top of page

Interviews  / Stories

Interview Nathalie Beeckmans-Cop  (Belgium)

Kun je ons iets vertellen over jou?

32 jaar, geboren en getogen in Antwerpen en full-time model. Mensen vragen dikwijls of ik er nog iets naast doe maar ik moet zeggen dat ik daar tot nu toe nog geen nood aan of tijd voor heb gehad. Waar ik heel dankbaar voor ben want blijkbaar is het toch niet vanzelfsprekend om in deze business goed je kost te verdienen met enkel model te zijn, getuigen de reacties van de mensen waarmee ik samenwerk zoals stylistes, make-up artiesten, art directors enz.. En al zeker helemaal niet op mijn leeftijd! :) Maar momenteel heb ik het drukker dan ooit dus ik prijs me gelukkig. Je moet je natuurlijk goed blijven verzorgen want het is niet omdat je geen 16 meer bent, dat de klanten zomaar dingen door de vingers zien. De verwachte standaard blijft hoog qua kwaliteit van je huid, je haren en figuur. Dit heb ik gelukkig van nature uit meegekregen want al die verschillende make-up en styling voor je haar heel het jaar door, het maakt ook veel kapot. Ik heb zelfs een periode gehad dat er problemen met mijn ogen waren door een overmaat aan flitslicht. Ik heb toen wel mijn beste seizoen ooit gehad dus ja.. :)

 

Sinds een jaar ben ik wel met een paar andere projecten gestart naast mijn modellenwerk. Ik heb oa mijn eerste eigendom gekocht en een totaalrenovatie toegepast. Ik vond het vooral geweldig om alle materialen uit te zoeken en te combineren. Ik heb het geluk dat mijn vriend projectontwikkelaar is dus hij heeft me de juiste begeleiding kunnen geven in heel dit proces. Ik bezoek al wel enkele jaren met hem alle werven om mijn point of view te geven ivm de bestemming van de verschillende ruimtes en aanwijzingen te geven aan de aannemer. Blijkbaar iets dat altijd verborgen zat in mij want blijkbaar weet ik perfect wat ik wil en kan ik daardoor heel bossy overkomen en als het gaat over de details, ben ik veel te streng, zegt zelfs m'n vriend. Ik kan er eigenlijk niets aan doen want als ik iets in m'n hoofd zie, verwacht ik dan ook dat het in realiteit exact zo uitgevoerd zal worden en als dit niet het geval is, ben ik echt teleurgesteld, ook al moet ik er zelf niet wonen. Maar ondertussen ben ik er al wel uit dat dit grotendeels beroepsmisvorming is. Met mijn job wordt ook steeds elk detail uitvergroot.. Dit haartje moet zo liggen, deze wimper moet iets meer krullen, deze plooi moet net iets strakker. Niet moeilijk dat een mens dan zenuwachtig wordt als een stopcontact 10cm teveel naar rechts of links staat! ;)

 

Als je iets over jezelf zou kunnen veranderen, wat zou het zijn?                

Ja, ik zou dus heel graag minder perfectionistisch willen zijn. Het is zo vermoeiend om continu op elk vlak van m'n leven alle details te willen corrigeren. Details die in mijn ogen olifanten zijn en andere mensen niet eens zien. Al een geluk heb ik m'n vriend die het tegenovergestelde is van mij op dat vlak. Hij heeft me geleerd om dingen los te laten omdat je toch niet altijd 100% altijd goed kunt doen voor jezelf en iedereen. Prioriteiten stellen is de boodschap en dit probeer ik zo goed en zo kwaad mogelijk toe te passen. Maar het is moeilijk om een goede balans te vinden want mijn oog voor detail helpt me dan weer met mijn werk. Klanten appreciëren het enorm als een model "mee denkt" zoals ze het zeggen. Een veter goed leggen, een riem terug recht trekken, de juiste hoek van het licht opzoeken, soms maakt een klein detail het verschil tussen de juiste foto te hebben of niet.

 

Wat zijn je goede eigenschappen, en je minder goeie?

Goede eigenschappen: heel positief, ruimdenkend, snel gelukkig, verdraagzaam en volgens mezelf heel grappig wat maakt dat ik altijd heel hard met m'n eigen moppen moet lachen terwijl de rest wat raar kijkt maar ach, lachen is gezond zegt. :)

Slechte eigenschappen: dromer ipv doener, te perfectionistisch, hopeloze te-laat-komer en heel koppig. Dat laatste heb ik van mijn mama, zij heeft als tiener ooit 14 dagen niet tegen haar ouders gepraat omdat ze niet mocht meewerken aan een heel tof project. In een tijd zonder internet getuigt dat van zware koppigheid om geen enkele vorm van communicatie te hebben thuis. Ik denk dat ik daar toch op z'n minst de helft van geërfd heb maar bij m'n vriend mag het niet baten, die krijgt mij na 10 minuten altijd weer aan het lachen.

 

Hoe ben je begonnen als model?

Ik ben gescout geweest toen ik 15 jaar was. Ik heb eerst een opleiding gevolgd om te leren stappen op de catwalk en deed de eerste jaren dan ook hoofdzakelijk modeshows. Omdat ik me vooral focuste op m'n studies heeft het een paar jaar geduurd voor ik echt professioneel met modellenwerk ben gestart. Tijdens een rondreis in Australië ben ik voor het eerst in contact gekomen met een agentschap. Dankzij hen heb ik m'n eerste fotoshoots gedaan en is de bal aan het rollen gegaan. Na 6 maanden was ik terug thuis en heb ik Dominique, 1 van de grootse agentschappen in België, gecontacteerd. Ik had hen gezegd dat ik heel gemotiveerd was om er volledig voor te gaan maar als ik maar 1 job per maand ging hebben, dat ik dan met plezier een andere "echte" job zou gaan zoeken. Toen wist ik nog niet wat me te wachten stond want na een tweetal weken kwamen ook hier de eerste jobs binnen en het is niet meer gestopt. Ondertussen heb ik agentschappen in Parijs, Milaan, Londen, Hamburg, Capetown en Copenhagen.

 

Wat denk je van het werk als model?

Ja, vroeger dacht ik dus dat het geen "echte" job was. Daar denk ik nu wel anders over. In het begin toen ik fulltime model was, antwoordde ik altijd aarzelend op de vraag: "Wat doe jij van werk?" omdat ik geen zin had om me te moeten verantwoorden. Model zijn staat nog al te dikwijls gelijk aan geen groot licht te zijn, anorexisch te zijn en niet hard te moeten werken voor veel geld. Mijn antwoord was dan ook standaard: "Ik ben zelfstandige" en hoopte steeds dat er niet verder gevraagd werd. Ondertussen is dit anders.

Er komt zoveel meer bij kijken dan mooi lachen naar het vogeltje. Het is een echte metier. Op de set moet je rekening houden met de stand van het licht, de achtergrond, de kledij die je aan hebt, de stijl van het merk waar je voor shoot, enz.

Naast de set moet je bv. rekening houden dat je uren in de koude of hitte stand-by moet staan terwijl je moet oppassen dat je geen plooien in je huid krijgt door een foute zithouding of je mag helemaal niet gaan zitten met de kledij die nog geshoot moet worden. In het dagelijkse leven moet je ook continu oppassen want het minste kan er voor zorgen dat je een job moet annuleren of gewoon niet geboekt zal worden. Dit kan gaan van een slecht kappersbezoek, een reactie van je huid op een bepaald product tot een wonde of blessure. Voor veel mensen komt dit misschien overdreven over maar zo ben ik eens een boeking voor een grote beauty campagne verloren omdat ik een kwetsuur had en de klant schrik had dat de wond in kwestie binnen twee weken nog te zichtbaar ging zijn.

Dit domme wondje heeft me dus veel geld gekost en ik heb een prachtige werkreis gemist.

Zelfs onbezorgd de zon ingaan is geen optie want elk bikinibandje dat in je huid gebruind staat, zorgt voor problemen op de set. Dit moet gefotoshopt worden, neemt uren in beslag en kost de klant meer geld. Dus volgende keer zullen ze liever een meisje boeken die "deze problemen" niet met zich meebrengt.

Dit zijn zaken waar je dus tijdens het dagelijkse leven rekening moet mee houden. Niet dat iemand jou hiertoe verplicht maar ik neem m'n job heel au sérieux en vind het niet meer dan normaal dat als een klant mij boekt en geld voor mij betaalt, dat hij dan ook de best mogelijke versie van mezelf krijgt. Deze professionele instelling wordt echt in dank afgenomen door de klanten en zorgt ervoor dat ze seizoen op seizoen trouw blijven aan mij.

 

Wat is uw schoonheid regime?

Reinigen, reinigen en nog eens reinigen. Als model krijg je lagen make-up op je gezicht en worden er soms met producten gewerkt waar je huid niet tegen kan. Ik heb steeds wattenschijfjes en eau micellaire van Bioderma in m'n tas zitten om meteen na de shoot de meeste make-up te kunnen verwijderen. Als ik thuis kom, reinig ik m'n huid verder met een reinigingsolie en af en toe aansluitend een scrub. Qua dag- en nachtcrème wissel ik regelmatig naargelang m'n huid iets meer of minder nodig heeft. Momenteel ben ik m'n haren extra aan het verzorgen omdat ik onlangs een job heb gehad voor Garnier. Voor de shoot moest ik hoogblond zijn en nadien moest m'n natuurlijke kleur terug gezet worden voor andere jobs waarvoor ik geboekt was. Dit is heel stresserend voor de haren maar dankzij de goede zorgen van mijn kapster Robine van Atelier Géraud in Antwerpen en de producten van Alterna heb ik de schade kunnen beperken.

 

Wat zijn je plannen voor de toekomst?

Nu ik mijn eerste project in het vastgoed heb afgewerkt, moet ik eerlijk zeggen dat ik de smaak te pakken heb. Dus als het juiste pand zich aanbiedt, ga ik zeker en vast deze uitdaging opnieuw aan. Los daarvan ben ik net samen met m'n vriend gestart met het inrichten van huizen en appartementen met het oog op een snellere verkoop. We hebben in het verleden al verschillende panden volledig ingericht maar dit was hoofdzakelijk voor de verhuur van gemeubelde appartementen.

Nu ligt de focus dus op een zo goed mogelijke eerste indruk maken op potentiële kopers. We willen hen vooral laten zien wat allemaal mogelijk is met de ruimtes die beschikbaar zijn en hen ook een warm "thuisgevoel" meegeven zodat de kopers zichzelf daar ook effectief kunnen zien wonen. 

We hebben ons bedrijf Thelma & Louis genoemd omdat we in dit verhaal ook echt partners in crime zijn. Enkel de cabrio wordt vervangen door een minder sexy camionette waar we dan samen heel het land mee afschuimen op zoek naar de perfecte meubels! 

Het is fijn dat ik dit alles perfect kan combineren met mijn modellenwerk. Als ik een dag geen werk heb, kan ik de werven en panden bezoeken en zelfs als ik naar het buitenland moet voor een shoot, kan ik nadien op hotel verder werken voor Thelma & Louis. Er zit altijd wel ergens online een mooie stoel of tafel op mij te wachten!

 

Wat zijn sommige van uw favoriete ervaringen tot nu toe?

Ik heb zoveel favoriete ervaringen! Veel daarvan bestaan uit waaaaanzinnige cheesecake encounters maar daar ga ik jullie niet mee vervelen. De 6 maanden dat ik heb rondgetrokken in Australië en Nieuw-Zeeland was ook gewoon één grote topervaring. En in de Rode Zee heb ik de meest speciale ontmoeting van m'n leven gehad. Daar ben ik namelijk tussen een school wilde dolfijnen beland die ik zo snel als m'n flippers konden flippen, tevergeefs probeerde te volgen tot er opeens één dolfijn besloot om de snelle school te verlaten en zich bij mij te vervoegen. Zo was ik dus opeens zij aan zij aan het zwemmen met een wilde dolfijn. Na een tijdje begon hij of zij snelle cirkels rond mij te zwemmen met de geregelde speelse sprong uit het water om nadien zijn familie terug te vervoegen. Van dit moment geniet ik nog steeds na.

 

Toen ik 17 was, ben ik gaan bungee jumpen in Frankrijk. Ik zie het mezelf nu niet meer doen maar ik moet zeggen, het moment dat je hersenen de klik maken dat je veilig bent, dit is dus het moment dat de rekker je begint terug te halen vlak na de vrije val, is echt een waanzinnige adrenaline kick. Toen ik nadien op de foto's zag dat 1 van m'n voeten half was losgekomen, kreeg ik een tweede kick gratis en voor niets. Maar het bleef wel een topper.

Dankzij een shoot ben ik enkele jaren geleden voor een tweede keer naar Nieuw-Zeeland kunnen reizen. Ik dacht toen dat ik niet nog meer onder de indruk kon zijn van de prachtige natuur daar omdat ik er twee jaar eerder al was geweest. Maar voor deze shoot hadden ze echt de meest adembenemende plekken uitgezocht en ook nog eens rekening gehouden met de zonsopgangen en -ondergangen. Ik zal nooit de laatste foto vergeten die we daar moesten doen. We hadden er een stevige bergwandeling opzitten, de zon was aan het ondergaan en ik moest op de rand van de top van de berg gaan zitten en toen zei de fotograaf: "Doen alsof je van het uitzicht aan het genieten bent". Ik ben toen spontaan in de lach geschoten en heel het team volgde want dat uitzicht was gewoon a-dem-be-ne-mend. Het is dan ook een prachtige foto geworden waar geen greintje acteerwerk aan te pas is gekomen.

 

Wat zou je graag nog doen als model?

Eigenlijk wat ik tot nu toe al heb mogen en kunnen doen. Reizen. Hoe meer hoe liever. Je komt dankzij deze job in landen of plaatsen waar je anders niet naartoe zou gaan en je leert andere mensen kennen omdat je niet samen reist met familie, vrienden of je partner. Zo heb ik in Kaapstad bv. Sarah leren kennen. We hadden elkaar nog nooit ontmoet en ineens moesten we twee maanden samen wonen. Al een geluk hadden we een enorme klik wat m'n verblijf daar eens zo aangenaam maakte. We hebben elkaar dan 6 jaar niet gezien tot ik voor een job enkele dagen naar Berlijn moest, waar zij op dat moment woonde. Elke keer ik nu naar daar moet voor werk, spreken we nog af. Vorige keer ben ik zelfs in de metro van Milaan ook nog iemand uit Kaapstad tegengekomen, ze herkende me al van ver en we zijn diezelfde avond iets gaan eten om bij te praten. Het is enorm fijn om her en der in de wereld aanknopingspunten te hebben.

 

Dus nog meer reizen en hopelijk ooit eens gevraagd worden om de prachtige Gisèle Bündchen te vervangen. Hoe ouder ik word, hoe meer fotografen en klanten namelijk opmerken dat ik bij bepaalde poses iets van haar weg heb. Dat is natuurlijk een waanzinnig compliment en ik zou zeggen: Gisèle, laat het gerust weten als je een keer in je bed wil blijven liggen! ;)

 

Heeft u nog een advies voor wie als model wil starten?

Zeker weten maar daar zou ik een boek over kunnen schrijven. Wat ik hier alvast kan meegeven is dat het echt heel belangrijk is om objectief te blijven in deze wereld. Neem vooral afwijzingen of zelfs beledigingen niet persoonlijk. Je zal altijd wel voor iemand iets mankeren of net teveel hebben. Ik ben zelf al te blond en te bruin geweest, te dik en te dun, te groot en te klein. Als je je hier elke keer vragen bij gaat stellen, geraak je geen stap verder. Onthou gewoon dat al die klanten een bepaalde look zoeken dat past bij hun product, net zoals ze dit doen met bv. hun logo en hoe ze de etalage van hun winkelpanden gaan inrichten. Het is dus verre van persoonlijk. Dit moet je ook onthouden als je met agentschappen in contact komt. Ze zullen enkel hun tijd in jou steken als ze denken dat je geld gaat opbrengen. Het heeft niets te maken met je intelligentie, karakter of persoonlijke eigenschappen als je wordt afgewezen.

Denk er ook aan dat elk land een ander soort markt vertegenwoordigd. Als je bv. in Parijs niet aan de slag kan, wil dat niet zeggen dat je geen succes kan zijn in Milaan. Hou gewoon ten alle tijden de voeten op de grond en besef goed dat je heel vervangbaar bent. Toen ik in Milaan woonde kwamen er letterlijk elke dag tussen de 10 en 20 nieuwe meisjes aan in mijn agentschap.

De castings waar honderden meisjes zich aanbieden voor 1 job zijn daar dagelijkse kost. Probeer dus gaandeweg zelf in te schatten voor welke jobs je wel of niet geschikt bent en praat daarover met je booker. Wees ook niet bang om jobs af te wijzen, je hoeft echt niet alles aan te nemen dat je wordt voorgeschoteld, anders kan je lang ter plaatse blijven trappelen en zo kan het zeer lang duren voor je au sérieux wordt genomen en je voor de echt interessante jobs in aanmerking zal komen.

Maar zoals ik al zei, hier kan ik een boek over schrijven. Maar laat ik eerst m'n andere projecten tot een goed einde brengen. :)

 

Wat vind je van het modellenland Magazine?

Om eerlijk te zijn had ik nog niet over het magazine gehoord. Ik ben dan ook geen fervente online lezer. Ik hou nog teveel van the real deal, ik kan moeilijk pagina's uitscheuren of ezelsoren maken in m'n iPad. :) Maar ik vind het een heel tof initiatief om een platform te creëren waar alle soorten al dan niet opkomend talent uit de mode business hun ei kwijt kunnen. Uiteindelijk werken fotografen, make-up artiesten, stylisten, art directors, modellen enz. allemaal naar het zelfde doel, om hun creativiteit door middel van teamwork om te zetten naar een prachtig beeld. Het is geweldig om alle stukken van de puzzel in elkaar te zien vallen en dit resultaat gepubliceerd te zien in een magazine zodat we dit kunnen delen met andere mensen. Dus bedankt om een stukje van deze speciale puzzel te zijn!

 

instagram @liebeeckmans

Josephina van de Water

Michaël Cuypers

Lalo Gonzalez

Lalo Gonzalez

Olivier Desarte

Richard Bakker

JP DeSmedt

Lalo Gonzalez

Lorenzo Negrisolo

Daniel Topic

bottom of page