top of page

Interviews  / Stories

Daniel Doyen (Belgium)

Hoe en wanneer ben je begonnen met fotografie?
Gans mijn leven heb ik foto’s gemaakt, vroeger analoog, sinds 15 jaar digitaal. Sinds 12 jaar bestaat mijn fotografie voor 75% uit model fotografie.

Wat is je juiste doel?
Met mijn model fotografie is mijn voornaamste doel, het sublimeren van het menselijk lichaam, zowel vrouwelijk als mannelijk.

Wat betekent fotografie voor jou?
Ik werk nu voornamelijk voor mijn plezier, sinds enkele jaren heb ik alle commercieel werk naast me gelegd, hierdoor beschik ik nu over veel meer creatieve vrijheid !

Waarin vind je dat jouw werk zich van anderen onderscheid? Dit laat ik eigenlijk ter beoordeling over aan de kijker !

Waar haal je inspiratie vandaan?
Ik inspireer me vooral uit de schilderkunst, film, natuur, kleur beheer, licht en schaduw, ik doe dus wel vooral mijn eigen ding!

Bedenk je van te voren wat je op de foto wilt hebben?
Ja, ik start gewoonlijk wel met een heel vaag basis idee, maar daarna werk ik ook enorm veel op pure improvisatie, iets dat ik eigenlijk ook verwacht van mijn modellen en MUA met wie ik samen werk. Ik laat aan iedere partij veel vrijheid, maar ik blijf  altijd wel graag de algemene “regisseur” !

Bewerk je je foto’s en wat doe je eraan?
Ja, al mijn foto’s worden in “raw” gemaakt, waarna ze steeds door Lightroom en Photoshop gaan. Post-productie is een heel belangrijk deel geworden van het eindelijk resultaat. Er zijn nu zoveel volwaardige tools op de markt, het zou te zot zijn, deze niet (met mate soms!) te gebruiken !

Naar waar gaat je voorkeur, Locatie of studio?
Ik doe beide, met het idée dat je in putje winter toch beter in een lekker warme studio zit ! Alleen daglicht is zeker even boeiend als studio licht , maar beide gaat het om de combinatie van licht en schaduw.

Wat voor locaties of onderwerpen spreken je het meest aan?
Ik zit absoluut niet vast in eén stijl, ik denk zelf dat ik bijna alle kanten uit kan, van beauty, fashion, sport, naakt, dieren, enz… er valt zoveel te shooten en te ontdekken !

Wat of waar wil je absoluut nog eens een keer fotograferen?
Eigenlijk laat ik nu de zaken een beetje op me afkomen, ik heb nog steeds veel inspiratie en idéen, maar ik verwacht ook van de modellen , MUA, stylisten, dat ze ook met iets creatief afkomen… Samen creatief zijn zou ik het benoemen, met 4 of 6 ogen zie je meer dan met 2.

Wat is het belangrijkste wat je de afgelopen jaren geleerd hebt?
Bij iedere shoot leer ik nog telkens bij ! Ik heb enorm veel bijgeleerd op menselijk vlak, menselijk contact is heel belangrijk bij model fotografie. Ook over make-up, haartooi, poses heb ik nu een persoonlijke en heel belangrijke background kunnen opbouwen. Geduld hebben , steeds op de hoogte blijven van de laatste nieuwe technieken is natuurlijk ook nuttig, alsook de zaken te kunnen relativiseren !!!

Wat zijn je toekomstplannen of wat kunnen we binnenkort van je verwachten?
Mijn huidig werk nog verfijnen, maar vooral nieuwe en originele paden verkennen, mij van de algemene trends te onderscheiden, niet de massa volgen, mijn eigen ding doen eigenlijk !

Wat zoek je in de modellen waar je met samen werkt?
Persoonlijke inbreng, creatief zijn, gemotiveerd zijn, een minimum aan uithoudings vermogen hebben, afspraken nakomen, het idee hebben om op een aangename en plezierige manier toch hard te werken om samen top beelden te bekomen.

Wat vind je van ons nieuwe magazine? Heel aangenaam, interessant, overzichtelijk, met diversiteit !

Heb je nog een boodschap naar de modellenwereld? Dat iedereen er nog veel fun aan beleefd !

Daniel Doyen.

http://www.pbase.com/danieldoyen


 

bottom of page