top of page

Interviews  / Stories

Mieke Rozeman Photography

Vertel eens wat over jezelf

Mijn naam is Mieke Rozeman en ik ben 24 jaar oud. Ik ben afgestudeerd aan de universiteit van Groningen en woon en werk momenteel in Eindhoven. Mijn passie ligt uiteraard in de fotografie maar ik vind het ook heerlijk om te wandelen, te koken en boeken te lezen.

 

Hoe en wanneer ben je begonnen met fotografie?

Ik ben in eerste instantie als model in de wereld van de fotografie terechtgekomen. Ik heb in 2010 mijn eerste fotoshoot gedaan als model en daarna is het balletje gaan rollen. Ik heb een behoorlijke carrière als model opgebouwd, zowel nationaal als internationaal. Ik heb in 2011 mijn eerste ‘echte’ camera gekocht, mijn Nikon D5000. Hiermee heb ik eerst voornamelijk natuur- en wereldfotografie uitgeoefend. Door de vele shoots die ik als model heb gedaan begon het bij mij echter ook te kriebelen om een keer zelf een model voor de camera te hebben, en die stap heb ik een paar jaar geleden gemaakt. Het resulteert erin dat ik nu zowel voor als achter de camera werk.

 

Wat is je juiste doel?

Dit vind ik een lastige vraag. Ik ben zelf nog een echte beginner in de fotografie en heb geen fotografie opleiding gevolgd, maar ik ben er wel druk mee bezig om mezelf continu te verbeteren. Mijn doel bij elke shoot is om het team waar ik mee werk mooie foto’s af te leveren. Uiteindelijk zou ik het natuurlijk heel erg gaaf vinden om mijn foto’s gepubliceerd te zien. Voor mezelf is het het meest belangrijk om altijd plezier te halen uit de projecten die ik doe.

 

Wat betekent fotografie voor jou?

Fotografie is mijn allergrootste passie. Ik ben er eigenlijk continu mee bezig, ook als ik geen camera in mijn hand heb. Waar ik ook ben, ik ben altijd op zoek naar potentiële shootlocaties of modellen. Zodra ik even niks om handen heb, ben ik altijd bezig met het bedenken van nieuwe concepten en het leren van nieuwe technieken, zowel voor het fotograferen als het nabewerken. Fotografie is voor mij een manier om mezelf te uiten, ik kan nieuwe werelden bedenken en anderen laten zien hoe ik de wereld zie.

 

Waarin vind je dat jouw werk zich van anderen onderscheid?

Ik denk dat mijn werk zich onderscheid van anderen door eenvoud. Vooral mijn portretten spreken door simpliciteit : daglicht, geen onnatuurlijke nabewerkingen in licht en kleur, maar echt het weergeven van een persoon zoals hij of zij op zijn mooist is. Omdat ik nog een beginner ben heb ik geen echt ‘signatuur’ waaraan je mijn foto’s herkent, omdat ik nog lang niet alles heb geleerd.

Bedenk je van te voren wat je op de foto wilt hebben?

Ik werk altijd met moodboards en inspiratiebeelden en -materialen, maar tijdens shoots vind ik het belangrijk om iets ‘eigens’ neer te zetten. 

 

Waar haal je inspiratie vandaan?

Ik kan mijn inspiratie halen uit de kleinste dingen: een voorbijganger op straat, een kleur in de natuur of een gevoel wat muziek je kan geven. Gezien fotografie voor mij als hobby is begonnen en ik niet afhankelijk ben van de inkomsten hoef ik niet elke week met een project te komen. Dit vind ik erg belangrijk, omdat ik vind dat creativiteit niet geforceerd moet worden. Als je even geen inspiratie hebt is dat prima, dat komt vanzelf wel weer op.

zelfportret

Bewerk je je foto’s en wat doe je eraan?

Ik bewerk al mijn foto’s. Licht- en kleurcorrecties horen hier standaard bij, maar een deel van de bewerktijd zit ook in huidbewerking. Hierbij vind ik het belangrijk dat modellen er natuurlijk uit blijven zien en geen ‘plastic huid’ eraan overhouden. 

 

Naar waar gaat je voorkeur, Locatie of studio?

Mijn voorkeur gaat uit naar locatie. Je hebt meer bewegingsvrijheid en het is vaak ook voor een model makkelijker om nieuwe poses aan te nemen, omdat er meer attributen zijn om mee te werken. Ik wil wel meer studiowerk gaan doen, vooral ook omdat het weer in ons land vaak roet in het eten gooit van buitenshoots.

Wat of waar wil je absoluut nog eens een keer fotograferen?

Ik wil zelf heel graag in een ruig rotslandschap fotograferen, zoals ik ze tegenkwam op mijn reis in Australië. Ik heb daar veel inspiratie opgedaan voor shoots en verschillende concepten en die staan bovenaan mijn wish-list. Ik wil zelf ook erg graag high-fashion series gaan schieten. Mijn werk tekent zich nu vooral door natuurlijke foto’s, maar ik wil zelf mijn eigen grenzen gaan verleggen door de extremen op te zoeken.

 

Wat voor locaties of onderwerpen spreken je het meest aan?

Ik ben persoonlijk groot fan van fotograferen in de natuur of juist op urbex locaties. Ik vind streetphotography ook erg gaaf, maar dat is niet iets wat ik zelf uitoefen.

Wat is het belangrijkste wat je de afgelopen jaren geleerd hebt?

Ik heb geleerd dat je met teamwork veel verder komt dan wanneer je alles alleen wilt doen. Door samenwerkingen met prachtige modellen en gepassioneerde visagisten zijn de plannen die ik in mijn hoofd had naar een hoger niveau gebracht. Ook heb ik geleerd dat fouten maken een heel belangrijk onderdeel is van het leerproces.

 

Wat zijn je toekomstplannen of wat kunnen we binnenkort van je verwachten?

Ik ben op het moment in een fase waarin voor mij veel verandert (baan, woonplaats etc.) waardoor het fotograferen nu heel even plaats moet maken voor het settelen in een nieuw ritme. Zodra alles weer als een geöliede machine loopt wil ik heel graag high-fashion editorials gaan fotograferen. Ik ben altijd bezig met het bedenken van nieuwe concepten en heb dan ook een mooie lijst samengesteld, waaraan ik zo snel mogelijk wil beginnen met werken.

 

Wat zoek je in de modellen waar je met samen werkt?

In modellen ben ik altijd op zoek naar iets unieks. Er zijn duizenden mooie meisjes, maar ik vind het belangrijk dat iemand eigenschappen heeft die eruit springen. Ook al zijn dit soms eigenschappen die misschien door veel mensen niet per sé als mooi worden gezien. Ook vind ik het heel erg belangrijk dat een model actief meewerkt en energie steekt in het project. Motivatie en een vrolijk karakter zijn voor mij dus even belangrijk als looks. Ook doorzettingsvermogen waardeer ik in modellen waar ik mee werk.

Model: Ceca (Trend Models)

Model: Julie & Annewil (Uniko Models)

Wat vind je van ons nieuwe magazine?

Ik vind het nieuwe magazine een erg goed initiatief. Het geeft modellen en fotografen uit alle takken van de modelfotografie een kans om zichzelf te presenteren en ook om elkaar te leren kennen. Ik denk dat hieruit zeker nieuwe samenwerkingen gaan ontstaan die uiteraard weer bijdragen aan de wereld van de modelfotografie. Ook vind ik het erg goed dat jonge en beginnende fotografen hier ook de kans krijgen om zichzelf te profileren.

 

Heb je nog een boodschap naar de modellenwereld?

Probeer altijd het beste uit jezelf te halen, respecteer elkaar en ga nieuwe uitdagingen aan.

 

https://www.facebook.com/hntmmieke.rozeman

 

 

Modellen: Tatjana Lauwers & Sarah Tommeleyn

bottom of page