top of page

Interviews  / Stories

.................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

Chlóë Matanja

 

Vertel eens wat over jezelf

 

Ik ben Chlóë Matanja, een fotografe uit omgeving Amsterdam van 23 jaar. Fantasy, fashion en fine-art staan centraal in mijn werk.

 

 

Hoe en wanneer ben je begonnen met fotografie?

 

Ik begon op mijn 15e met modellenwerk, en startte met het maken van zelfportretten als zelfreflectie. Eind 2014 ben ik begonnen met fulltime modelfotografie. Ik zie de modellen in mijn foto’s ook als een soort van zelfportret. Eigenlijk heeft alles wat ik maak een autobiografische lading.

 

Wat is je juiste doel?

 

Ik wil mijn eigen realiteit creëren. Ik heb een grote fantasie, en wil dat benadrukken in mijn fotografie.

 

Wat betekent fotografie voor jou?

 

Fotografie is voor mij een ultieme uitlaatklep. Ik kan al mijn creativiteit erin kwijt en ik kan er eindeloos mee experimenteren.

 

Waarin vind je dat jouw werk zich van anderen onderscheid?

 

Ik leg een heleboel van mijn eigen fantasie in de foto, en probeer daarmee een verhaal te vertellen. Ik zie ook mijn make up, styling en postprocessie als een extra dimensie voor mijn foto’s. Wat mij ook onderscheid van de rest is dat ik bijna alle accessoires die ik gebruik in shoots zelf ontwerp en maak, zoals hoofdtooien, maskers, kronen en kettingen.

 

Waar haal je inspiratie vandaan?

 

Ik haal veel inspiratie uit muziek, schilderijen, kledingstukken, en andere fotografen zoals Tim Walker of Kirsty Mitchell. Op Pinterest heb ik al mijn inspiratievlakken gesorteerd en op die manier kan ik makkelijk een sfeerbeeld maken voor mijn werk.

 

Bedenk je van te voren wat je op de foto wilt hebben?

 

Soms wel en soms niet. Ik ben momenteel bezig met verschillende series waar ik wel een bepaald einddoel in zicht heb, maar waar er wel heel veel ruimte is voor freestyling en nieuwe ideeën.

 

Bewerk je je foto’s en wat doe je eraan?

Ja, zoals ik al eerder noemde is photoshop voor mij een extra dimensie aan mijn foto’s. Ik zie photoshoppen als een kunstvorm. Ik gebruik photoshop alsof het model mijn canvas is, en photoshop mijn kwast.

MUAH: Whitney Krokké - Model: Marije Mae

MUAH: Chlóë Matanja - Model: Heleen ten Kate

Naar waar gaat je voorkeur, Locatie of studio?

 

Locatie, ik schiet het liefst met natuurlijk licht.

 

Wat voor locaties of onderwerpen spreken je het meest aan?

 

Daarnaast heb ik een zwak voor natuurlijke elementen in mijn foto’s. Mijn passie voor dieren en de natuur staat vaak centraal in het verhaal wat ik wil overbrengen in een foto, en dat lukt het beste als het midden in een bos of een mooi park is.

 

Wat of waar wil je absoluut nog eens een keer fotograferen?

 

Ik zou graag nog een keer portretten maken van een model met een wild dier zoals Katerina Plotnikova. Ook is het mijn droom om af te reizen naar Azië en daar in de natuur foto’s te maken.

 

Model: Juliet Klaar - MUAH/Styling: Chlóë Matanja
 

 

Wat is het belangrijkste wat je de afgelopen jaren geleerd hebt?

 

Om mijn gevoel en intuïtie te volgen.

 

Wat zijn je toekomstplannen of wat kunnen we binnenkort van je verwachten?

 

Ik ben bezig met mijn afstudeer expositie en verschillende fotoseries. Vanaf september ga ik ook een supergave stage volgen in studio 34x te Almere bij de topfotografen Aad Sommeling en Michiel Fischer.

 

Wat zoek je in de modellen waar je met samen werkt?

 

Iets bijzonders, ik houd niet van de standaard modellen. Ik zoek een excentrieke uitstraling, iemand waar je twee keer naar moet kijken omdat het interessant is. Naar de maten van modellen kijk ik niet, het gaat bij mij puur om het gezicht en de uitstraling.

 

Wat vind je van ons nieuwe magazine?

 

Super leuk! Ik vind het vooral heel tof dat jullie een podium bieden voor beginnende artiesten zoals ik.

 

Heb je nog een boodschap naar de modellenwereld?

Be who you want to be, kijk niet naar de standaarden!

 

 

By: Michel Zoeter

Model: Chlóë Matanja
 

Model: Juliet Klaar

Special thanks to the cooperative snails

Fotograaf: Stef Hartog

Model: Angelique Nadine Voorberg

 

bottom of page