. Dit word door fotografen als zeer irritant ervaren. Blijf jezelf, durf jezelf in je ogen te kijken en te erkennen wie je bent. Hoe veel ervaring je ook hebt, of je lang, kort, dun of dik bent, blijf jezelf en laat je niet gek maken door anderen. Ik heb een blog geschreven die op mijn website staat wat hier precies over gaat genaamd “Je bent mooi, dus model?” Lees dat eens zou ik zeggen.

bottom of page