top of page

Interviews  / Stories

Christine Mooijer

Vertel eens wat over jezelf

Ik ben Christine Mooijer, 25 jaar en woonachtig in het pittoreske Volendam. Dit ligt een half uur van Amsterdam af, waar ik sinds mijn 17de studeer. Na een mislukte studie ben ik aan Grafisch Vormgeving begonnen. Na deze opleiding is mijn interesse in fotografie steeds groter geworden, wat er toe heeft geleid dat ik in 2014 ben begonnen aan de opleiding Toegepaste Fotografie en Beeldcommunicatie aan de Fotovakschool Amsterdam.

 

Hoe en wanneer ben je begonnen met fotografie?

Zoals velen met mij, kreeg ik al vroeg in mijn leven een eigen camera. Rond mijn 11de had ik mijn eerste analoge camera, waarbij ik vooral mijn familie en bijzondere gebeurtenissen fotografeerde. Toch begon de fotografie voor mij pas rond mijn 19de, toen ik grafisch vormgeving studeerde. Ik begon met concertfotografie, fotograferend voor enkele websites, maar al snel fotografeerde ik ook voor mijn grafische projecten. Vanaf hier is het naar modellenfotografie gegroeid.

 

Wat is je doel?

Ik zou graag van fotografie kunnen leven. Ook een eigen studio/ruimte zou fijn zijn in de toekomst, zodat ik naar hartelust kan creëren wat ik wil en wanneer ik dat wil. Daarnaast wil ik ook gewoon bezig blijven met vormgeving en illustratie, ik wil dat niet kwijtraken. Mijn doel is om het te combineren, werken met ‘mixed media’ in plaats van fotografie alleen.

 

Wat betekent fotografie voor jou?

Fotografie is voor mij een manier om mijn fantasie los te laten, maar vooral om verhalen te vertellen. Het gaat mij niet om het mooie plaatje, ik zoek er wat achter. Wat vertelt het beeld? Als ik met mijn foto precies dat kan vertellen wat ik wilde, dan is het voor mij geslaagd. Het is een manier om mij te uiten, om te laten zien hoe ik de wereld kan zien.

 

Waarin vind je dat jouw werk zich van anderen onderscheid?

Lastig om te zeggen, elke fotograaaf heeft wel iets dat zijn werk doet onderscheiden. Mijn fotografie is van mij door de manier waarop ik naar de wereld kijk, net zoals dat bij een andere fotograaf ook zo kan zijn. Toch denk ik dat mijn werk zich ook kan onderscheiden door mijn gebruik van illustraties in mijn beeld. Dit ben ik pas sinds kort gaan doen, maar ik denk dat ik mij met deze combinatie kan onderscheiden.

 

Waar haal je inspiratie vandaan?

Ik raak door heel veel dingen geïnspireerd. Muziek, boeken en films zijn grote inspiratiebronnen. Vaak gaat het om het verhaal, om het gevoel dat je krijgt. Je wil het ook niet kopiëren, je wil er je eigen draai aan geven. Naast deze inspiratiebronnen kijk ik ook graag naar andere foto’s en fotografen. Ik kijk altijd enorm op naar de modefotografen Annie Leibovitz en Inez & Vinoodh, maar ook portretfotografen als Gregory Crewdson zijn van invloed op mijn werk.

Model: Joline Hofman

Model: Hella Maenad - Styling: Demi Oosterman

Model: Kyara Takken

Bedenk je van te voren wat je op de foto wilt hebben?

Ja, tenminste, het concept en het licht. Ik wil voor mijzelf altijd het concept duidelijk hebben voordat ik aan het werk kan. Zonder wordt het best een mooi plaatje, maar heeft het voor mij minder waarde. Ik wil van te voren al bedacht hebben hoe ik het licht zal neerzetten, wat welke pose kan vertellen, dat soort dingen. Het licht kan een verhaal versterken. Door alles voor te bereiden, maak ik het ook makkelijker voor de rest van het team, die kunnen zich daar ook beter op richten.

 

Bewerk je je foto’s en wat doe je eraan?

Ik ben ‘getraind’ vormgever, ik was eerder ‘bewerker’ dan ‘fotograaf’. Ik doe dit dan ook graag bij mijn eigen foto’s. Hierin zal ik vooral de kleuren bewerken, zodat het beter uitstraalt wat ik zoek. Bij een ‘echte’ modefoto zal ik ook de huid retoucheren, maar ik probeer niet te veel aan het model aan te passen. Daarnaast voeg ik tegenwoordig ook regelmatig illustraties toe aan mijn foto’s. Deze teken ik het liefste op papier, maar ook digitaal illustreren is een mogelijkheid.

 

Naar waar gaat je voorkeur, locatie of studio?

Ik kan niet kiezen! Het liefste een combinatie, op locatie met studiobelichting. Met eigen licht heb je toch meer controle over de situatie, zonder ben je toch afhankelijk van het bestaande licht. Het liefste zou ik mijn eigen sets bouwen, zodat er geen storende elementen zijn op de locaties die ik gebruik. Hier komt ook het gebruik van illustraties goed uit: zo kan ik er toch meer mijn eigen omgeving van maken.

 

Wat voor locaties of onderwerpen spreken je het meest aan?

Locaties en onderwerpen verschillen per foto, per verhaal. Vaak neig ik wel naar verhalen met een donker randje, dat wat op de foto staat moet dat dan ook laten zien. Ik hou over het algemeen wel van een rauw onderwerp, het hoeft niet lief en schattig te zien (liever niet zelfs).

 

Wat of waar wil je absoluut nog eens een keer fotograferen?

Ik zou graag vaker illustraties in mijn foto’s gebruiken. Dit is niet bij elke foto mogelijk, het beeld moet er wel ‘rijker’ van worden. Hier wil ik binnenkort al aan beginnen, maar het concept is mij nog niet helemaal duidelijk. Het gaat dus niet perse om fotografie, meer om het maken van beeld.

 

Wat is het belangrijkste wat je de afgelopen jaren geleerd hebt?

Ik ben nog in opleiding, dus ik leer elke dag nog. Ik denk ook dat ik nooit uitgeleerd zal raken, er is zoveel te leren en doen. Wat je maakt, moet je hart harder doen laten kloppen. Als je niet blij wordt van het werk dat je maakt, is het niet de moeite waard om het te maken. Voor mij erg belangrijk om gewoon hard te werken voor wat ik wil, maar het is ook belangrijk om plezier te hebben.

Model: Lois Kruiswegt - MUAH: Virginia Griët  - Styling: Esmeralda Kruiswegt

Model en styling: Lumina Noxx - MUAH: Malou van Doorn - Fotografie en illustratie: Christine Mooijer

Model: Louisa Steenbakker - MUAH: Whitney Krokké

Wat zijn je toekomstplannen of wat kunnen we binnenkort van je verwachten?

Voorlopig zit ik nog 2 jaar op mijn opleiding, dat heeft veel van mijn tijd nodig. Daarna zie ik wel waar mijn fotografie mij heen brengt. Ik hoop natuurlijk fulltime met fotografie bezig te kunnen zijn in de toekomst. Het liefste zou ik gewoon de ruimte willen hebben om mijn eigen sets uit te werken, mijn eigen wereld.

 

Wat zoek je in de modellen waar je met samen werkt?

De uitstraling is het belangrijkste. De maten zijn voor mij minder van belang, zolang ze maar uitstralen wat ik op dat moment zoek. Ik werk vooral vanuit een concept en zoek daar mijn modellen bij zoals ik het voor mij zie. Dit zijn vaker vrouwen, omdat ik mijzelf daar sneller mee kan identificeren.

 

Wat vind je van ons nieuwe magazine?

Ik zie een enorme groei vanaf het eerste magazine, vorig jaar pas, tot nu. Dat kan alleen maar beter worden in de toekomst! Het is ook een mooie kijk op de (Nederlandstalige) modellenfotografie op dit moment. Ik voel me vereerd dat ik er deel van uit mag maken!

 

Heb je nog een boodschap naar de modellenwereld?

Omarm dat wat je uniek maakt.

 

https://www.facebook.com/Mooijer.Photography

 

 

Model: Chiara Pennasilico - MUAH: Michelle Kwak - Styling: Esmeralda Kruiswegt

 

Model: Lois Kruiswegt - MUAH: Whitney Krokké - Styling: Esmeralda Kruiswegt

Models: Isaura Flint, Sebastian Nox - MUAH: Michelle Beskers

Models: Mathieu Elfferich, Sarah Bijloo

Model: Chavelii Escudero Castro - MUAH: Brenda Amelo (Brndoln AV)

bottom of page