top of page

Interviews  / Stories

Kim Sieders

Vertel eens wat over jezelf
Mijn naam is Kim Sieders en ik ben een 22-jarige studente uit Groningen. Ik ben net begonnen met het schrijven van mijn scriptie, en hoop deze dit jaar af te ronden. Naast mijn studie ben ik graag bezig met fotografie, wat in korte tijd uitgegroeid is tot een enorme passie. Ook houd ik trouw een blog bij en organiseer ik graag fotomeetings.

Hoe en wanneer ben je begonnen met fotografie?
Twee jaar geleden kocht ik spontaan een spiegelreflex camera. Deels omdat ik een nieuwe uitdaging zocht en dacht “hm, fotografie, waarom niet?” en deels omdat ik altijd al heb genoten van de prachtige plaatjes in modetijdschriften. Toen ik eindelijk mijn camera ontving ben ik meteen naar de dierentuin gegaan om de instellingen te leren kennen en om te kijken wat ik kon. Dat vond ik zó leuk dat ik heel Youtube heb afgestruind naar tutorials over belichting, compositie, bewerking en andere technieken. Na een paar shoots met modellen gedaan te hebben werd het voor mij al vrij snel duidelijk dat ik net zulke mooie plaatjes wou maken als die ik toentertijd in de modetijdschriften zag staan, en met dat doel voor ogen ben ik steeds meer de mode-kant aan het op gaan.

Wat is je juiste doel?
Voor nu wil ik vooral nog véél meer leren en uitproberen. Qua bewerkingstechnieken kan ik nog veel leren, en ook wil ik mij verdiepen in hoe te werken met natuurlijk en kunstmatig licht. Als ik ooit op een dag zo ver zou kunnen komen, dan klinkt de wereld overvliegen om voor Vogue editorials te schieten totaal niet verkeerd, haha! Maar op dat niveau ben ik nog lang niet, maar de weg er naar toe is net zo leuk.

Wat betekent fotografie voor jou?
Voor mij is fotografie een creatieve uitlaatklep. Als ik fotografeer of als ik bewerk dan voel ik mij compleet ontspannen, concentreer ik mij alleen op de fotografie, en vergeet ik al het andere. Dat is een erg fijn gevoel, vooral nu ik het zo druk heb met mijn scriptie! Daarnaast is het leuke aan fotografie ook juist dat je dit gevoel kan delen met je team, en dat je samen iets heel tofs neer kan zetten. Het is uitdagend en inspirerend. Als laatste heb ik ook heel veel nieuwe mensen ontmoet door mijn fotografie, en dat heeft weer voor leuke nieuwe vriendschappen en gave samenwerkingen gezorgd.

Waarin vind je dat jouw werk zich van anderen onderscheid?
Ik ben nog steeds op zoek naar mijn stijl. De laatste tijd probeer ik veel te spelen met verschillende bewerkingen om hierin een eigen stijl te kunnen ontwikkelen, maar hierin heb ik ook nog een lange weg te gaan. Wel probeer ik altijd een connectie te leggen met het model. Mijn foto's zijn technisch gezien zeker niet perfect, maar als er emotie te zien is, is voor mij de plaat geslaagd.

Waar haal je inspiratie vandaan?
Ik weet dat dit een heel cliché antwoord is, maar ik haal mijn inspiratie overal vandaan! Uit boeken, tijdschriften, televisieprogramma's, dingen die ik zie op straat, andere fotografen, films, en ga zo maar door.

Bedenk je van te voren wat je op de foto wilt hebben?
In zekere zin. Ik stel vaak, samen met het team of alleen, een moodboard samen op Pinterest, van poses die ik gaaf vind of de sfeer die we willen neerzetten. Deze deel ik voor de shoot met het team zodat iedereen een verse inspiratieboost heeft. Maar tijdens de shoot zelf houd ik het liever 'organisch,' als ik het zo zou kunnen noemen. We weten immers door het moodboard wat we ongeveer willen neerzetten, maar de mooiste resultaten komen juist wanneer iedereen zijn of haar creativiteit de vrije loop kan laten gaan!

Bewerk je je foto’s en wat doe je eraan?
Ja, zeker! Ik ben van mening dat fotografie maar voor de helft het eigenlijke fotograferen is, de rest gebeurt van te voren of erna. Ik bewerk altijd de huid, de ogen laat ik wat opleven en ook doe ik een vrij elementaire versie van dodging and burning. Daarnaast pas ik de belichting aan, stel ik een kleurenpalet samen die ik naar voren wil laten komen, voeg ik vaak handmatig wat extra lichtinval in, en ben ik ook een groot fan van vignette. Ook croppen, bijdraaien en afleidende objecten uit de foto shoppen doe ik soms.

Naar waar gaat je voorkeur, Locatie of studio?
Locatie! Maar dat is ook gedeeltelijk een noodzakelijke keuze. Ik vind het heerlijk om met mooie, natuurlijke achtergronden te werken, en het gouden uurtje is mijn favoriete momentje op de dag. Ik heb wel een kleine huiskamer-studio, maar de onderdelen daarvan zijn een beetje verspreid over mijn eigen huis en mijn ouderlijk huis, en mijn studentenkamertjes zijn nooit echt geschikt geweest qua grootte. Maar ik wil wel meer leren over studiobelichting, dus de eerste studioshoots staan weer in de planning!

Wat voor locaties of onderwerpen spreken je het meest aan?
In een bos, op de heide, of in een bloementuin red ik me altijd wel, maar sinds kort ben ik ook dol op de stad als achtergrond voor een fotoshoot. Ik fotografeer het liefst modeportretten, dus dan heb je oneindig veel mogelijkheden voor locaties.

Wat of waar wil je absoluut nog eens een keer fotograferen?
Afgelopen winter zag ik twee hele toffe editorials die op de noordpool waren gemaakt, en dat lijkt me heel vet om te doen! Ontzettend moeilijk, dat zeker, maar ik denk dat je dan wel heel gaaf werk kan maken. Zolang je vingers niet bevriezen. Of je model.

Wat is het belangrijkste wat je de afgelopen jaren geleerd hebt?
Iets wat ik recentelijk pas tegengekomen ben, en waar ik zeker ook nog veel meer over moet leren, is hoe complimenterende kleuren je werk meteen naar een hoger niveau kunnen tillen. Ik kwam dit tegen tijdens een tutorial van Dani Diamond, en sindsdien probeer ik dit in elke shoot die ik doe toe te passen.

Wat zijn je toekomstplannen of wat kunnen we binnenkort van je verwachten?
Ik probeer me nu meer te focussen op fotoshoots met duidelijke, grootse concepten die vaak wat meer voorbereiding vragen. Ik wil mijn shoots beter gaan uitdenken, me meer focusen op de details, en leren hoe ik echt een verhaal kan vertellen door middel van foto's.

Wat zoek je in de modellen waar je met samen werkt?
Enthousiasme! Dat staat met stipt op nummer één. Ik vind het erg belangrijk dat ik een klik kan hebben met een model, en als je enthousiast bent over de shoot die we gaan plannen dan is die klik zo gevormd. Daarnaast moet je natuurlijk fotogeniek zijn en bij het concept passen.

Wat vind je van ons nieuwe magazine?
Ik vind het heel tof dat jullie een podium bieden voor iedereen die gek is op modellenwerk, modefotografie, visagie en styling! Erg inspirerend en mooi vormgegeven!

Heb je nog een boodschap naar de modellenwereld?
Blijf hard werken voor je dromen!


https://www.facebook.com/kim.sieders

Milou van der Linden

Milou van der Linden

Milou van der Linden

Milou van der Linden

Kaylee Angela Segboer

Kaylee Angela Segboer

Kaylee Angela Segboer

Kaylee Angela Segboer

Kaylee Angela Segboer

Martine Groen

Martine Groen

Martine Groen

Martine Groen

Martine Groen

Martine Groen

Martine Groen

Martine Appel

Martine Appel

Martine Appel

Martine Appel

Martine Appel

Model: Julie & Annewil (Uniko Models)

zelfportret

Model: Ceca (Trend Models)

Modellen: Tatjana Lauwers & Sarah Tommeleyn

Photo: Selma Gurbuz

bottom of page