top of page

Interviews  / Stories

Katja de Bruijn

Vertel eens wat over jezelf

Ik ben Katja de Bruijn en ik werk als beauty en portretfotografe in mijn studio in Almere.

 

Hoe en wanneer ben je begonnen met fotografie?

Ik begon te fotograferen in 2004 met de analoge camera van mijn man. Toen had ik ook veel moeten leren over alles: hoe een camera werkt, waarom belichting van diverse lichtbronnen zo verschillend kan uitpakken op een foto, en zo voort. Later in 2004 heb ik mijn eerste digitale camera gekregen, en vrij snel daarna begon het echt te lopen met portretfotografie bij ons thuis. De eerste modellen via prikborden zoeken, eerste lampen kopen... Het was allemaal ontzettend spannend en leuk.

 

Wat is je juiste doel?

Ik ben van mening dat in fotografie of een ander soort creatief werk, gaat het niet om een doel maar om het proces. Toch is mijn doel altijd om wel ervoor te zorgen dat ik met een eindplaatje helemaal tevreden ben. Fotografie is er om tentoongesteld te worden, en als fotograaf wil je altijd alleen je beste werk laten zien.

 

Wat betekent fotografie voor jou?

Fotografie is in de afgelopen 100 jaar enorme transformaties ondergegaan. Van verf en kwast ging mens opeens naar het plaatjes maken die afdrukken van de waarheid waren, en toch niet helemaal. Fotografie voor mij is een mix van waarheid en droom. Dat is toch ook wel hoe onze wereld in elkaar zit. Een lichtafdruk maken van iets kun je op zoveel verschillende manieren, en daardoor verander je weer dat wat je ogen zien naar dat wat je hoofd ervan wil maken. Geen enkele foto is dus 100% “waar” of “eerlijk”. Fotografie voor mij is een herrinnering dat de wereld een illusie is.

Model: Daphne Janssen

Model: Dorien Rose Duinker, visagie: Georgina Hoppen

Waarin vind je dat jouw werk zich van anderen onderscheid?

Ik doe vooral mijn ding, en denk er niet te veel over na waar mijn werk zich van anderen onderscheid. Dat is aan andere mensen om te bepalen. Daarom kan ik alleen zeggen wat ik vaak hoor van anderen over mijn werk: het is fris, kleurrijk, uitgelikt, modieus.

 

Waar haal je inspiratie vandaan?

Ik probeer mijn inspiratie te halen alleen van de beste voorbeelden om me heen. Dat zijn vaak bekende en (nog) minder bekende fotografen, modebladen en advertising. Tegenwoordig haal ik ook veel ideeën van Instagram en blogs. Instagram heeft veel invloed gemaakt op de esthetica van fotografie en design.

 

Bedenk je van te voren wat je op de foto wilt hebben?

Soms wel en soms niet. Vaak is het zo dat ik een model heb, en die wordt opgemaakt en aangekleed, en dan zie ik het pas! Vanaf dat moment begint het in mijn hoofd met het opstellen van licht en scene die bij een bepaalde look van een model passen.

 

 

Model: Denise van Herk, visagie: Georgina Hoppen

Model: Elaine Steenstra, visagie: Georgina Hoppen

Bewerk je je foto’s en wat doe je eraan?

Ja, ik heb altijd mijn foto’s bewerkt, maar niet alle foto’s. In commerciële beauty-fotografie is het vaak noodzakelijk, dus ben ik al lang geleden begonnen met uitgebreid werken in Photoshop. Zo ben ik ook parallel aan fotografie een beeldbewerker geworden en bewerk dus niet alleen mijn eigen foto’s, maar ook foto’s voor andere klanten (bladen, fotografen). Op mijn blog en YouTube channel heb ik al een aantal materialen staan over mijn workflow, want ik weet dat mensen nieuwsgierig zijn.

 

Naar waar gaat je voorkeur, Locatie of studio?

Ik ben een hopeloze studiofotografe. Ik hou van warm, gezellig en alle spullen bij me hebben!

 

Wat voor locaties of onderwerpen spreken je het meest aan?

Het grappige is dat ik wel enorm kan genieten van foto’s op locatie van anderen. Ik houd van oude verwoeste locaties, maar ook van exotische locaties met mooi natuur en veel zon.

 

Wat of waar wil je absoluut nog eens een keer fotograferen?

Japan! Wat een mooi land! Ik heb daar veel foto’s gemaakt, maar ik zou nog ’s ooit wel een keertje terug voor meer.

 

Wat is het belangrijkste wat je de afgelopen jaren geleerd hebt?

Dat ik vooral mijn ding moet blijven doen, maar tegelijkertijd wel op de hoogte blijven van huidige trends, want die veranderen zo snel.

Model: Madilon Bos, visagie: Clayton Leslie

Model: Natasha Ndlovu, visagie: Georgina Hoppen

Model: Natasha Ndlovu, visagie: Georgina Hoppen

Model: Tanja Kok, visagie: Georgina Hoppen

Model: Vlada Verevko, visagie: Madilon Bos

zelfportret

Wat zijn je toekomstplannen of wat kunnen we binnenkort van je verwachten?

Na ruim tien jaar ervaring van vrouwen fotograferen en voor vrouwen schrijven, wil ik vooral dat ook gewoon blijven doen, maar dan nog meer... Het lijkt me erg leuk om vrouwen op meerdere vlakken te helpen dan alleen fotografie, vooral wanneer het gaat om hun eigen ambities waarbij ze professionele hulp nodig hebben. Denk aan alle vrouwen die tegenwoordig steeds meer hun ding willen gaan doen, alle freelancers en start-uppers onder ons. Hulp met fotografie, met branding, met stijl, met website – ik sta voor vele dingen open, want ik vind het allemaal erg leuk om te doen.

 

Wat zoek je in de modellen waar je met samen werkt?

Omdat ik voor mijn eigen bedrijf vooral bezig ben met commerciële beauty- en lifestyle-fotografie, zoek ik ook modellen die daarbij passen. Dat zijn modellen tussen 18 en noem maar op, met gave huid een mooie lach.

 

Wat vind je van ons nieuwe magazine?

Ik vind het een erg leuk initiatief. Zo kunnen wel vele modellen, fotografen en stylisten in de spotlight komen en elkaar promoten.

 

Heb je nog een boodschap naar de modellenwereld?

Modellenwereld, wassup! :) Serieus, tegen modellen zou ik alleen zeggen: blijf jezelf en probeer niet te veel aan jezelf te gaan veranderen naar verwachtingen van andere mensen, bureaus en zo voort. Mode komt en gaat. Blijf gezond boven alles, blijf een goed en professioneel mens, want alles wat je geeft krijg je terug. En wees ook selectief met anderen en kritisch met jezelf mits je aan succes denkt. Vraag

 

katja@iconogenic.com

http://www.iconogenic.com- http://www.katjadebruijn.com- http://facebook.com/Iconogenic- http://instagram.com/katjadeb- http://youtube.com/katjadebruijn

Model: Sylvia Reyn, visagie: Angela Holthuis

Model: Shantinella Mariano, visagie: Wendy Buiter

Model: Sanna Millitz, visagie Susanna de Goeij

Model: Julie & Annewil (Uniko Models)

Model: Ceca (Trend Models)

Photo: Selma Gurbuz

Modellen: Tatjana Lauwers & Sarah Tommeleyn

bottom of page