top of page

Interviews  / Stories

Interview: Designer/styliste Elly Schraven (Netherlands)

Vertel eens wie ben je in het dagelijks leven?

Ik ben Elly Schraven, 51 jaar en moeder van twee dochters, Elysa 22 jaar en Tara 19 jaar.

En sinds een paar jaar samen met mijn vriend Paul. Ik werk fulltime als designer/styliste in ES Styling & Design, hierin vinden alle styling en design aktiviteiten plaats, pimp ik oude kleding op, bv bruidsjurken en heb ik kledingpakketten voor de verhuur voor fotografen. Dan heb ik nu een tweetal projecten erbij en ben ik bezig met een nieuw project samen met een fotografe om vrouwen in hun kracht te zetten door middel van boudoirshoots in het project Your Divine Boudoir. Ogen openen bij vrouwen om empowered zelfbewust en zonder beperkende gedachten door t leven te gaan. Verder heb ik een webshop vintage-diva waar ik vintage kleding, veelal jurken, verkoop en verhuur..

 

Was Styliste iets wat je altijd wou worden?

Heb er vroeger nooit zo over nagedacht, werd wel al gevraagd om mee te gaan winkelen door mensen in mijn omgeving,omdat ik altijd de juiste kleding eruit haalde voor de ander. Maakte mijn eigen kleding, maar ging uiteindelijk gewoon voor een baas aan t werk.

 

Hoe begon je er aan?

Pas later toen ik kinderen kreeg maakte ik weer de ene na de andere jurk voor mijn dochters. Tot een bepaalde leeftijd dan willen ze dat niet meer. Dus toen ik in de WAO belandde na jarenlang gewerkt te hebben als personeelsconsulente, was de keuze snel gemaakt en startte ik een eigen webwinkel met 2dehands kleding, veelal jurken. Maar ook begon ik weer met zelf kleding maken. Het leukste vond ik dan oude kleding weer nieuw leven in te blazen.

Vandaaruit werd ik steeds meer en meer gevraagd voor styling bij fotos, maar ook voor modeshows en theater met mijn eigen creaties.

 

Heb je al leuke projecten mogen uitwerken en vanwaar komen de ideeen?

Ja ik heb o.a. kleding gemaakt voor een show van Penney de Jager, de Dutch Design week, Dutch Model Event, een creatie ontworpen en gemaakt voor Kunst om t Lijf, mijn eigen creaties mogen laten showen door de modellen van F for Fashion, deelgenomen aan Emporium Vernesque om er maar een paar te noemen.

De ideëen komen veelal vanzelf, ik word ergens voor gevraagd, mijn handen beginnen te kriebelen en er ontstaat iets. Zeker als ik zelf ontwerp dan is t vaak alsof mijn handen hun eigen leven leiden. Soms ook pas ter plekke, zoals de bloemenfoto van Ron Becht, dat ontstond ter plekke en was een eerbetoon aan mijn overleden lievelingsbroer, waar het nummer Bed of roses van Bon Jovi me aan blijft herinneren.

 

Vind je dat er als Styliste nog een toekomst is?

Jawel dat denk ik zeker, hetzelfde als dat er onder fotografen, modellen en muahs een groot verschil in kwaliteit is, is dat ook zeker bij stylistes het geval. Ieder heeft zijn eigen kwaliteit en er zit toch wel een verschil tussen een model even wat kleding aan laten trekken of een plaatje compleet maken door je styling, compleet met accessoires. Een styliste heeft toch oog voor de dingen waar een fotograaf op t moment van fotograferen geen tijd voor heeft.

 

Hebben fotografen en modellen eigen ideeen en vind je dit dan een uitdaging?

Ik doe heel graag freestylen, dus lekker mezelf uitleven, maar vind t zeker belangrijk dat je als team werkt, dus overleggen wat is t plaatje wat iemand in zijn hoofd heeft. Samen hetzelfde doel voor ogen hebben en dat uitwerken. Dus ja als een fotograaf of een model mij een idee aangeeft, vind ik dat zeker een uitdaging om dat samen uit te werken

 

Werk je zelf veel met moodboards of ben je iemand die liever toch haar eigen ding doet?

Dat is afhankelijk van de mensen waar je mee werkt. Ik heb ook fotografen die me gewoon de vrije hand geven omdat ze dan vinden dat er t beste werk wordt geleverd maar overleg dan meestal toch wel, welke kant ik op wil. Maar werk ook met teams waarin vantevoren wordt bepaald welk plaatje er ongeveer uit moet komen, dan werk je vaak wel met een moodboard.

 

Hoe gaat een styliste juist te werk?

Wat is juist? Ik denk dat eenieder zijn eigen werkwijze heeft daarin. Als ik gevraagd word voor een opdracht ga ik eerst kijken waar t voor is. Voor een show is toch weer anders dan voor een shoot. Maar in eerste instantie overleg ik met t team wat ze willen en kijk ik naar t model of ga op zoek naar een geschikt model. Dan ga ik kijken wat ik aan kleding en accessoires heb, evt shoppen ervoor. Of zelf een eigen ontwerp maken. Belangrijk daarbij is dat t voor een show draag- en loopbaar moet zijn, voor een shoot kun je ter plekke een creatie maken waar t model ook niet in hoeft te lopen en die na de shoot ook weer in lappen stof veranderen.

 

Zijn er nog dingen die je echt nog wil realiseren?

Ja ik heb zo nog wel een aantal doelen staan, dat vind ik ook wel belangrijk anders heb je geen uitdaging en je moet jezelf blijven uitdagen. Ik ben op t moment bezig met een project voor vrouwen en daar wil ik echt veel vrouwen mee bereiken omdat er nog veel vrouwen zo in hun schulp zitten. Niet tot bloei komen, capaciteiten laten liggen omdat ze t zichzelf niet gunnen om te stralen. Ik praat dan ook vanuit mijn eigen ervaring, heb flink wat hindernissen op mijn weg gehad  en daardoor mijn leven laten leiden, terwijl ik pas tegen mijn 50ste ben gaan realiseren dat ik zoveel meer kan dan ik deed. Uit die comfortzone komen en zelf je leven in handen nemen.

Een eigen modeshow staat nog zeker wel op mijn lijstje van doelen!

 

Vind je zelf dat mensen zich tegenwoordig mooi kleden?

Nee op t moment zie ik veel van hetzelfde, vrouwen in Nederland kleding zich vaak praktisch, het moet makkelijk zitten. Maar t vrouwelijke is daardoor op de achtergrond geraakt. Dat is heel jammer, want er is zoveel moois op t gebied van kleding om je vrouwelijkheid te laten zien. Het gaat meer om kwantiteit dan kwaliteit dat zie je duidelijk aan de populariteit van zaken als Primark waar rekken vol van dezelfde kleding hangt voor spotprijzen.  

 

Wat vind je van de mode tegenwoordig?

Ik ben niet echt een trendvolger, volg meer mijn eigen stijl. Kijk naar wat ik mooi vind. Ik hou juist wel van kleding die niet iedereen draagt en struin dan ook t liefst internet of 2dehands zaakjes af naar aparte leuke kleding.

 

Heb je zelf nog een boodschap naar de modellenwereld?

Ja dat ik hoop dat de trend doorzet dat modellen niet meer alleen maatje 34/36 hebben. Vrouwen met rondingen zijn ook absoluut mooi en heel vrouwelijk. Ik heb zelf meegewerkt aan F For Fashion, dat was werken met modellen die buiten de gebruikelijke maten vallen. Dat vond ik echt top! Dat ideaalbeeld moet echt een keer doorbroken worden. Vrouwen met een maatje meer zijn net zo mooi. Vrouwen worden vaak misleid door de plaatjes in bladen en tv, waardoor ze zichzelf niet mooi vinden en daardoor problemen krijgen met eten, zelfvertrouwen en waar dat allemaal toe kan leiden…. Vrouwen moeten beseffen dat mooi zijn van binnenuit komt!

 

Wat vind je van ons nieuwe magazine?

Elke keer weer verrassend en mooi om door te bladeren. Leuke interviews en uitgebreide fotoreeksen.

 

https://www.facebook.com/Vintage-Diva-1761669527406957

 

 

Photographer: Bert Meijers Model en MUA: Nancy Jussen Styling en dress: Elly Schraven

Sleeping beauty Model: California Acid Mua: Flaw Baiss Jurk + Styling: Elly Schraven Headpiece: Maskarada - Masks & More Fotograaf: Cindy Stegeman Assistent fotograaf: Rianne Rietveld, Ráchel Scholten & Monika Murris-Nikken

Photographer: Cindy Stegeman Model: Manouk Van Der Schouw Hair and Make-up: Stralend visagie & hairstyling Headpiece: Maskarada - Masks & More Styling and dress: Elly Schraven Photographer Assistent: Ráchel Scholten, Rianne Rietveld

Your Divine Boudoir Photographer: Margreet Schouren Model: Tamara Styling : Elly Schraven

Photographer: Peter van Gelderen Model: Carolijn van Os Visa: Nancy Jussen Styling en design : Elly Schraven Sieraden: Christel Verkerke-Mulderij

Model: Laura van Eer en Dusty Photographer: Jimmy Israel Design, styling and muah: Elly Schraven

Photographer: Heike Suhre Model: Mary Janine MUAH: Esther de Graaff Styling & Design: Elly Schraven

Ying/Yang sisters Photographer Jildo Sterk Asst. Photographer Ivanildo Manelito MUAH: Muah Michelle Modellen: Elysa en Tara van der Ven Styling & design: Elly Schraven

Monastery bride Photographer Jildo Sterk Asst. Photographer Ivanildo Manelito MUAH: Muah Michelle Model: Elysa van der Ven Styling & design: Elly Schraven

photo by Marco Mazzini Photography Model:Magdalena Klížová makeup by Lynn Schockmel Body Art Luxembourg hair by Nostalgia Vintage Hairstyling Styling/Design by Elly Schraven

Dirty Laundry Photographer Ivanildo Manelito Asst. Photographer: Jildo Sterk MUAH: Michelle Uijen Model: Tara Antonia van der Ven Styling : Elly Schraven ES Styling & Design

Bed of roses Photographer: Ron Becht Model en MUAH: Ine Becht Styling en Design: Elly Schraven ES Styling & Design

bottom of page