top of page

Interviews  / Stories

Fotograaf: Melanie Schat

Vertel eens wat over jezelf
Ik ben Melanie Schat, 21 jaar en woon in een klein dorpje in Overijssel. Ik ben sinds afgelopen juni afgestuurd fotografe. Fashion/beauty fotografie is wat ik onwijs leuk vind om te doen. Naast het fotograferen heb ik nog een passie, dat is fitness en voeding. Ik begin eind september met de opleiding Fitness trainer! Ik wil dit combineren met het vak fotografie.

 

Hoe en wanneer ben je begonnen met fotografie?
Ik ben denk ik rond mijn 13e met fotograferen begonnen, ik was veel met een kleine compact camera in de weer! Ik ben op mijn 17e begonnen aan de opleiding fotografie, waar ik nu voor geslaagd ben. Waarom ik er mee ben begonnen? Ik kon mijn creativiteit erop los laten, beelden in mijn hoofd kan ik uitwerken in een foto. Ik was/ben een rustig/stil persoon en zo kan ik mij goed uiten, denk ik!

 

Wat is je juiste doel?
Mijn doel is om zelf steeds beter en beter te worden. Veel te leren van anderen door samen te werken. Mijn passie uit oefenen met plezier en hopelijk goed resultaat!

 

Wat betekent fotografie voor jou?
Fotografie betekend veel voor mij. Het is mijn passie, ik kan mezelf uiten. Je kan iets neerzetten wat je als plaatje in je hoofd hebt, iets wat je niet kan omschrijven in woorden. Maar wel in een plaatje.

Waarin vind je dat jouw werk zich van anderen onderscheid?
Ik heb mijn eigen stijl gecreëerd.

 

Waar haal je inspiratie vandaan?
Dat zijn veel verschillende dingen. Vaak zijn het dingen die ik op straat zie, personen die ik tegen kom. Het bekijken van foto’s van andere fotografen. Bekijken wat er beter kan of wat juist enorm goed is. Ook kijk ik veel op Pinterest en haal daar veel inspiratie uit.

 

Bedenk je van te voren wat je op de foto wilt hebben?

Ja, vaak maak ik echt een concept klaar voor een shoot. Vaak begin ik daar mee en zoek ondertussen een team en maken we het concept samen af. Maar soms is er natuurlijk een dag dat ik zeg tegen iemand, zin om wat foto’s te maken? En dan komen er terplekke wat ideeën die we dan uit voeren.
 

Bewerk je je foto’s en wat doe je eraan?
Ja ik bewerk mijn foto’s in Photoshop. Het ligt eraan wat voor een shoot het is. Ik doe veel verschillende dingen. Is het bijvoorbeeld een loveshoot dan bewerk ik er niet heel veel aan. Maar is het een fashion shoot, ja dan bewerk ik redelijk veel. Denk aan, het gezicht, kleur, kleding.. noem maar op!

 

Naar waar gaat je voorkeur, Locatie of studio?
Locatie! Uiteraard. Ik houd ervan om op locatie te werken. Je kunt enorm veel verschillende dingen doen. In een studio is dat een stuk minder. Ook kan ik op locatie werken met natuurlijk licht, en daar houd ik van!

 

Wat voor locaties of onderwerpen spreken je het meest aan?
Dat zijn er genoeg, maar als ik er een paar moet noemen.. kies ik voor het strand en het bos voor lifestyle fotografie.

 

Wat of waar wil je absoluut nog eens een keer fotograferen?
Poehhh! Nou ik ben enorm fan van het buitenland haha! Ik zou graag een keer een shoot willen doen in het buitenland. Spreekt mij altijd enorm aan.

 

Wat is het belangrijkste wat je de afgelopen jaren geleerd hebt?
Ik ben zelf heel erg perfectionistisch. Het is niet snel goed. Maar afgelopen jaar heb ik geleerd dat ik daar wat minder streng in moet zijn. Al is dat erg lastig! ;)
Verder stapte ik nooit graag op personen af, daar heb ik afgelopen jaar veel van geleerd door dit gewoon te doen! Niet te bang zijn om iets te vragen, en geloof me.. Je komt er een stuk verder mee door het gewoon te doen!

 

Wat zijn je toekomstplannen of wat kunnen we binnenkort van je verwachten?
Op dit moment wil ik nog even een maandje knallen in de fotografie. Leuke shoots doen en veel leren. 25 september start mijn opleiding Fitness trainer voor 5 maandjes. Daarna wil ik het graag combineren.

 

Wat zoek je in de modellen waar je met samen werkt?
Positiviteit en doorzettingsvermogen. Dat is wat ik zelf erg belangrijk vind. Vaak zoek ik een ervaren persoon, iemand met een aparte uitstraling, puur natuur, of juist heel fashion gericht. Het moet me aanspreken.

 

Wat vind je van ons nieuwe magazine?
Super leuk! Ook dat jonge/beginnende fotografen wat in kunnen sturen of wat kunnen vertellen zoals ik zelf. Het ziet er goed uit.

 

 

https://www.facebook.com/MelanieSchatFotografie


Credits Fotos: Model: Lisa Breemer - Visagie/haar: Linda van Zeist Styling: Rosa van Hardeveld

bottom of page