top of page

Interviews  / Stories

Interview: Model Marianne Laanstra (Netherlands)

Kun je ons iets vertellen over jou?

Ja, natuurlijk! Ik woon nu ongeveer twee jaar samen met mijn vriend in Leeuwarden. We zijn alweer bijna vijf jaar bij elkaar en hebben we samen een leuk appartementje met onze twee katten. Ik ben opgegroeid in het piepkleine dorpje Firdgum met zo'n 12 huizen en 5 boerderijen. Een voor mij heerlijke omgeving waar ik altijd mijn 'roots' hou.

 

Nadat ik mijn havo diploma heb behaald, ben ik op mijn 18e uit huis gegaan. Eerst heb ik met een paar vriendinnen op kamers gewoond en daarna heb ik een jaartje alleen gewoond in mijn eerste echte 'startershuisje'. Samenwonen wilden we natuurlijk allebei wel, maar ik wou eigenlijk eerst ervaren hoe het is om zelf een eigen plekje te hebben. Daarna is hij bij me ingetrokken en hebben we een leuk appartementje gevonden, hier nu in Leeuwarden!

 

Tussen opdrachten en portfoliowerk door ben ik vaak aan het werk bij mijn andere baantje. Via SQ People werk ik op dit moment voor de goede doelen KiKa en NietBlind. Deze flexibele baan is perfect te combineren met mijn vaak onregelmatige agenda. Daarnaast heb ik ontzettend leuke en gezellige collega's en haal ik veel voldoening uit het fondsenwerven voor goede doelen. Je ontmoet elke dag weer veel verschillende mensen. Ieder met hun eigen persoonlijke verhalen, wat soms erg indrukwekkend en bijzonder kan zijn. 

 

Als je iets over jezelf zou kunnen veranderen, wat zou het zijn?

Als de mogelijkheid er is, zou ik mijn ogen willen veranderen. Niet de vorm of kleur van mijn ogen, maar omdat ik een bril en lenzen draag. In mijn pubertijd ben ik van optimaal zicht naar een sterkte van -5 gegaan. Mocht er een optie zijn om op een veilige manier weer scherp te kunnen zien, dan zou ik daar heel dankbaar voor zijn. Gelukkig kan ik gewoon lenzen dragen natuurlijk, maar door gevoelige ogen vind ik het vaak echt een vervelend gepruts.

 

Wat zijn je persoonlijke eigenschappen, waarmee onderscheid je je van anderen?

Als, zoals men zegt: 'een nuchtere Fries', heb ik ook absoluut een nuchtere  visie wat betreft drukte en chaos, geduld hebben en mezelf. Als je zelf de situatie niet kunt bevorderen, kun in tussentijd maar beter de tijd nuttig besteden. Dan heb je er echt het beste uit gehaald en dat kun je echt alleen zelf doen!

 

Het niet 'hoog in je bol krijgen' vind ik erg belangrijk. Vertrouwen en verbreding krijgen in je eigen kunnen, is een heel mooie ontwikkeling. Ik denk dat ieder mens daar zijn eigen pad voor bewandeld, en dat zou voor iedereen positief uit moeten pakken! Maar de grens van jezelf boven anderen plaatsen of als persoon veranderen in de richting van egocentrisme, vind ik zonde.

 

Eerlijkheid, vertrouwen en geen onrecht zijn (ja, hoe cliché het ook klinkt), heel waardevolle begrippen voor mij. Verder ben ik echt een dierenmens en zijn mijn familie en vrienden uiteraard heel belangrijk voor me!

 

Wat is uw schoonheid regime?

Iemand kan nog zo'n 'mooi gezicht' of 'aantrekkelijke uitstraling' hebben, met enige haat of neerhalende karaktertrekken is het naar mijn mening niet een mooi persoon. Er zijn er zoveel mogelijke vormen van schoonheid,  dat denk ik ook van de tijd afhangt. Van Victoria Secret modellen tot albino mensen, van sproeten met rode krullen tot de meest bijzondere unieke gezichten die elke dag worden weer ontdekt.

 

Hoe ben je begonnen als model?

Net als veel andere meiden, leek het mij toen ik 18 was ook wel eens gaaf om zo'n fotoshoot te ervaren. Ik had er daarvoor nooit echt over nagedacht om überhaupt 'model' te worden (en nog steeds klinkt dat gek), omdat ik mezelf nog nooit als een potentieel model had bekeken. Een hele nieuwe, mooie ervaring was dat. Vandaag is die fotograaf na nog meer creatieve en experimentele testshoots een goede (en zeker trotse!) vriend geworden.

 

De sociale media tegenwoordig bied grote mogelijkheden tot meer bereik als model, maar ook voor fotografen, visagisten en stylisten. Nadat ik een aantal keer werd benaderd voor klussen en ik steeds meer een 'netwerkje' begon te krijgen, heb ik gekozen dit pad te bewandelen. Niet geschoten, is altijd mis! Dan na twee jaar de PABO te hebben gedaan, voelde ik het voor de klas staan niet meer als mijn passie.

 

Ik heb toen tot oktober 2015 veel moeite gestoken in een netwerk en portfolio opbouwen. Zoveel mogelijk ervaring opgedaan in kleine en grotere fotoshoots en al een aantal echte 'jobs' mogen doen. Half Nederland plat gereden voor elk nuttige investering in mijn groei, binnen mijn budget. Portugal, Duitsland en Belgie kon ik al aan het 'landen-lijstje' toevoegen!

 

Vanaf oktober 2015 zit ik bij een soort 'semi-moederbureau' in Hamburg. Vanuit dit bureau had ik mijn eerste casting-trip van een aantal weken naar Istanbul. Kon ik mezelf dan nu al een echt 'model' noemen? Wat geweldig dat dit was gelukt. Afgelopen paar maanden genoten van het thuisfront en fijne periode gewerkt bij mijn andere baantje. Aanstaande woensdag begint een nieuw avontuur: nog een casting-trip! Dit keer naar Barcelona. Fingers crossed!


Wat denk je van het werk als model?

Het is naar mijn mening een bijzondere en unieke 'wereld'. Nergens anders  heb ik zoveel verschillende, creatieve en interessante persoonlijkheden leren kennen. Om als model een product zo goed mogelijk te presenteren, in welke soort job dan ook, vind ik eigenlijk een mooie vorm van beeldende kunst. Met modellen als de 'final' schakel (wat overigens ook echt een hele eer kan zijn!).

 

Wel vind ik een volle casting- na castingdag soms vermoeiend. Elke casting lijkt een beetje op een sollicitatie, maar iedere casting is ook weer verschillend. De knop om kunnen zetten op elk moment en optimaal jezelf presenteren kan nog wel eens veel energie vragen! Maar iedere nieuwe ervaring is weer een stukje kennis erbij.. en daar moeten we dan maar iets mee doen!

 

Wat zijn je plannen voor de toekomst?

Een plan voor de toekomst, zie ik niet exact voor me. Wat je plan ook is, de komende jaren of decennia zorgen denk ik vast en zeker voor veranderingen van dat toekomstplaatje. Wel heb ik een aantal doelen voor ogen die ik wil behalen of ervaren, als in de zin van 'alles uit het leven proberen te halen'.

 

Een paar van die doelen zijn een aantal maanden (of langer!) met mijn vriend rondreizen en leven in Australie. Ook Skydiven, paragliding en leren surfen in Nieuw-Zeeland lijkt me onwijs gaaf om te kunnen doen. Topje van de ijsberg zal dan zijn dat ik misschien nog wel een een studie voor de toekomst kan financieren van verdiensten van modellenwerk. Dan ben ik wel voldaan.

Heeft u nog een advies voor wie als model wil starten?

Niks komt zomaar 'aanwaaien', maar een beetje geluk is ook niet onmogelijk. Het klinkt misschien cliché, maar als je een realistisch doel voor ogen hebt, kun je al ver komen met de juiste ambitie en veel inzet. Investeer in jezelf en ontwikkeling als model, met alles binnen je bereik. Wat je niet hebt kunt je niet geven, en meer dan je best kun je niet doen!

 

Wat zijn sommige van uw favoriete ervaringen tot nu toe?

Absoluut mijn eerste klus in het buitenland, dat was naar Portugal. Zo'n eerste keer internationaal blijft je natuurlijk altijd bij. Tevens had ik nog nooit gevlogen en had ik nog niet veel ervaring opgedaan, wat het extra spannend maakte. Ik heb daar optimaal genoten, geleerd en veel dingen voor het eerst op 'grote schaal' gezien (dat was wel anders dan een testshoot!).

 

Helaas is mijn, toen al erg zieke oma, op de dag van de show overleden. Ze was onverwachts erg snel achteruit gegaan en dat was natuurlijk best wel een klap. Meteen heb ik een kennismaking van de 'harde kant' van modellenwerk mogen ondervinden. Die show ging hoe dan ook door!

 

Uiteindelijk de show gelopen met in mijn achterhoofd het haar 'trots willen maken'. Dat is naar mijn idee gelukt en heb ik haar daarna, met elke job, altijd een beetje in mijn achterhoofd bij me gehad. Ondanks deze toch wel beladen ervaring, heeft deze wel het meeste indruk gemaakt. Misschien niet een favoriet, maar wel een belangrijke ervaring.


Wat vind je van het modellenland Magazine?

Ik vind het een mooi, divers en interessant magazine die een leuke kijk geeft in net iets meer als personen, dan enkel en alleen als model, fotograaf, visagist of stylist!

 

https://www.facebook.com/modelmariannelaanstra

Victor john

Victor john

Mark van Velsen

Mark van Velsen

Leon Farrenkopf

Leon Farrenkopf

Victor John

Victor John

Victor John

Victor John

Victor John

Victor John

Leon Farrenkopf

Leon Farrenkopf

Leon Farrenkopf

Leon Farrenkopf

Leon Farrenkopf

Leon Farrenkopf

mark van velsen

mark van velsen

Mark van velsen

Mark van velsen

Victor John

Victor John

bottom of page