top of page

Interviews  / Stories

Gytha Smit, Make It Up

Vertel eens wie is Gytha is in het dagelijks leven?

Een vrolijk en enthousiast type met veel energie. Ik houd van lekker eten, koken, schilderen en lekker uitwaaien aan het strand met mijn honden. Ook ben ik een perfectionist. Ik ga altijd graag voor de 10 in alles wat ik doe.

 

Was visagiste iets wat je altijd wou worden?

Ik ben van nature een creatief mens en heb eerst de modevakschool gedaan. Helaas was er na deze opleiding geen werk te vinden in die richting. Zodoende ben ik in de administratieve sector terecht gekomen. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en ik moest gewoon gehoor geven aan mijn creatieve kant. Ik besloot om rigoureus het roer om te gooien en om mijn hart te volgen! Omdat ik gek ben op mode, make-up en uiterlijke verzorging was de keuze voor visagist gauw gemaakt.

 

Hoe begon je er aan?

Bijna een jaar nadat ik me had ingeschreven bij een goede opleiding, heb ik in 2008-2009 een opleiding Allround Visagie gevolgd. De beste beslissing die ik ooit heb kunnen nemen! Ik merk dat ik echt heel veel voldoening uit mijn werk haal. Omdat er regelmatig werd gevraagd of ik ook hairstyling deed, heb ik daarna ook nog een opleiding hairstyling gedaan. Om mezelf nog verder te ontwikkelen als visagist heb ik daarna nog de Landelijk Erkende Opleiding Allround Visagie gevolgd bij het ANBOS. Zo is mijn bedrijf Make It Up ontstaan.

 

Heb je al leuke projecten mogen uitwerken en vanwaar komen de ideeen?

Jazeker! Ik heb al ontzettend veel mooie, leuke en uitdagende opdrachten gedaan. (zie CV op mijn site) Het leuke van visagie is dat het een heel breed vak is. Ik richt me op de professionele kant van de visagie. Zo doe ik veel TV, commercials, foto- en fashionshoots, korte films en heb ik al veel publicaties gehad. Het leuke is dat ik bij sommige projecten ook het concept mag uitwerken, zoals bijvoorbeeld de make-up, hairstyling en de looks van personages. Dat geeft mij veel voldoening. Mijn ideeën komen eigenlijk overal vandaan. Ik ben visueel ingesteld en haal  mijn ideeën uit een boswandeling, maar ook van de mensen op straat, de schoonheid van de natuur of prachtige gebouwen.

 

Vind je dat er als visagiste nog een toekomst is?

Er zijn relatief veel visagisten en als zzp-er is het niet altijd makkelijk om op te boksen tegen de grote bureaus. Maar ik ben ervan overtuigd dat als je werk van goede kwaliteit is en je goed luistert naar de wensen van de klant en gedreven bent in wat je doet, je altijd werk zult hebben.

 

Hebben fotografen en modellen eigen ideeën en vind je dit dan een uitdaging

Ja natuurlijk hebben fotografen en modellen eigen ideeën. Maar dat is juist goed. Het leert je “breder kijken” dan alleen je eigen visie te hebben. Afhankelijk van de opdracht die je moet neerzetten, heb je bij de ene opdracht een eigen inbreng en bij de andere weer niet. Het is de kunst om het beeld te vertalen wat de opdrachtgever voor ogen heeft. Elke keer geeft dat weer voldoening als het lukt. Het is voor mij dan ook altijd een groot compliment als ik door een opdrachtgever weer voor vervolg opdrachten word gevraagd.

 

Werk je zelf veel met moodboards of ben je iemand die liever toch haar eigen ding doet?

Dat is verschillend. Ik vraag altijd wel aan de opdrachtgever of hij een moodboard heeft of welke richting hij op wil. Een moodboard geeft vaak goed weer wat iemand voor ogen heeft. Als het “vrij werk” is, dan zoek ik altijd de uitdaging qua make-up en hairstyling, maar het moet natuurlijk wel in het totaalbeeld passen.

 

Welke make-up gebruik je meestal voor een schoot?

Professionele make-up van o.a. Make-Up Studio en MAC, aangevuld met allerlei andere merken van wat ik goed of mooi vind. Het mooie van Make-Up Studio is dat het veel pigmentatie heeft, hypoallergeen is en niet op dieren is getest. Aangezien ik veel van dieren houd probeer ik altijd zoveel mogelijk dierproefvrije make-up te kopen.

 

Zijn er nog dingen die je echt nog wil realiseren?

Jazeker! Inmiddels heb ik al veel dromen uit zien komen, maar er staan er nog genoeg op mijn lijst. Het lijkt mij ontzettend gaaf om mijn werk op een heel groot billboard of abri terug te zien. En ik wil nog graag heel veel mooie shoots doen voor grote bladen/magazines. Ook vind ik het fijn om te werken met een team gedreven en gepassioneerde mensen die het beste in elkaar naar boven halen en elkaar naar een hoger niveau tillen. Dat wil ik nog verder uitbouwen. Ik wil altijd graag een stap verder.

 

Vind je zelf dat mensen zich tegenwoordig mooi opmaken.

Noem het beroepsdeformatie, maar ik ben altijd en overal bezig met het scannen van gezichten en make-up. Ik vind wel dat de jonge meiden er steeds beter verzorgd en opgemaakt uitzien. Maar soms denk ik: Dat kan beter of mooier, of dat zou ik anders doen. Ik wil met mijn make-up altijd graag het beste in iemand naar boven halen!

 

Heb je zelf nog een boodschap naar de modellenwereld?

Soms zie ik veel onzekerheid bij jonge meiden ten aanzien van hun uiterlijk. Het is niet nodig om onzeker te zijn, schoonheid is namelijk subjectief. Want wat de een niet mooi vindt, vindt de ander weer prachtig! Dat maakt je uniek en juist dat geeft je vaak kansen in de modellenwereld. “Beauty is in the eye of the beholder. “

 

Wat vind je van ons nieuwe magazine?

Mooi visueel opgezet en inspirerend Magazine met leuke interviews van mensen uit het vakgebied.

 

 

Hartelijk dank voor het interview.

 

Gytha Smit

Make It Up visagie & hairstyling

 

www.makeitupvisagie.nl

 

 

foto Ron Stam, model Macy

foto Ron Stam model Emma

foto Ron Stam, model Aniek

foto Maaike de Boer, model Lieke

foto Ron Stam, model Deborah

foto Ron Stam, model Gemma

foto Ron Stam, model Claudia

foto Ron Stam, model Anne, jurk Pearl Dronkers

foto Ron Stam, model Anne

foto Ron Stam, model Aniek

Model: Julie & Annewil (Uniko Models)

zelfportret

Model: Ceca (Trend Models)

Modellen: Tatjana Lauwers & Sarah Tommeleyn

Photo: Selma Gurbuz

bottom of page