top of page

Interviews  / Stories

Photographer: Jacob Possel

.................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

Wie ben je?

 

Ik ben dus Jacob Possel en in woon in het Nederlandse Winschoten

 

Hoe en wanneer ben je begonnen met fotografie?

 

Een paar jaar geleden begon ik mij serieus te verdiepen in de wereld van de fotografie. Voorheen was ik (zoals zoveel mensen), een gelegenheidsfotograaf en wist ik weinig tot niks van alle technieken. Toch heeft het mij altijd geboeid om speciale momenten te kunnen vastleggen met de camera. Het vasthouden van een bepaalde sfeer,  een expressie in iemands gezicht is iets dat me vanaf dat moment bezig hield. Daarom besloot ik evenementen vast te gaan leggen zoals straattheater, festivals enz… Het fotograferen van mensen heeft daarna mijn speciale aandacht getrokken.

 

Op een gegeven moment raakte ik geïnteresseerd in de modellenfotografie. Het werken in een studio leek me een hele uitdaging. Nadat ik meer en meer vertrouwd ben geraakt met de verschillende technieken op het gebied van camera en licht, begon ik te ontdekken dat de mogelijkheden binnen de beauty- en fashionfotografie zeer groot zijn en nog steeds leer ik bij iedere shoot er iets bij. Samen met de visagiste/hairstyliste en het model, weten we er altijd iets bijzonders van te maken. Geen enkele shoot is hetzelfde.

 

Wat is je doel?

 

Ik zou graag mij willen blijven ontwikkelen als modellenfotograaf. Het is mijn streven om mijn werk steeds verder te perfectioneren en bij iedere shoot iets nieuws uit te proberen. Daardoor komt de lat steeds hoger te liggen en dat vind ik goed. Graag zou ik nog meer publicaties willen want om mijn werk in bladen te zien is toch wel erg gaaf.

 

Model: Annemarie Beugelink - Mua: Caro Alakarte

Wat betekent fotografie voor jou?

 

Fotografie betekent voor mij het vastleggen van de sfeer die je als fotograaf voor ogen hebt. Ik zie het als uitdaging om met bepaalde licht technieken dit te bereiken. Ik houd ervan om met licht en schaduw te werken waardoor vaak een spannende sfeer ontstaat. Bij de sfeer die ik wil uitdrukken hoort ook een expressie die sterk is. De blik van het model die door de camera heen gaat en me als het ware raakt, zorgt ervoor dat er een bijzondere foto ontstaat.

Modellen: Sarah Hafez en Noud Roozen - Mua: Caro Alakarte

Waarin vind je dat jouw werk zich van anderen onderscheidt?

 

Door de lichtopstellingen in de studio of op locatie zorg ik ervoor dat de foto’s een spannende sfeer krijgen. Ook zorgt dit voor veel diepte en dat mis ik vaak bij anderen. De manier waarop ik mijn foto’s bewerk, versterkt de sfeer uiteindelijk nog. Ik heb in het begin veel naar andermans werk gekeken waardoor ik me vaak liet beïnvloeden. Tegenwoordig doe ik dit niet meer en zoek ik alleen nog naar voorbeelden die het dichts bij de beoogde sfeer in de buurt komen.

 

Waar haal je je inspiratie vandaan?

 

Mijn inspiratie haal ik uit verschillende bladen en ook kom ik vaak online genoeg dingen tegen. Soms is het een bepaalde stemming waardoor ik geïnspireerd word.

Bedenk je van te voren wat je op de foto wilt hebben?

 

Vaak ontstaat een idee in mijn hoofd of is het een stemming. Daarna ga ik op zoek welk model er het beste bij past. Niet zelden gaan we tijdens de shoot geheel de andere kant op waardoor er iets nieuws ontstaat dat geheel afwijkt van het plan. “Loslaten”,  zegt de visagiste dan vaak waar ik mee samenwerk ha, ha.

 

 

Bewerk je de foto’s en wat doe je eraan?

 

Ja ik bewerk iedere foto. Ik begin meestal met het bewerken van de huid en haal alle onregelmatigheden weg. Ondanks het feit dat de visagie uitstekend is, blijven er altijd wat dingetjes over. Dit is ook sterk afhankelijk van het type licht dat ik gebruik. Vooral bij beauty portretten is het natuurlijk uitermate belangrijk dat de huid er mooi uitziet. Ik houd er echter niet van om alles glad te shoppen. Ik zie graag de natuurlijke structuur van de huid.

 

Vaak verhoog ik het contrast waardoor de foto krachtiger wordt. Ook worden de kleuren dan intensiever. Tevens zet ik de foto vaak om in zwart wit.

 

Waar gaat je voorkeur naar uit? Locatie of studio?

 

Ik vind beide prima maar toch gaat mijn voorkeur uit naar locatie. Beide hebben voor- en nadelen. In de studio heb je de volledige controle maar mis je de omgeving die de sfeer echt bijzonder kan maken. Dat is dan weer het grote voordeel van het werken op locatie. Toch werk ik het meest in de studio.

Model: Kadri Günay Akbas - Mua: Caro Alakarte

Model: Sytske Kooistra -Mua: Caro Alakarte

Wat voor locaties of onderwerpen spreken je het meest aan?

 

Ik houd erg veel van oude gebouwen zoals fabrieken, loodsen, enz… Door de juiste belichting wordt hierdoor de sfeer erg spannend en mysterieus.

 

Wat of waar wil je absoluut nog eens een keer fotograferen?

 

Eigenlijk heb ik geen specifieke locatiewensen. Je hoeft vaak niet ver te reizen om mooie foto’s te maken van een model maar het lijkt me wel heel gaaf om dit eens in een bijzonder landschap te gaan doen met natuurlijk licht.

Model: Claudia Hommes - Mua: Caro Alakarte

Model: Marijke van Dekken- Mua: Caro Alakarte

Wat is het belangrijkste dat je de  afgelopen jaren geleerd hebt?

 

Ik heb geleerd dat je door het samenwerken met verschillende mensen erg mooie resultaten kunt bereiken en je als team sterk staat. Wanneer iedereen zijn bijdrage levert en er met respect met elkaar wordt omgegaan, er de mooiste samenwerkingen ontstaan. Wanneer de sfeer positief is, zie je dit onmiddellijk in de foto’s terug.

 

Wat zoek je in de modellen waar je mee samenwerkt?

 

Het model moet passen in het thema van de shoot en moet zich weten in te leven. Ze moet over de juiste uitstraling beschikken. De expressie vind ik erg belangrijk. Een blik die door de camera heen ramt is iets waar ik erg blij van word. Verder houd ik ervan als het model over bijzondere kenmerken beschikt.

 

Wat vind je van ons nieuwe magazine?

 

Het magazine bevalt me erg goed. Het is informatief en ik vind het leuk om een biografie van een model of fotograaf te lezen. Zo leer je wat meer van de mensen kennen. Het magazine is voor iedereen gemakkelijk toegankelijk.

 

 

Model: Natash van Veen - Mua: Caro Alakarte

Model: Anneke Gall - Mua: Caro Alakarte

Model: Sara Hafez  - Mua: Caro Alakarte

bottom of page