top of page

Interviews  / Stories

Maurice de Vries Photography

Vertel eens wat over jezelf

In een notendop: 59 jaar, getrouwd, 2 kinderen en 2 kleinkinderen.

Ondanks mijn leeftijd ben ik op het gebied van fotografie nog maar een “groentje”.

Na 20 jaar zowel in loondienst als zelfstandig in de horeca actief te zijn geweest, ben ik inmiddels al weer 15 jaar werkzaam als zelfstandig webdesigner voor het MKB. In 2004 vroeg een relatie mij of ik een fotograaf wist die wat foto’s kon maken voor zijn websites tijdens de nationale au pair dag. “Och, dat doe ik zelf wel” antwoordde ik. Een camera had ik niet, dus een Canon 450D inclusief kitlens gekocht en KLIK, … behept met het fotografie-virus J

 

Hoe en wanneer ben je begonnen met fotografie?

Na die eerste hierboven beschreven kennismaking met fotografie, heb ik mijn werk als webdesigner geprobeerd te combineren met fotografie, zoals interieur- en productfotografie voor de websites van horeca-relaties. Vanaf 2009 ben ik mezelf, mede door de geboorte van mijn kleindochter steeds meer gaan toeleggen op het fotograferen van personen, wat ik eigenlijk ook het leukste vind.

 

Wat is je juiste doel?

Dat is een lastige vraag. Persoonlijk denk ik dat iedere fotograaf en dus ook ik, als doel heeft de ultieme foto te maken. Een doelstelling die echter niet te verwezenlijken is, omdat alles en iedereen continu aan verandering onderhevig is. Oef … ik schrik zelf van de diepzinnigheid … hahaha

 

Model: Mandy Fleur - Visagie: Trudi Nieuwerf-Mua
Haar: Nathalie Van de Ven - Styling: Leyla Frantzen

Model: Mandy Fleur - Visagie: Trudi Nieuwerf-Mua
Haar: Nathalie Van de Ven - Styling: Leyla Frantzen

Model: ShanShan Hsu - MUA, Hair & Styling: Citty van Aart - Sieraden: Lucy Cheng Cho Van

Wat betekent fotografie voor jou?

Fotografie zie ik als een “continuing story”. Een voortdurende uitdaging omdat iedere foto of fotoshoot anders is.

 

Waarin vind je dat jouw werk zich van anderen onderscheid?

Ik probeer zo veel mogelijk een fotoshoot thematisch te benaderen. Hierdoor beelden de foto’s min of meer een verhaal uit, waardoor ze voor de kijker interessanter worden. Soms is een pose of look van een model al voldoende om de foto een thema mee te geven. Soms gaan er weken van planning en voorbereiding aan een fotoshoot vooraf en werk ik samen met een team om het gewenste resultaat te verkrijgen. Ook de nabewerking van de foto’s kan hier een belangrijke rol in spelen, zoals bij samengestelde foto’s.

 

Waar haal je inspiratie vandaan?

Je kunt het zo gek niet bedenken … internet, (online)magazines, tentoonstellingen, billboards, etc. etc.

 

Bedenk je van te voren wat je op de foto wilt hebben?

Bij voorkeur werk ik bij mijn vrije werk met een moodboard, zodat alle teamleden weten wat voor soort foto’s ik in gedachten heb. Bij een commerciele fotoshoot zijn de wensen en behoeften van de klant vanzelfsprekend bepalend. Maar ook hierbij probeer ik mij zo goed mogelijk voor te bereiden, door bijvoorbeeld de locatie te verkennen en de klant om voorbeelden te vragen van hetgeen hij of zij leuk of mooi vindt.

Model: Esther de Haan - Muah en Styling: Beheshta Bashiri

Model: Ferry Rapmund - Visagiste: Trudi Nieuwerf-Mua

Bewerk je je foto’s en wat doe je eraan?

Ik besteed al snel 2,5 uur aan de nabewerking van een foto. Volgens velen veel te lang, maar ik ben nou eenmaal een “pixel peeper”. Een foto dient m.i. niet alleen geschikt te zijn voor social media maar dient ook de kwaliteit te hebben om groot afgedrukt te worden. De nabewerking gebeurt in een combinatie van Camera-raw, Lightroom en Photoshop.

 

Naar waar gaat je voorkeur, Locatie of studio?

Ik was en ben nog steeds een fervent aanhanger van het strobisme, d.w.z. het op locatie fotograferen met gebruikmaking van reportageflitsers (off camera). Van de dvd’s van David Hobby en Zack Arias, mijn grote voorbeelden, heb ik ontzettend veel geleerd. Ik heb geen specifieke vakopleiding gevolgd maar ben een autodidact, enkele workshops en honderden tutorials daargelaten.

Sinds 2012 huur ik via anti-kraakorganisaties studio-ruimtes. Als je de beschikking hebt over een studio en bijbehorend materiaal (studioflitsers, lichtvormers, e.d.) heb je meer controle. Er dreigt echter wel het gevaar dat je minder creatief wordt doordat je niet met externe factoren zoals (omgevings)licht en weersomstandigheden rekening hoeft te houden.

Dus beiden (locatie en studio) hebben voor- en nadelen. Het ligt meer aan de foto (‘s) die je nastreefd. De ene keer is een mooie (buiten)locatie daarvoor het meest geschikt, de andere keer kun je beter in de studio terecht. Ik heb niet echt een persoonlijke voorkeur.

 

Wat of waar wil je absoluut nog eens een keer fotograferen?

Ik zou graag een keer een of meerdere topmodellen shooten midden op een druk kruispunt in een wereldstad J

 

Wat voor locaties of onderwerpen spreken je het meest aan?

Omdat ik mezelf nog aan het ontdekken ben als fotograaf en nog niet zo zeer een eigen stijl heb ontwikkeld, vind ik eigenlijk alles interessant en uitdagend, … zolang het maar met mensen te maken heeft.

 

Model: Lish Jecinta - Visagiste: Mirjam Van Wiggen

Styliste: Carmen Medar - Publiciste: Tsehai Aarten

Model: Priscilla Rosmalen - Muah: Ibolya Fülöp - Hals-korset: Jeroen van der Klis

Wat is het belangrijkste wat je de afgelopen jaren geleerd hebt?

Eigenlijk zou het antwoord moeten zijn dat je nooit uitgeleerd bent, maar dat zal iedereen zeggen die met fotografie bezig is. Het belangrijkste voor mij is dat ik een fotoshoot zo goed mogelijk dien voor te bereiden. Het is niet alleen leuk om te doen, maar het geeft ook rust.

 

Wat zijn je toekomstplannen of wat kunnen we binnenkort van je verwachten?

In de (nabije) toekomst zou ik graag de beschikking willen hebben over een permanente studioruimte. Nu huur ik voor de derde keer een ruimte via een anti-kraak organisatie en ben dus noodgedwongen al twee keer verhuisd in nog geen 4 jaar tijd. Om deze wens te verwezenlijken moet ik zakelijk stappen gaan zetten.

Daarnaast blijf ik thematische shoots organiseren, zoals de fotoshoot “Marco Polo – Deel II – The Homecoming” op 29 november a.s.

 

Wat zoek je in de modellen waar je mee samen werkt?

Voorop staat dat het model in het plaatje dat ik voor ogen heb dient te passen. Daarop selecteer ik primair. Maar voor een succesvolle shoot is meer nodig dan de juiste looks. Een model (m/v) maakt bij mij net als alle anderen deel uit van een team. Als team werk je gezamenlijk naar een zo optimaal mogelijk resultaat. Dus ook van een model verwacht ik een actieve participatie in de voorbereiding en de uitvoering van een fotoshoot. Dit actief meedenken en jezelf voorbereiden is voor mij essentieel.

Dit wil bijvoorbeeld zeggen dat je niet tot midden in de nacht gaat stappen de avond voor de shootdag of dat er nog (restanten) nagellak in de verkeerde kleur op je nagels zitten. Maar ook dat je uit jezelf contact opneemt met een eventuele styliste m.b.t. maten voor de kleding en schoeisel, etc., etc.

Tenslotte zoek ik vertrouwen en gezelligheid in een model. Zonder wederzijds vertrouwen (model vs fotograaf) zijn mooie/goede foto’s m.i. onmogelijk. Een fotoshoot dient gezellig en plezierig te zijn. In een gezellige sfeer onspan je, wat de resultaten ten goede komt.

Model: Tamara Terzic - Visagiste: Ibolya Fülöp

Modellen: Da Costa Amorzinha & Randy Luciano Williams - Visagie: Trudi Nieuwerf-Mua

Model: Shariza Tamara - Visagie: Trudi Nieuwerf-Mua

Haar: Nadia Custers - Styling: Rachèl De Kooker

Wat vind je van ons nieuwe magazine?

Zoals gezegd, ik hou van een goede voorbereiding en heb nog “even” alle voorgaande edities en specials van jullie magazine goed doorgelezen. Een prima aanvulling op de reeds bestaande (online) magazines. Er wordt ruimschoots aandacht gegeven aan mensen die serieus met fotografie bezig zijn maar (nog) niet tot de top gerekend worden. En … weer een inspiratiebron !!

 

Heb je nog een boodschap naar de modellenwereld?

Kort en bondig: Het gaat niet alleen om het uiterlijk !

 

zelfportret

2013 studios te ’s-Hertogenbosch is een is een samenwerkingsverband tussen de fotografen Maurice de Vries en Nick de Vries.

Soms werken ze samen aan een project, maar meestal werken ze zelfstandig voor opdrachtgevers of werken ze hun eigen ideeën uit. Elke fotograaf heeft door de jaren heen zijn eigen stijl qua fotografie en nabewerking ontwikkeld, hetgeen kenmerkend is voor hun foto's.

2013 studios is erg breed georiënteerd. Zo kunt u o.a. terecht voor portretfotografie, glamour- en fashionfotografie, portfolioshoots, corporate-shoots, bruilofts- en overlijdensreportages, zwangerschap- en newbornshoots, interieurfotografie, etc., etc.

 

https://www.facebook.com/2013studios

 

Modellen: Suzanna Bouman-Model & Danny Andeweg - Visagiste: Debby Rijs

Model: Ceca (Trend Models)

Model: Julie & Annewil (Uniko Models)

Modellen: Tatjana Lauwers & Sarah Tommeleyn

bottom of page