top of page

Interview:  Photographer Andy Immens (Belgium)

Stel jezelf een kort voor aan onze lezers

Mijn naam is Andy Immens, 30 jaar en ik ben de oprichter van xcreations.be waar de focus op huwelijks en model fotografie ligt. Ik ben in bijberoep actief en momenteel woon ik in Oost-Vlaanderen waar je ook mijn thuis studio kan vinden. Verder kan ik jullie vertellen dat ik een volledige autodidact ben die ondertussen meer dan 15 jaar ervaring heeft in verschillende soorten van fotografie.

 

Hoe en wanneer ben je begonnen met fotografie?

Mijn eerste “point and shoot” heb ik gekregen toen ik 15 jaar was. Ik kan me die jaren zeer goed herinneren omdat het een wekelijks event met zich mee bracht. Mijn vader en ik waren namelijk beide actief op belgiumdigital.be en we probeerde telkens de meeste positieve commentaren te krijgen. Mijn eerste spiegelreflex kreeg ik op mijn 17de, een cadeautje van ons vader omdat hij potentieel zag? Of was omdat hij me een eerlijke kans wou geven om te winnen op belgiumdigital? Het waren leuke experimentele jaren die mij de basis in fotografie leerde.

 

Wat betekent fotografie voor jou?

Vrijheid, dat is het beste woord om het te omschrijven.  Je kan een blikje cola nemen en het op 1000den manieren fotograferen, telkens een beetje anders en het is die vrijheid die elke fotograaf, model, samenwerking uniek maakt. Daarnaast creëert een samenwerking telkens een extra vraag; “wat kan ik de volgende keer anders en beter doen?”

 

Wat is je juiste doel?

Ik heb zelf door de jaren men weg wat moeten zoeken. Wat vind ik nu leuk? Waar kan ik eventueel iets mee verdienen? Wat is er haalbaar in België? Ik heb door de jaren het hele fotografie landschap toch enorm zien veranderen. Waar je vroeger 1 fotograaf hebt per dorp, heb je er nu 10 en dan nog 60 die denken dat ze fotograaf zijn. Dit maakt het helaas vandaag de dag iets moeilijker om een realistisch doel te bepalen. 

 

Ik tracht de komende jaren zeer rustig mijn cliënteel voor huwelijken naar boven te krijgen en niet zo zeer vragen te stellen waarom dit jaar maar 5 huwelijken heb kunnen doen. En daarnaast probeer ik zeer voorzichtig enkele samenwerkingen met modellen te starten om op regelmatige basis te kunnen samenwerken. Helaas is dat voor mijn type model fotografie niet altijd even gemakkelijk – zeker niet als mannelijke fotograaf -.

 

Waarin vind je dat jouw werk zich van anderen onderscheid?

Ik vermoed dat andere fotografen dit ook een lastige vraag vinden? Voor mij is deze eens zo moeilijk omdat ik in twee totaal verschillende stijlen fotografeer. Mijn “freestyle” is wat meer aan de ruwere kant in een 16:9 formaat. Beetje melancholisch met momenten maar zeker niet “over the top”.

 

Waar haal je inspiratie vandaan?

Ik volg enkele Russische fotografen die me sterk inspireren en daarnaast bespreek ik ook telkens met een model wat ze zelf wenst te doen, je weet nooit of het past in mijn stijl. De locatie is een derde inspiratie bron, soms slaagt het dan wel eens tegen.. maar daar leer je dan weer uit voor de volgende keer.

 

Bewerk je je foto’s en wat doe je eraan?

Vandaag de dag, welke foto gaat er niet door lightroom en photoshop? Laten we zeggen dat de gemiddelde foto een 30-60 minuten door photoshop gaat, een 20 tal layers heeft en dat mijn wacom tekenbord enorm handig is. Het volledige proces hou ik liever voor mijn eigen. Mensen kunnen me altijd contacteren en mits een kleine bijdrage wil ik hun gerust alles uitleggen.

 

Bedenk je van te voren wat je op de foto wilt hebben?

Meestal heb ik wel een locatie in gedachten, de kledij en accessoires worden ook besproken en dan heb ik toch al wel een goed idee wat er op de foto komt. Onlangs had ik echter een shoot waar de kledij nog niet bepaald was en de locatie was ook onbekend. Ik merkte dat ik iets meer stress had in het begin, maar er zijn foto’s uitgekomen die ik anders nooit had gemaakt, beide kunnen dus – zolang het model maar beseft dat er dan meer tijd in kruipt.

 

Wat voor locaties of onderwerpen spreken je het meest aan?

De locatie op zich is voor mij niet zo belangrijk, maar de architecturale kenmerken in combinatie met een leuk licht weer wel. Een oude verlaten bakkerij tot het oude heren huis van de oma mat de typische meubeltjes en gordijnen. Alles kan, zolang er gespeeld kan worden met het licht.

 

Naar waar gaat je voorkeur, Locatie of studio?

Beide heeft voordelen, maar ik fotografeer liever op locatie. Het geeft een extra dynamiek en daarnaast merk ik dat een model sneller los komt. Voor een ervaren model voelt het misschien anders aan maar hoe zou jij je voelen als je half naakt staat, “verblind” door 3 strobes op je staan gericht, een mua die naar je kijkt, een fotograaf die de belichting soms komt aanpassen? Laten we zeggen dat je al vrij zeker of je zelf moet zijn om er absoluut geen probleem mee te hebben. Daarnaast kan je op een locatie zeer snel een volledig ander beeld creëren wat in een studio toch niet altijd even evident is.

 

Wat of waar wil je absoluut nog eens een keer fotograferen?

Totaal niets met modelfotografie, maar in 2010 ben ik op reis gegaan naar IJsland. Toen ik thuis kwam was ik zeer tevreden over mijn foto’s. 7 jaar later kijk ik naar de foto’s en vloek ik omdat ik het veel beter had kunnen doen. Dus als iemand interesse heeft om me een ticketje naar IJsland cadeau te doen? 😊

 

Wat is het belangrijkste wat je de afgelopen jaren geleerd hebt?

Een aantal dingen, werken met een goed tekenbord, werken met mijn 35mm, pauzes inlassen tijdens het bewerken, geen 40 foto’s willen afleveren als we over TFP spreken.. en misschien het belangrijkste.. genieten van nieuwe mensen te leren kennen en naast de foto’s ook hun verhalen te kennen.

 

Wat zijn je toekomstplannen of wat kunnen we binnenkort van je verwachten?

Als het van mij afhangt, nieuwe samenwerkingen, nieuw materiaal in het portfolio en vooral mijn “freestyle” verder zetten. Daarnaast zal er ook een korte periode aankomen waar de studio naar Antwerpen verhuist.

 

Wat zoek je in de modellen waar je met samen werkt?

Volwassenheid, communicatie en toch al een beetje ervaring voor de lens. Uiterlijke kenmerken zijn niet zo zeer bepalend, al verwacht ik wel dat je niet telkens de zelfde blik hebt. Een beetje inlevingsvermogen kan dus wel handig zijn.

 

Wat vind je van ons nieuwe magazine?

Een leuke manier voor modellen en fotografen om in contact te komen met elkaar. Het zit leuk in elkaar en oogt fris. Het enige wat ik nog ontbreek versie die we kwalitatief kunnen printen.

 

Heb je nog een boodschap naar de modellenwereld?

Blijf experimenteren en verbaas de wereld!

 

www.xcreations.be

http://www.xcreations.be/portfolio/modelfotografie/

Rugaveneno

Rugaveneno

Rugaveneno

Rugaveneno

Rugaveneno

Rugaveneno

Rugaveneno

Rugaveneno

Rugaveneno

Rugaveneno

Rugaveneno

Rugaveneno

Ines

Ines

Ines

Ines

Jessika

Jessika

Jessika

Jessika

Jessika

Jessika

Jessika

Jessika

bottom of page