top of page

Interviews  / Stories

Monique RM

Kun je ons iets vertellen over jou?

Hoi! Ik ben Monique, 26 jaar uit Overijssel. Over 6 weken ben ik (hopelijk) klaar met mijn studie, Small Business & Retailmanagement. Ik deed de verkorte versie, zodat ik hopelijk snel aan de slag kan als (assistent) manager bij een bedrijf in de Retail (detailhandel). Ik ben een modeliefhebster. Wat er ook gebeurt, een middagje winkelen of de winkels afspeuren naar leuke, soms aparte, kleding maakt mijn dag weer goed. Naast school ben ik van jongs af aan al veel bezig met sporten. Naast volleybal, wat ik sinds mijn 7e zeer fanatiek heb gedaan, ben ik ook regelmatig in de sportschool te vinden. Lastig te combineren met school, maar we proberen er vol voor te gaan.
Verder steek ik veel tijd in mijn familie en vrienden. Ik heb graag mensen om me heen, en houd ervan om dingen te ondernemen. Dit kunnen dingen zijn als een simpel middagje de stad in, vaak niet van te voren gepland waar we belanden, maar ook een dagje dierentuin of een simpele wandeling door een park.

 

Als je iets over jezelf zou kunnen veranderen, wat zou het zijn?

Ik ben erg kritisch op mijzelf, wat soms kan leiden tot frustraties. Dit kom ik met modellenwerk vaak tegen wanneer het op foto’s bekijken/uitzoeken aankomt. Bij een vrij werk/tfp shoot laat ik dan ook altijd de fotograaf kiezen, of er moet een foto echt enorm uitspringen voor mij. Bij een commerciële shoot is het natuurlijk vanzelfsprekend dat je geen inspraak hebt.  

Wat denk je van het werk als model?
Ik kan het eigenlijk niet zien als ‘werken’. Het is ontzettend leuk, leerzaam en ik haal er veel energie uit. Wanneer ik een fotoshoot heb gehad, en de resultaten binnen komen, blijf ik in sommige gevallen echt naar de foto’s kijken omdat ik er zo enthousiast over ben! Elke fotograaf werkt anders, en zo word je elke keer op een andere manier vastgelegd. Wat ik heel erg leuk vind, is dat je steeds weer nieuwe leert kennen en waar je in sommige gevallen een goede band mee opbouwt. Er zijn een aantal modellen en fotografen waar ik nog dagelijks of wekelijks contact mee heb en die nu gewoon ook onderdeel van mijn leven zijn geworden. De (mode- en haar)shows geven me, ondanks dat je soms erg lang moet wachten, altijd weer een kick en vind ik erg gaaf om aan mee te werken. 

  
Hoe ben je begonnen als model?
Toen ik wat jonger was (ong. 18) ben ik ooit meegevraagd door een vriendin die Mua is. Zij hadden een shoot in de buurt, alles was geregeld, en op het laatste moment viel er een model uit. Daarnaast had ik een aantal keer model gestaan voor een vriendin die de opleiding modestyling deed op Artemis. Ik vond het altijd erg leuk, maar deed er weinig mee.
Twee jaar geleden kwam ik via via in contact met Marpedia Models. Daar werd ik met open armen ontvangen, en sinds die tijd is het balletje gaan rollen. Door meer shoots te doen leerde ik meer mensen kennen, en uiteindelijk ben ik zo bij andere fotografen en bureaus terecht gekomen. 

Wat is uw schoonheid regime?

Wat dat betreft ben ik erg nuchter. Ik ben niet iemand van de dure crèmes en verschillende handelingen voor het slapen gaan. Ik gebruik Nivea Creme (de bekende blauwe pot) als dag- en nachtcrème en dat werkt eigenlijk prima. Wat ik laatst van een visagiste mee kreeg na een shoot, en wat ik anderen zeker aan raad, is om je make-up ’s avonds te verwijderen met baby olie. Verder gebruik ik vaak shampoos van merken als Wella en L’oreal, en doe ik om de zoveel dagen een masker in mijn haar om het goed te verzorgen. Na een aantal keer verven heeft je haar extra verzorging nodig, en de maskers haal ik gewoon bij de drogisterijen zoals Kruidvat en Etos. Wel merk ik dat wanneer je gezond eet, genoeg beweegt en niet teveel suiker eet je meer energie hebt. Het is belangrijk om alle verschillende voedingsstoffen binnen te krijgen, iets waar ik sinds kort goed op let, en ik merk zeker verschil met toen ik dit niet deed en eigenlijk maar at wat ik tegen kwam of waar ik zin in had.
 

Wat zijn je plannen voor de toekomst?
De eerste stap is mijn school afmaken en dan natuurlijk op zoek naar een baan. Het liefst in de modebranche, of misschien wel iets in de modellenwereld, bij een bureau o.i.d. Het is maar net wat er op je pad komt wat dat betreft. Verder ben ik niet echt iemand die ver vooruit plant, omdat je nooit weet wie of wat je tegenkomt.

Wat zijn sommige van uw favoriete ervaringen tot nu toe?

De samenwerking met de designer Bartinki is iets waar ik heel erg blij mee ben. We hebben mooie foto’s geschoten voor haar collectie, maar we hebben ook heel veel gelachen tijdens de shoots. Ook vond ik het werken voor Sebastian Proffesional, via Why Models, erg leuk de afgelopen tijd.
Toch zijn ook zeker de vrij werk / TFP shoots die ik het afgelopen jaar heb gedaan belangrijk voor mij geweest. Ik heb met veel lieve, leuke en fijne fotografen mogen werken, die het beste uit mij naar boven haalden, allemaal op hun eigen manier. Ik heb daar veel van geleerd, en er enorm veel energie en plezier uitgehaald. 

                                                     
Heeft u nog een advies voor wie als model wil starten?

Modellenwerk wordt vaak gezien als iets wat ‘makkelijk’ is, en ik hoor regelmatig opmerkingen als ‘maar model staan kan toch iedereen?’. Wanneer je bij een opdrachtgever komt, heeft diegene een plaatje in zijn/haar hoofd, en dit moet jij als model, in samenwerking met het team, neer kunnen zetten. Het geven van verschillende poses en expressies is iets wat, voor de meeste mensen, veel oefening en training nodig heeft. Hiervoor moet je ervaring op doen. Noem jezelf niet na 3 shoots professioneel model, maar pas op het moment dat je óf kunt rondkomen van modellenwerk, óf je de hele wereld overvliegt voor klussen.
Daarnaast is het belangrijk dat je een beetje bestand bent tegen kritiek en/of afwijzing. Er is ontzettend veel concurrentie, en daarnaast heeft elke fotograaf/opdrachtgever een eigen smaak en eigen beeld van wat hij/zij wil.
Als laatste, blijf altijd aan jezelf werken. Dit is niet alleen qua uiterlijk (gezond eten, sporten, etc.) maar ook qua innerlijk. Verbeteren kan altijd!

 

Wat vind je van het modellenland Magazine?
Ik vind het een leuk initiatief! Het is leuk om ervaringen van anderen te lezen, en om zoveel verschillende soorten foto’s en mensen bij elkaar in één magazine te zien.

 

https://www.facebook.com/profile.php?id=100008194210111&fref=ts

 

zelfportret

Model: Ceca (Trend Models)

Model: Julie & Annewil (Uniko Models)

Photo: Selma Gurbuz

Modellen: Tatjana Lauwers & Sarah Tommeleyn

bottom of page