top of page

Interviews  / Stories

Kees Penders

Cover Photographer of  issue 12 (part II)

Vertel eens wat over jezelf

Naast een passie voor fotografie kan ik muziek, dans, architectuur en beeldende kunst erg waarderen. Ik heb in de jaren 80 en 90 als gitarist en bassist in een aantal bands gespeeld. Dan weet je ook gelijk dat ik niet echt een jonkie meer ben J Ik ben technisch aangelegd, dat is ook handig in de fotografie. Ik ben getrouwd en heb 2 kinderen van 14 en 16.

 

Hoe en wanneer ben je begonnen met fotografie?

Ik ben begonnen met fotograferem als 12 jarige: ik kreeg de oude Voigtländer camera van mijn vader, met een uitklaplens met balgje voor 6x6cm zwartwit film op rol. Mijn eerste spiegelreflex kocht ik rond mijn 20e: een Olympus OM1 met een 50mm en een groothoek. Ik deed vooral architectuur en urban fotografie en deed zelf al het ontwikkelen en afdrukken. Ik ben in die tijd ook gestart met het experimenteren met lange sluitertijden, beweging, dubbelopnames, contrasten en pushen van ISO waardes.

 

Eind jaren 90 is de fotografie op een laag pitje geraakt, maar 2,5 jaar geleden begon het weer te kriebelen. Mei 2014 heb ik mijn eerste modelshoot gedaan met de Russische fotografe/model Sofiia Nevezhina. Zij was net naar Nederland gekomen en we kwamen via een modellensite met elkaar in contact. Die eerste shoot had een nogal steile leercurve ;) Dat gaf een speciale band en we werken nog regelmatig samen voor inspirerende shoots. Ook heb ik de afgelopen jaren een aantal cursussen bij Fotogram in Amsterdam gevolgd. Zeer leerzaam en inspirerend.

 

Wat is je juiste doel?

Capture the beauty of life. Schoonheid zit in veel dingen, de natuur, architectuur, steden en natuurlijk in de mens. Schoonheid zit ook vaak in de imperfectie, iets dat afwijkt en kriebelt of aandacht trekt. Je ziet dat ook terug bij veel bekende modellen. Ik ben bijv. een groot fan van elfen- en flaporen J Als fotograaf is mijn doel beelden te creëren die inspireren, een verhaal vertellen of je emotioneren.

 

Wat betekent fotografie voor jou?

Uiten van creativiteit en beelden vangen die mij raken en hopelijk ook anderen raken. Ik vind ook het proces zelf leuk, zeker als we met een team aan het werk zijn. Een goede shoot vraagt veel energie maar levert uiteindelijk altijd meer energie op dan het kost.

 

Waarin vind je dat jouw werk zich van anderen onderscheid?

Ik denk door een soort cross-over tussen fashion en fine-art waarbij ik altijd zoek naar ongewone invalshoek. Maar ik vind het zelf eerlijk gezegd lastig om te zeggen en heb het gevoel dat mijn stijl nog volop in ontwikkeling is. Ik neig op dit moment meer naar de fashion dan naar fine-art denk ik. Ik ben ook steeds weer op zoek naar nieuwe uitdagingen en probeer de lat steeds iets hoger te leggen.

 

Waar haal je inspiratie vandaan?

Dat kan van alles zijn. Muziek, dans, fotografie, de lichtval in een straatje in de stad of een locatie die ik toevallig onderweg tegenkom. Maar natuurlijk ook werk van andere fotografen waarvan de beelden me aanspreken. Ik  vind bijvoorbeeld het werk van Jean Francois Campos erg gaaf. Of de dromerige fashion shots van Amanda Diaz en Lara Jade. Ook van minder bekende fotografen zoals het harde portret- en fashionwerk van Alina Soloviova. Daarnaast volg ik op social media foto en fashion gerelateerde magazines.

 

Bedenk je van te voren wat je op de foto wilt hebben?

In grote lijnen in de vorm van moodboards voor beeld, locatie, styling en makeup. Het sfeerkader is belangrijk om alle teamleden hetzelfde beeld te geven. Wat er uiteindelijk op de foto komt qua compositie, poses etc is dan een invulling die tijdens het shooten ontstaat. De inspiratie en creativiteit van het hele team op het moment van shooten bepaalt uiteindelijk de invulling. Bij modellen let ik vaak op wat ze doen als ze zich even niet bewust zijn van de camera. Vaak zijn dat bewegingen of poses die bij het model passen. Ik vraag ze dat te herhalen als start van een volgende serie foto’s. Ervaring leert dat dat erg goed werkt.

 

Bewerk je je foto’s en wat doe je eraan?

Ik bewerk alle foto’s, maar de bewerking is door de loop der tijd heen wel veranderd. Voor city & urban fotografie doe ik veel direct in Lightroom waarbij ik vooral met z/w omzetting en aanpassen van de kleurkanalen werk. Daarnaast ook veel met contrast en clarity. Dat is nog steeds pretty much hetzelfde proces.

 

Voor mode en portretten is dat anders. Ik ben ooit begonnen met presets en actions voor het retoucheren en het versterken van de mood. Dat levert wel snel resultaat, maar niet altijd het gewenste effect of de gewenste kwaliteit. Inmiddels gaat het retoucheren op de “ambachtelijke” manier: liquify, clone, heal, dodge & burn. Soms versterken van het beeld of repareren van een hinderlijk deel vd foto door knip & plak werk uit dezelfde set. Ik gebruik nog wel een paar tools, vooral Viveza en Silver Efex van Google.

 

Naar waar gaat je voorkeur, Locatie of studio?

Beiden hebben hun eigen toepassingen en uitdagingen en ik vind beide ook leuk om te doen. Als ik moet kiezen dan toch werken op locatie. Een goede locatie geeft extra kracht aan het beeld en levert vaak ook inspiratie aan het hele team.  Een aantal memorabele locaties van recente shoots: de Stevenskerk in Nijmegen. De shoot was tijdens Open Monumentendag notabene; veel publiek dus J. En restaurant Radio Royaal op Strijp-S in Eindhoven dat is gevestigd in het oude energiehuis van Philips, een fantastische locatie!

 

Een locatie geeft ook wel weer uitdagingen op gebied van bijvoorbeeld licht, maar ik houd wel van een avontuur en het daagt ook weer uit om te improviseren en tot creatieve oplossingen te komen. De studio waar ik nu werk is overigens ook een locatie op zich. Het is een oud pand in hartje Nijmegen met een fantastische oude houten vloer, mooie ramen en openslaande deuren. Dus vaak is in de studio werken voor mij een combi: werken met lampen indien nodig en met de studio als locatie met natuurlijk licht als er voldoende licht buiten is.

 

Wat voor locaties of onderwerpen spreken je het meest aan?

Ik houd van sferische, esthetische beelden en van edgy, contrastrijke beelden. Maar altijd wel met een twist, er moet iets uitdagends of ongewoons in zitten. Er moet spanning in het beeld zitten, tot aan het ongemakkelijke toe. Mijn mode en portret fotografie komt altijd wel binnen dat kader terecht. Voor modellen is dat niet altijd makkelijk omdat het al snel buiten de comfortzone gaat. Toch lukt het bijna altijd om tijdens een shoot met het model op dat punt te komen. En vaak zijn ze er dan zelf ook erg enthousiast over. Een goed moodboard en heldere aanwijzingen voor het model helpen daarbij ook.

 

Locaties moeten het beeld versterken. Door het aan te vullen of juist te contrasteren. Ik ben groot fan van urban en industriële locaties, plekken met een ziel.

 

Wat of waar wil je absoluut nog eens een keer fotograferen?

Eind vorig jaar stond er in de Volkskrant een stuk over het appartement van Eddy Jambers, de broer van … In hartje Antwerpen, ingericht met de meest fantastische en bizarre kunstwerken. Een donkere en absoluut unieke sfeer. Ik heb direct contact opgenomen met Eddy Jambers en pogingen gedaan daar een shoot te organiseren. Ik had fantastische moodboards in mijn hoofd om daar te shooten, Helaas kreeg ik bij het laatste begin dit jaar te horen dat het appartement is verkocht en wordt verbouwd…. Dat gaat dus nooit meer lukken, maar ik hoop ergens anders nog een keer een dergelijke sfeer tegen te komen. Dan ga ik er weer direct achter aan.

 

Wat is het belangrijkste wat je de afgelopen jaren geleerd hebt?

Ik denk vooral om meer conceptmatig en seriematig te werken. Daarbij ook het goed indelen van de beschikbare tijd van een shoot om voldoende materiaal te hebben om goede series te kunnen maken. En vooral mijn hart te blijven volgen; niet iedereen hoeft mooi te vinden wat ik maak. Ik doe steeds minder concessies en zeg ook steeds vaker nee.

 

Wat zijn je toekomstplannen of wat kunnen we binnenkort van je verwachten?

Ik wil me vooral verder ontwikkelen op het gebied van de modefotografie en mooie editorials maken. De series die we produceren worden ook steeds vaker gepubliceerd, dus er zit wel beweging in. Zeer recent had ik de kans om tech-fashion ontwerpster Anouk Wipprecht te shooten. Dat is erg goed bevallen. Ik zou wel vaker met ontwerpers willen werken, dus ontwerpers die dit lezen en interesse hebben …

 

Wat zoek je in de modellen waar je met samen werkt?

In het kort: creativiteit en professionaliteit. Om een mood goed te vertalen moet je als model je lijf goed beheersen en weten wat werkt voor de camera. Ideaal is wanneer een model gemakkelijk in een flow komt waarin de poses elkaar vanzelf opvolgen zodat ik alleen kleine correcties hoef aan te geven.

 

Ik hou van edgy beelden, dus ik zoek ook vaak modellen die die edge ook hebben. Ik hou van een krachtig gezicht, het liefst in combinatie met een aantrekkelijke imperfectie die de spanning verhoogt. Ik wil in een modelportfolio transformaties zien, dan weet ik dat het goed zit en het model de look werkelijk kan doorleven.

 

Creativiteit vind ik van alle teamleden dus ook van het model belangrijk; humor en een beetje durf kan ik ook erg waarderen. Daarnaast vind ik het vanzelfsprekend dat je op tijd komt, netjes met andermans spullen omgaat en zorgt dat je goed uitgerust en voorbereid op een shoot verschijnt.

 

Wat vind je van ons nieuwe magazine?

Ik ken het eerlijk gezegd pas sinds kort en ken dus het oude magazine niet, maar ik vind het magazine er erg goed uitzien. Tof om de verschillende takken van sport aan het woord te laten. Superveel mooie foto’s en veel bekende namen uit de modellenkringen.

 

Heb je nog een boodschap naar de modellenwereld?

Volg je hart en durf creatief te zijn bij een shoot! Bouw je portfolio zorgvuldig op, experimenteer maar blijf ook trouw aan je grenzen. Durf nee te zeggen en hou vol. En kom vooral langs als je mijn portfolio interessant vindt en wilt samenwerken

https://www.facebook.com/keespendersfotografie

 

View here my cover shoot Modellenland Magazine

bottom of page