top of page

Interviews  / Stories

Kiki Janssen

Vertel eens wat over jezelf:

Wie is Kiki Janssen? Ik ben 37 jaar, woonachtig in Arnhem met mijn vriend en twee zoontjes
van 8 en 5 jaar. Altijd druk, druk, druk en zoekende naar de balans binnen het vak fotografie en mijn gezin. Mijn studio is gevestigd in het voormalig Stedelijk Gymnasium in Arnhem wat nu
De Kleine Campus heet. Een inspirerende plek om te zitten. De Campus ademt nog helemaal de sfeer van de school en dat is fantastisch. Het oude natuurkunde lokaal is nu omgetoverd tot een mooie fotostudio met een fijne Limbowand.

 

Hoe en wanneer ben je begonnen met fotografie?

Al van jongs af aan ben ik bezig met fotografie. Stiekem meekijken in de doka bij mijn vader. Ook bij mijn moeder vond ik op zolder een doos met alle benodigdheden om een doka in te richten. Die nam ik in beslag. Hier ben ik gaan experimenteren en nog meer gaan fotograferen (toen nog analoog).

In de loop der jaren heb ik veel verschillende beroepen beoefend. Allemaal leuke banen maar er miste altijd wel een deel. Het creatieve gedeelte in mij wilde anders.

7 jaar geleden heb ik de fotografie een flinke impuls gegeven. Ik kwam in contact met een fotograaf uit Arnhem die een extra fotograaf zocht binnen haar bedrijf. Naast mijn baan als secretaresse ben ik bij haar gaan fotograferen. Daar werkte ik met studiolicht op verschillende locaties. Ik ben haar natuurlijk altijd nog heel dankbaar dat ik bij haar mijn basiskennis studio fotografie heb mogen starten.

Ik heb daarnaast hard gewerkt aan de realisatie van mijn eigen fotostudio. Na op twee andere locaties succesvol bezig te zijn geweest is het uitgegroeid tot de fantastische plek waar ik nu zit met nog altijd een volle agenda.

Sinds 3 jaar ben ik fulltime fotograaf, mijn baan als secretaresse heb ik toen opgezegd. Mijn inkomsten haal ik voornamelijk uit particuliere shoots en zakelijke portretten.

Daarnaast maak ik regelmatig vrijwerk met een team. Zoals mijn bazin bij mijn laatste werkgever zei: hiervan ga ik kwispelen! Mode/beauty shoots met modellen en een compleet team dat zijn voor mij de vruchtjes op de taart.

Wat is je doel?

Aankomend jaar wil ik nog meer modeshoots fotograferen en mijn portfolio uit breiden. Aansluiting bij een modellenbureau bijvoorbeeld zou super zijn voor test shoots. Maar natuurlijk blijft ook mijn doel om een juiste balans te vinden tussen werk en privé, dit blijft een dingetje bij mij…..Misschien hoort het ook wel gewoon bij me. Ik hou namelijk wel van hard werken. Ik ben van het type niet lullen maar poetsen.

 

Wat betekent fotografie voor jou?

Fotografie betekent uiteraard veel voor me. Ik kan er mijn ei in kwijt, ik verdien mijn boterham ermee, betaal mijn huur ervan en ontmoet zoveel nieuwe mensen. Ik vind zowel het fotograferen als het bewerken heel leuk. Ook het contact met mijn klanten, ze uit de tent lokken, zich ontspannen laten voelen in de studio, alle facetten die erbij horen vind ik heerlijk.

 

Waar haal je inspiratie vandaan?

Inspiratie komt uit bladen, Pinterest of elders van het internet. Ook wanneer ik in de auto zit draait mijn hoofd door. Als ik iets zie onderweg dan kan ik alweer een idee hebben. Veel plannen liggen nog in mijn virtuele boekenkast in mijn hoofd om later nog uitgewerkt te worden.

 

Bedenk je van te voren wat je op de foto wilt hebben?

Wanneer ik vrijwerk maak met een team dan maken we vooraf altijd een moodboard met een sfeer en een stijl. Tijdens de shoot kijken we wat lekker werkt. Het is een combinatie van meerdere factoren. Er vloeit ook altijd zo’n lekkere gezonde spanning door mijn lijf. Krijg ik het beeld qua belichting ook zoals het in mijn hoofd zit? Als dat dan gelukt is dan ben ik hyper, blij, enthousiast, alles tegelijk.

 

Bewerk je je foto’s en wat doe je eraan?

Er gaat geen enkele foto onbewerkt de deur uit! Bij alle foto’s wordt alles eerst goed nagelopen. Ik ben altijd te lang bezig met mijn beelden. Ik wil het maximale halen uit een beeld ongeachte de tijdsbesteding. Mijn creativiteit neemt zeker ook wel eens een loopje met me. Even kijken hoe dit wordt, of als ik nou eens dat doe?

 

Naar waar gaat je voorkeur, locatie of studio?

Ik ben een echte studiofotograaf. Ik werk ook voornamelijk met studiolicht. In de studio heb ik de controle en de macht over de setting. Natuurlijk ook omdat ik een heerlijke studio heb.
Dit jaar wil ik mezelf meer ontwikkelen met daglicht fotografie in de studio met modellen. Want natuurlijk licht is ook heel mooi.

 

Wat voor locaties of onderwerpen spreken je het meest aan?

Wat mij aanspreekt zijn de artistieke beelden. Kunst in een beeld, een vreemd portret, anders dan anders. Eigenlijk een beeld waar je langer naar blijft kijken. Ik ga mezelf ook meer ontwikkelen op het ingetogen, sobere, gevoelige werk.

 

Wat zoek je in de modellen waar je met samen werkt?

Natuurlijk afhankelijk van de opdracht ben je op zoek naar een bepaald type. Soms vraagt een opdracht om dramatische gezicht uitdrukkingen, dan ga je daar naar op zoek. Wanneer er meer energie gevraagd wordt in een beeld, dan zoek je ook daar weer een passend model bij.

En het is zeker ook heel belangrijk dat je samen plezier hebt in de studio, modellen moeten zich op hun gemak voelen en zichzelf durven zijn.

 

Wat of waar wil je absoluut nog eens een keer fotograferen?

Een mooie trip naar het buitenland met een heel team om fantastisch werk te maken staat zeker op mijn bucketlist.

 

Wat is het belangrijkste wat je de afgelopen jaren geleerd hebt?

Ik heb geleerd dat je af en toe spannende acties moet ondernemen om weer een stap verder te komen. Slapeloze nachten, nieuwe investeringen, nieuwe locatie. Ik ben een echt gevoelsmens en heb daar de afgelopen jaren ook naar gehandeld. Ik ben trots op wat ik heb bereikt tot nu toe.

Het is niet alleen het fotograferen maar ook het runnen van een bedrijf met alle kanten die daarbij komen kijken.

 

Wat zijn je toekomstplannen of wat kunnen we binnenkort van je verwachten?

In de toekomst dus meer modeshoots, want er moet meer gekwispeld worden!

En natuurlijk mijn portretten met de kinderen voortzetten, zij zijn puur, echt en uniek met zoveel gezichtsuitdrukkingen. Ik hou ervan!!!

 

Wat vind je van ons nieuwe magazine?

Het ziet er mooi uit. Heel interessant om in de wereld van andere fotografen en modellen te kijken. Wie weet komen er via deze weg nog nieuwe samenwerkingen uit. Dat zou leuk zijn.

 

Heb je nog een boodschap naar de modellenwereld
Durf uit je dak te gaan. Let it go!!!!

 

https://www.facebook.com/de.kiekjesfabriek

zelfportret

Model: Ceca (Trend Models)

Model: Julie & Annewil (Uniko Models)

Photo: Selma Gurbuz

Modellen: Tatjana Lauwers & Sarah Tommeleyn

bottom of page