top of page

Interviews  / Stories

Marc Expeels

Vertel eens wat over jezelf

In de fotografie wereld ben ik gekend onder ‘mae foto en dance art’.  Gediplomeerd kunstfotograaf wonende te eeklo, 64 jr, en bezit een eigen professioneel uitgeruste fotostudio. Getrouwd en ondertussen al 3 x opa

 

Hoe en wanneer ben je begonnen met fotografie?

Ik ben al 46 jaar met fotografie bezig, waarbij verscheidene genres aan bod kwamen.  Begonnen met het fotograferen van mijn toenmalig lief (nu mijn echtgenote) over straat en reisfotografie  naar model en dansfotografie.  Ooit begonnen analoog en uren gesleten in de donkere kamer maar nu nog louter digitaal.
Inzake opleiding heb ik lang geleden fotografie in het kisp gevolgd maar veel belangrijker is dat ik ook de richting kunstfotografie aan de sint lucas academie te gent met grote onderscheiding hebt afgewerkt. Iets waar ik toch fier op ben. Daarbij komt zoals zoveel fotografen jaren zelfstudie.
Inzake ervaring kan ik bogen op honderden en honderden shoots.

Momenteel gaat mijn aandacht meer en meer uit naar het in beeld brengen van dans en beweging in al zal zijn vormen

 (zie mijn dans gericht fb profiel https://www.facebook.com/profile.php?id=100011055547643 en mijn site www.marcexpeels.com. )
Maar uiteraard blijft ook het pure modelwerk me boeien.

 

Wat is je juiste doel?
Fotografie is voor mij passie. Het vastleggen van schoonheid, dit spreekt me enorm aan. Ik ga steeds op zoek naar de schoonheid in elkeen.
Enig financieel doel is absoluut niet aanwezig. Ik heb nu de luxe dat ik kan fotograferen zonder rekening te moeten houden met deze beslommeringen. Vorig jaar heb ik 2 tentoonstellingen gehouden te gent, Een in de norbertijnenkapel en de andere in het theater tinnenpot tijdens de gentse feesten. Beide waren erg succesvol. Momenteel ben ik bezig aan een nieuw project ‘dancing in the night’ en ik hoop deze zomer rond dit thema een nieuwe tentoonstelling te kunnen realiseren.

Wat betekent fotografie voor jou?

Kan ik in feite heel kort in zijn.  ALLES.
Ik sta op met fotografie en ik ga slapen met fotografie. Ik adem als het ware fotografie. Misschien zelfs tot ergernis van mijn omgeving J

 

Waarin vind je dat jouw werk zich van anderen onderscheid?

Moeilijke vraag uiteraard. Wat ik wel probeer is elkeen te laten schitteren. Ik werk bv regelmatig met absoluut onervaren modellen, dikwijls is het zelfs hun eerste shoot. Ik probeer hen te laten stralen en hun te tonen dat ze allemaal mooi en uitstraling hebben. Dit is een gave die ik denk wel te bezitten.

 

Waar haal je inspiratie vandaan?

Heel divers. Ik shoot al vrij lang. Vroeger waren mijn grote voorbeelden Eugene smith, mapplethorpe, araki, dijkstra en uiteraard stephan vanfleteren.  De laatste jaren kijk ik meer en meer naar het werk van mijn collega’s, een bart boodts, een torrekens enz.. Ik laat me door hun werk verwonderen.

 

Bedenk je van te voren wat je op de foto wilt hebben?

Ik begin wel altijd met een idee, maar veel laat ik ook afhangen van het moment. Een shoot moet groeien. Zeker daar ik zoals al gezegd regelmatig werk met onervaren modellen. Zij hebben wat tijd nodig om te wennen aan de camera. En ik hou ook erg rekening met wat ze aankunnen. Bv in de dansfotografie probeer ik steeds hun limieten op te zoeken. Hun grenzen te verleggen.

 

Bewerk je je foto’s en wat doe je eraan?

Minder en minder. Vroeger bewerkte ik alle foto’s in photoshop, de laatste tijd bijna nog uitsluitend de basisbewerkingen in lightroom.

Naar waar gaat je voorkeur, Locatie of studio?

Beiden. Elkeen heeft zijn voordelen en zijn nadelen. Daar ik een eigen fotostudio heb is het uiteraard eenvoudig om er redelijk wat shoots in te doen. Locatie heeft wel het immense voordeel dat de setting eenvoudiger kan betrokken worden in het beeld.

Wat voor locaties of onderwerpen spreken je het meest aan?
Zoals al gezegd gaat de laatste tijd mijn aandacht naar het in beeld brengen van dans en beweging in al zijn vormen.. Verleden jaar maakte ik tientallen shoots op de meest diverse locaties, inkom hotel, bar, danszalen, theater enz.. Momenteel shoot ik voornamelijk op straat. Waarbij ik steeds op zoek ga naar vrij strakke setting.

 

Wat of waar wil je absoluut nog eens een keer fotograferen?

Momenteel heb ik nog zo’n 70 shoots gepland met als concept ‘dance in the night’ en met als  concept ‘nude in the night’ dus ik ben steeds op zoeken naar diverse locaties. Suggesties zijn steeds welkom.

 

Wat is het belangrijkste wat je de afgelopen jaren geleerd hebt?

Geduld te hebben. En dat de beste foto’s de volgende is. Het kan steeds beter en beter. Men mag nooit tevreden zijn.

 

Wat zijn je toekomstplannen of wat kunnen we binnenkort van je verwachten?

Hoplelijk dus deze zomer en zeker in 2017 een tentoonstelling te gent met als gegeven dans en beweging. Wat het zuivere modellenwerk betreft hoop ik uiteraard nog meerdere knappe shoots te kunnen maken. Ik werk meestal tegen TFCD dus heb je zin hebt om eens samen te werken geef gerust een seintje., zie email adres hieronder. (enkel evt mua en huur locatie is ten laste van het model).

 

Wat zoek je in de modellen waar je met samen werkt?

Slechts 2 zaken. Inzet en correct zijn. Ik hou van goede afspraken en dat die worden gerespecteerd. Iedereen is op zijn manier knap en dit naar voor te brengen kan super zijn. Als de fotograaf en het model zich 200 % ervoor inzetten moet dit zeker lukken.

 

Wat vind je van ons nieuwe magazine?

Uitstraling. Zit goed in elkaar en is heel mooi verzorgd. Ik hoop zeker dat het een blijver mag zijn.

 

Heb je nog een boodschap naar de modellenwereld?

Een gouden raad naar al degenen die model willen worden. ‘Er is slechts een moeilijke stap, de eerste’

J Jullie zijn allen welkom.
Voor asfpraken mail : marc.expeels@gmail.com

https://www.facebook.com/profile.php?id=100011055547643

zelfportret

Modellen: Tatjana Lauwers & Sarah Tommeleyn

Model: Julie & Annewil (Uniko Models)

Model: Ceca (Trend Models)

Photo: Selma Gurbuz

bottom of page