top of page

Interviews  / Stories

Photographer: De Westelinck Smith (Belgium)

Vertel eens wat over jezelf?

Geboren te Antwerpen, en met de verkregen naam ‘Neil’ ben ik op de wereld losgelaten.

Sinds 1983 vertoef ik dus al 33 jaar op dit aardoppervlak. Ik hou van mensen met een zin voor inbeelding, en het vermogen om alles anders te zien.

Ik geloof niet in één van de Goden, maar zou liever herboren worden in één van de werelden waarover ik fantaseer.

 

Hoe en wanneer ben je begonnen met fotografie?

Jaren geleden kocht ik mijn eerste point-and-shoot toestel. Daarmee begon ik veel foto’s van vrienden te maken, terwijl we allerlei activiteiten ondernamen,…

Maar al stapte ik over naar een digitaal spiegelreflex (Canon 10D). Zoals de meeste beginnende fotografen, begon ik alles te fotograferen wat ik tegenkwam. Geleidelijk aan werden mijn interesses wat specifieker. Het ging van urbex, concertfotografie tot het in beeld brengen van huwelijken.

Maar geen van allen kon mijn aandacht houden, en de interesse om beelden vorm te geven werd groter. Ik probeer daarom afstand te nemen van het ‘fotograaf zijn’ en wil liever mijn beelden regisseren.

 

Wat is je juiste doel?

Wel, vroeger las ik veel boeken over werelden die onbestaande zijn. En wou graag zelf schrijver worden om zo mijn eigen verhalen te beleven, vol avontuur. Maar al snel kwam ik tot de conclusie dat ik niet de kwaliteiten had om een schrijver te zijn en de werelden tot hun recht te laten komen. Pas een hele tijd nadat ik al met fotografie bezig was begon ik te beseffen dat ik mijn verhalen kan vertellen met beelden.

Het is dan ook mijn doel om mensen te betrekken bij het verhaal achter het visuele. En dat is een doel waar ik nog hard aan werk. Een weg waar ik nog niet zo lang ben ingeslagen. Ik wil bij mensen een gevoel opwekken.

 

Wat betekent fotografie voor jou?

Een combinatie van verschillende dingen. Maar vooral 3 dingen kan ik voor mezelf terugvinden in fotografie: Een stuk rust, een deel avontuur en heel veel fantasie.

 

Waarin vind je dat jouw werk zich van anderen onderscheid?

Mijn streefdoel is eigenlijk om beelden te maken die een toets van cinematografie in zich hebben. Ik probeer verhalend te werken, en dit te combineren met een conceptuele schaduw.

 

Waar haal je inspiratie vandaan?

Inspiratie kan van vele afkomen zijn. Het kan iets actueel zijn, of ingegeven worden door een maatschappelijk idee. Maar evengoed kan het voortkomen uit iets dat ik zie in een film of wat ik voel bij muziek. Andere fotografen inspireren mij ook, maar niet uitdrukkelijk naar concepten toe. Ze zijn eerder een mentor in het vormen van beelden.

 

Bedenk je van te voren wat je op de foto wilt hebben?

Ja, en nee. Ik schets eerder. Een foto van te voren volledig inplannen zou voor mij op dit moment te geforceerd aanvoelen. Maar ik denk wel op voorhand na over locatie, styling, model, kleuren,…. Ik sta bijvoorbeeld veel minder stil bij poses.

 

Bewerk je je foto’s en wat doe je eraan?

Steeds meer en meer bewerk ik mijn foto’s, en toch tracht ik de bewerking subtiel te houden. Retoucheren van de huid, bijwerken van de ogen, wenkbrauwen sterker zetten, de lippen voller zetten,… Maar tot nu toe heb ik nog niets aan het lichaam veranderd. Ik zal de lippen dus bijvoorbeeld nooit doen ‘opzwellen’ maar geef de illusie door het juist gebruiken van contrast. Ik geloof ook nog altijd in het subtiel toepassen van photoshop, dan over-the-top bewerken.

 

Naar waar gaat je voorkeur, Locatie of studio?

Locatie, locatie en nog eens locatie. Om zoveel redenen dat ik niet eens weet waar ik moet beginnen. De uitdaging, de interactie van het model met de omgeving, alsook het natuurlijke licht. Je ontdekt elke keer nieuwe dingen en je leert mensen kennen.

 

Wat voor locaties of onderwerpen spreken je het meest aan?

Ik geloof dat veel van mijn foto’s iets uitstralen dat wat een melancholisch gevoel laat. Voor locaties zou ik graag ooit kunnen dienst doen op iemand die me helpt bij het vinden van nieuwe plekken. Ik werk graag op allerlei soorten plaatsen. Een barbershop, een zeilboot, een oude serre, een grote loft, een theater zaal of een school… En dit lijkt steeds één van de grootste uitdagingen te zijn om een nieuwe shoot te plannen. Dus als mensen die dit lezen, beschikken over een mooie, speciale ruimte mogen ze mij altijd contacteren. :-)

 

Wat of waar wil je absoluut nog eens een keer fotograferen?

Ik zou op zoveel plaatsen nog willen fotograferen, dat ik niet weet waar ik moet beginnen. Buiten nieuwe modellen, ben ik steeds op zoek naar nieuwe mensen om een team mee te vormen. Het lijkt me dan ook ongelooflijk om eens met een hele groep van getalenteerde mensen te werken om tot fantastische beelden te komen.

 

Wat is het belangrijkste wat je de afgelopen jaren geleerd hebt?

Dat ik er nog niet ben. Dat er nog zoveel te doen is. Zoveel te leren. Dat een duur fototoestel geen interessante beelden garandeert. Dat ik nog meer concepten kan bedenken. Dat ik meer mag vragen van de mensen met wie ik werk. Dat ik in mezelf en mijn kunnen mag geloven.

 

Wat zijn je toekomstplannen of wat kunnen we binnenkort van je verwachten?

Ik zou graag mijn beelden willen exposeren. En ondanks dat ik nog geen concrete plannen heb, sijpelt het stilaan bij mij binnen dat ik mensen op een andere manier wil interesseren dan enkel via mijn website of sociale media.

 

Wat zoek je in de modellen waar je met samen werkt?

Inlevingsvermogen en durf, om in te spelen op de locatie en het idee. Ik zoek niet zo zeer gewoon mooie gezichten maar ik wil dat ze iets uitstralen. Ik spreek ook veel over ‘’buitenaardse verschijningen’’. 

 

Wat vind je van ons nieuwe magazine?

Zeer mooi, en informatief.

 

Heb je nog een boodschap naar de modellenwereld?

Ik hoor vaak vele verhalen van modellen en kan alleen maar zeggen: Doe waar jij je goed bij voelt. Informeer jezelf over het werk van een fotograaf waar je mogelijk mee kan gaan werken. Denk na over de richting dat je uit wilt gaan met je portfolio.

 

https://www.facebook.com/De-Westelinck-Photography-211295965552741/?pnref=lhc

Shiro Tsukiko

Shiro Tsukiko

Kirsten Geboers

Kirsten Geboers

Jelka Vik

Jelka Vik

Jelka Vik 2

Jelka Vik 2

Jelka Vik

Jelka Vik

Fay De Vlieghere

Fay De Vlieghere

Ayla Vermeulen

Ayla Vermeulen

Didi Penders

Didi Penders

Didi Penders

Didi Penders

Didi Penders

Didi Penders

Fay De Vlieghere

Fay De Vlieghere

Fay De Vlieghere

Fay De Vlieghere

Ayla Vermeulen

Ayla Vermeulen

Ayla Vermeulen

Ayla Vermeulen

Astrid Louisa

Astrid Louisa

Astrid Louisa

Astrid Louisa

Astrid Louisa

Astrid Louisa

bottom of page