top of page

Interviews  / Stories

Angela Everduim-Stoop

Vertel eens wat over jezelf

Angela Everduim-Stoop, als fotograaf werkzaam onder de naam AES Artworks Fotografie. Ik woon samen met mijn man en 2 katten in Eindhoven waar ik ook in het centrum mijn studio heb.

 

Hoe en wanneer ben je begonnen met fotografie?

Ik ben zo’n 3 jaar geleden begonnen met fotografie. Dit is eigenlijk voortgevloeid uit mijn werk als beeldend kunstenaar. Ik wilde vaak inspiratie die ik tegenkwam vastleggen, maar had niet de apparatuur om juist vast te leggen wat ik zag. Er zit een groot verschil tussen een berglandschap in tegenlicht fotograferen met een telefoon of met een DSLR. Zo ben ik in de eerste instantie met fotografie begonnen. Geleidelijk aan werd de inspiratie het werk zelf en werd fotografie mijn creatieve uiting en mijn beroep.

 

Wat is je juiste doel?

Mijn doel is tweeledig. Enerzijds ben ik dusdanig gek op fotografie dat ik hiermee voltijd in mijn onderhoud wil voorzien. Anderzijds wil ik verhalen vertellen en werelden creëren die niet vanzelfsprekend zijn, het bevreemdende vastleggen en mensen fascineren met mijn afbeeldingen. En altijd bij blijven leren en uit blijven proberen, dat is ook een doel natuurlijk.

 

Wat betekent fotografie voor jou?

Alles. Het is mijn primaire bron van inkomsten en mijn uitlaatklep. Het is mijn manier om alles wat mijn geest maar kan bedenken zichtbaar te maken.

 

Waarin vind je dat jouw werk zich van anderen onderscheidt?

Ik denk dat ieders werk zich van de anderen onderscheid. Waar specifiek mijn werk zich in onderscheidt, is oog voor de plaat als geheel (styling, model, locatie, sfeer, licht). Ik kan erg veel tijd besteden, soms maanden, aan het bij elkaar krijgen van precies de juiste factoren. En uiteraard de concepten op zich die ik uitdenk. Mijn werk is vaak een erg nauwe samenwerking met MUAH, model, eventuele andere teamleden (vaak ook dieren en hun begeleiders), locatie en assistent en ik denk dat dat uitgebreide denkwerk en die goede samenwerking terug te zien is in het eindproduct. Wat ik vraag van mijn teamleden is vaak niet makkelijk. Wat ik zelf doe vaak ook niet maar het doet mij enorm veel plezier dat het telkens weer lukt om een stel enthousiaste mensen te verzamelen en daar een heerlijk concept mee neer te zetten.

Model en MUAH: Charley Verdoes

Model en MUAH: Hella Maenad

Model: Nynke Zwanet - MUA: Emma Schillings - Hair: Monique Verwoord - Ontwerpster: Taika de la Montagne, Kraai: Valla

Waar haal je inspiratie vandaan?

Dat kan van alles zijn. Werk van andere fotografen, literatuur, soms zoiets kleins als een enkele shot in het openingsfilmpje van een serie of een prop die al een tijdje in de studio rondzwierf. En soms ontstaat het gewoon spontaan in de maalstroom van gedachten. Ik ben altijd op zoek naar iets nieuws om me in uit te leven. Hoe ik daar dan precies op gekomen ben kan ik achteraf soms niet eens terug vertellen.

 

Bedenk je van te voren wat je op de foto wilt hebben?

Gedeeltelijk. Ik heb altijd wel een paar shots uitgewerkt die ik zeker wil hebben en meestal is het hele idee begonnen met één specifiek beeld dat ik voor ogen heb. Daar groeien dus van te voren nog andere beelden bij en vaak komen we tijdens de shoot ook nog dingen tegen om uit te voeren. Inbreng van het team is altijd welkom. Hoe meer mensen mee denken, hoe meer unieke ideeën we kunnen vormen met elkaar.

 

Bewerk je je foto’s en wat doe je eraan?

Ik bewerk mijn foto’s altijd en in de meeste gevallen ook redelijk zwaar. Naast retoucheerwerk van zowel model als omgeving gaat het dan ook vooral om het creëren of beter gezegd versterken van een bepaalde sfeer die ik voor ogen heb.

 

Naar waar gaat je voorkeur, Locatie of studio?

Zonder twijfel locatie. Op de juiste locatie kom ik helemaal in de juiste sfeer voor de shoot die uitgevoerd gaat worden en niet alleen ik, maar het hele team. De locatie op zich vormt dan al een grote inspiratie voor iedereen. Dat vind ik heerlijk!

 

Wat voor locaties of onderwerpen spreken je het meest aan?

Locaties die tot de verbeelding spreken. Dat je bijna niet kan geloven dat ze echt zijn. Locaties met authentieke pracht. Dat kunnen prachtige natuurlijke plekken of verlaten gebouwen met prachtige details. Alles wat tot de verbeelding spreekt. Locaties die je niet een-twee-drie tegenkomt. Hetzelfde geldt eigenlijk voor de onderwerpen, op het randje van geloofwaardig. Tussen droom en werkelijkheid waarbij je net iets langer stil blijft staan om in detail te bekijken wat je nu eigenlijk precies ziet en waar je een eigen verhaal bij bedenkt.

 

Wat of waar wil je absoluut nog eens een keer fotograferen?

Dat is zo veel dat het niet op te noemen is maar als ik nu iets zou moeten roepen wat vooralsnog ver weg lijkt dan zou ik zeggen onder water. Dat opent een heel nieuwe wereld van onwerkelijkheid en manipulatiemogelijkheden.

Model: Iris Feijen - MUAH: Emma Schillings - Ontwerp: Silvia Bernts

Model: Elias de Buck - MUAH: Emma Schillings

Model: Art Nayoan

Wat is het belangrijkste dat je de afgelopen jaren geleerd hebt?

Om een concept de tijd te geven, op alle fronten. Niets overhaasten. Laat het idee garen tot je echt duidelijk voor ogen hebt welke facetten je wilt samenvoegen. Zoek op je gemak naar de benodigde locatie, attributen, model, styling, enz. Sommige ideeën heb ik een jaar in mijn lijstje staan voor ik er helemaal klaar mee ben om eraan te beginnen. Soms weet ik al dat ik een bepaalde prop in huis wil halen maar heb ik de locatie nog niet scherp. Dat haal ik dan en laat ik staan tot het idee weer aan het oppervlak komt en ik de perfecte locatie vind. Ik hou ook een database bij van locaties die ik geweldig vind. Ook die neem ik regelmatig door en zo komen de verschillende aspecten van een shoot vanzelf samen. Wat dat betreft doe ik geen concessies. Ik voer het niet uit totdat ik het precies zo uit kan voeren als hoe ik het voor me zie.

 

Wat zoek je in de modellen waar je mee samen werkt?

De concepten die ik uitwerk zijn vaak niet makkelijk. Onplezierige locaties, moeilijke houdingen, samenwerken met dieren. Ik verwacht van een model dat ze hier door heen kan prikken en met een goed humeur blijft meewerken aan het eindresultaat. Ik steek vaak veel moeite in mijn shoots en zie graag dat dat gewaardeerd wordt met een prettige en vrolijke maar professionele samenwerking. Gelukkig heb ik eigenlijk altijd het geluk om met geweldige, sterke modellen en fantastische teams samen te werken waardoor elke shoot naast een mooi resultaat vaak ook gewoon tot een plezierige sfeer voor iedereen leidt. Dat vind ik belangrijk, hard werken met een smile.

 

Wat zijn je toekomstplannen of wat kunnen we binnenkort van je verwachten?

Mijn lijst is nog lang. Wat je van mij kunt verwachten zijn aparte concepten op aparte locaties. Ik werk hard om mij te blijven vernieuwen maar mijn oude stijl, de hang naar het randje tussen werkelijk en onwerkelijk, zal altijd te zien blijven. Wellicht dat de nadruk meer op unieke styling te liggen komt maar dat zal de toekomst uit moeten wijzen.

 

Wat vind je van ons nieuwe magazine?

Geweldig! Er kunnen niet genoeg mogelijkheden zijn voor fotografen om zich te kunnen profileren en elkaars werk te leren kennen! Van elkaars werkwijze en resultaten kun je alleen maar leren en dat is altijd mooi meegenomen.

 

Heb je nog een boodschap naar de modellenwereld?

Bedenk van te voren goed waar je aan begint als je aan een shoot deelneemt. Zorg dat je weet wat je te wachten staat en weet van jezelf of je dat aankan. Moet je bijvoorbeeld met dieren werken, wees daar dan op voorbereid want dat is altijd een onberekenbare factor. Moet je koud water in, zorg dan dat je zeker weet dat je dit voor de shoot overhebt. Enzovoorts. Verdiep je in de shoot, stel vragen, verdiep je in de fotograaf en zeg alleen ja op shoots waar je ook 100% voor wil gaan. Als iedereen er 100% voor gaat en weet waar hij/zij aan toe is, blijft het altijd gezellig en het resultaat altijd top!

 

www.facebook.com/aesartworksfotografie - www.aes-artworks.com - angela@aes-artworks.com

 

 

Model: Iris Feijen - MUAH: Emma Schillings - Ontwerpster: Silvia Bernts

 

Model en MUAH: Nynke Zwanet

 

Model: Laura Gerrits - MUAH: Joyce Kelder - Uil: Jaime

 

Model: Nana

 

bottom of page