top of page

Interviews  / Stories

Fotograaf: Carlos Mastenbroek

Het is ongeveer twintig jaar geleden dat ik ben begonnen met fotograferen. Toen nog met analoge middelen. Met een rolletje en een donkere kamer. In de tussentijd is er veel veranderd. Ook ik heb uiteindelijk de stap gemaakt naar het digitale tijdperk. Nu fotografeer ik met een digitale spiegelreflex camera. Echter, thuis heb ik nog wel steeds een ouderwetse doka. Vorig jaar ben ik begonnen met het organiseren van workshops pinholefotografie. Tijdens de cursus leer je bij mij hoe je foto’s kan maken met een blikken bus. De negatief afdrukken worden vervolgens wel gescand en bewerkt met Photoshop. Analoog meets digitaal. Het is erg leuk om het zo te combineren. Iedereen die de cursus volgt, raakt gefascineerd door de verrassende resultaten en de magie van de donkere kamer.  

 

Ik ben afgestudeerd als kunstvakdocent in de disciplines tekenen, schilderen, grafiek en fotografie.  Uiteindelijk is fotografie mijn speerpunt geworden. Tijdens mijn studie aan de kunstacademie waren mijn foto’s conceptueel. Ik haalde totaal uiteenlopende onderwerpen uit hun context en stelde er iets nieuws uit samen in fotomontages. Uiteindelijk bleek dit concept van het gefragmenteerde kijken eindig te zijn. Er zijn wel interessante beelden uit voortgekomen. 

Model: Lilith Vanderstorme

zelfportret

Lange tijd fotografeerde ik alles om mij heen. Zonder echte focus. Ik vond alles eigenlijk wel interessant. Tijdens mijn reizen in Mexico ben ik mij meer gaan richten op straatfotografie en portretten van kinderen. Mexico is een erg fotogeniek land. In 2008 heb ik in Mexico in een kindertehuis fotografieworkshops gegeven aan de kinderen. Ik ben zelf als kind een korte periode opgevangen in dat tehuis voordat ik werd geadopteerd. Op het moment dat mijn pleegouders mij kwamen ophalen uit het tehuis, zijn er een paar foto’s gemaakt. Zodoende kon ik met behulp van die foto’s nagaan of ik 32 jaren later het goede kindertehuis had teruggevonden. Er was hard bewijs. Het belang van die oude foto’s was voor mij dus enorm. Zo ontstond het idee om middels fotografieworkshops deze kinderen ook foto’s mee te geven als herinnering en als anker voor later. 

 

In december ga ik weer naar Mexico. Een goede vriendin heeft mij uitgenodigd haar huwelijk te fotograferen. Een groot compliment. Ook de locatie is om van  weg te dromen. Daar verheug ik mij nu al op. Momenteel richt ik mij ook op het fotograferen van bruiloften. Daar wil ik mij professioneel verder in ontwikkelen en onderscheiden. Ik krijg langzaam maar zeker steeds meer opdrachten. 

 

Modellen fotografeer ik nu iets langer dan een jaar. Ik werd via Facebook benaderd door een modeontwerpster. Ze had mijn werk gezien en dat sprak haar enorm aan. Voornamelijk mijn composities en de kleurbewerkingen. Ze vroeg of ik een paar van haar creaties wilde vastleggen tijdens een shoot. Ik vond het enorm spannend om te doen. Dit was nieuw voor mij. Met een heel team zijn wij op een mooie buitenlocatie gaan fotograferen. Dat was het begin van een nieuwe passie; glamour en fashionfotografie. Nu kon ik nieuwe wegen inslaan en mijn fotografische grenzen verleggen. De mogelijkheden gaven mij een enorme boost.

 

 

Ondertussen heb ik al aardig wat modellen mogen fotograferen. Met een paar modellen heb ik een basis gelegd voor een langduriger samenwerking. Ik doe een shoot altijd op locatie. Vooraf ga ik daar eerst even naar toe om te kijken wat de mogelijkheden van de locatie zijn. De ruimte eerst ervaren en voelen vind ik belangrijk. Dan kan ik tijdens de shoot zelf recht op mijn doel afgaan en de ruimte-ervaring omzetten in foto’s. Op locatie heb je altijd te maken met onverwachte omgevingsfactoren. Dat maakt het heel avontuurlijk en uitdagend. 

 

Een thema’s voor een shoot bedenk ik samen met het model. Ik houd er van als een model initiatiefrijk is en zelf ook met ideeën komt. Het is tenslotte niet alleen mijn feestje. Als een team ga je aan de  slag om iets moois neer te zetten. Ik vind dat een boeiend proces. Wanneer alles samenkomt in prachtige resultaten dan ben ik helemaal gelukkig.

 

 

http://cpomast.wix.com/alive-in-art-photo

 

 

Modellen: Tatjana Lauwers & Sarah Tommeleyn

Modellen: Tatjana Lauwers & Sarah Tommeleyn

Modellen: Tatjana Lauwers & Sarah Tommeleyn

bottom of page