top of page

Interviews  / Stories

Photographer: Paul Ruisendaal

Paul Ruisendaal, een Nederlandse fotograaf uit Hengelo, was nog geen 10 jaar oud toen hij met zijn eigen pocketcamera aan de slag ging. Zijn familie moest het bezuren door op allerlei plaatsen in diverse poses model te staan. Toen een ieder daar genoeg van had was Paul toe aan zijn eerste spiegelreflexcamera en sprong hij over naar meer bereidwillige foto objecten; de focus lag toen op sport en natuur. De hobby liep uit tot een eigen donkere kamer waarin Paul zich bekwaamde in de finesses van het totale fotoproces. Pas in de doka ontstond het echte begrip van het effect van licht tijdens het schieten en belichten achteraf. Met deze beginselen werkt hij nog steeds heel bewust ook al biedt Photoshop nog meer beheersing bij het belichten achteraf.

 

Voor Paul is fotografie spelen met licht en de modellen. Het is voor hem niet zo zeer een zoektocht naar het perfecte modellen maar de balans tussen het model, de styling, de pose, de omgeving en het licht. Daarmee maakt Paul het zich niet eenvoudig. Hij werkt heel bewust met sluitertijden en diafragma’s en gebruikt grijsfilters, reflectieschermen, rapportageflitsers om de combinatie te krijgen die hij soms pas op de locatie verzint. Het model vormt dan het sluitstuk: de uitstraling moet passen in de compositie. Het model zorgt er voor dat het gevoel dat Paul zocht ook in de foto tot uiting komt.

Model: Lilith Vanderstorme

Model: Stefan

Make-up & haarwerk: Hoofdbureau Amsterdam

zelfportret

Model: Lloyd
Make-up & haarwerk: Hoofdbureau Amsterdam

Model: Abel

Make-up & haarwerk: Hoofdbureau Amsterdam

Pas na zijn 50e maakte Paul een opvallende stap door zich als één van de oudste studenten in te schrijven in de Fotoacademie in Amsterdam. Vol enthousiasme startte hij de 4 jarige HBO-opleiding waardoor hij zich nog meer bewust werd van zijn werk. In het eerste jaar staat de techniekbeheersing in de fotografie centraal, daarna ligt de focus op het verhaal achter de foto. De opdracht is dan veel meer gericht op het verhaal dat je wilt vertellen. Waarom maak je de foto of de serie? Wat wilde je laten zien of wat wilde je vertellen? En is dat ook gelukt?

 

In Amerika heeft Paul een masterclass gevolgd die werd verzorgd door fotograaf Greg Gorman en co-trainers Andrew Rodney en Robb Carr. In de omgeving van Mendocino heeft hij alle aspecten van modelfotografie met Greg Corman doorlopen op de meest schitterende locaties. Met Andrew en Robb zijn de finesses van de nabewerking uitgewerkt. In een week tijd heeft Paul zijn beeld op modelfotografie opgehaald met heel professionele inzichten vanuit Amerika.

 

Fotografie is voor Paul een groot avontuur. Vaak lijkt het beeld vooraf heel duidelijk maar eenmaal aan het werk blijkt het toch allemaal niet zo uit te pakken als gewenst. Dan start de echte samenwerking in het team. Paul zoekt met het model en, als die er zijn, de visagiste en styliste, naar de juiste sfeer en uitstraling.

Na de shoot besteedt Paul veel aandacht aan de nabewerking. Hij houdt niet van croppen; tijdens de shoot moet je weten wat je wilt zien in het eindbeeld. Met croppen verklein je de optische kwaliteit van je foto. Paul fotografeert zoveel als mogelijk ‘over rechts’ waardoor zijn digitale beelden rijk zijn gevuld met optische informatie. De ervaring in de donkere kamer komt Paul tijdens de digitale nabewerking goed van pas. In zijn foto’s zie je het effect van het licht altijd zo natuurgetrouw mogelijk terug. Paul houdt niet zo van beeldmanipulatie.

Model: Sigourny
Make-up: Paul

 

Model: Martijn

Make-up & haarwerk: Hoofdbureau Amsterdam

 

Model: Mysterieux Tan

Make-up & styling: Natayna

 

 

 

 

Paul gaat zich de komen tijd richten op portretfotografie en locatieshoots. Eerdaags heeft hij zijn studio weer opnieuw ingericht en heeft hij weer volop tijd om zijn inspiraties om te zetten in beelden. De zomer is voor Paul niet het perfecte seizoen voor het werken op locatie: het licht is vaak veel te hard en de natuur niet spannend. De lente- en herfstkleuren bieden veel meer variatie in het beeld.

Op zijn wensenlijst staan nu een aantal bijzondere locaties. Veel wilt hij er nog niet over vertellen want hij wilt niet dat andere fotografen hem voor zijn. Als iemand hem na gaat doen, vindt hij dat best. Dat moet een ieder voor zich weten. Ik laat mij wel inspireren maar hou er niet van om beelden na te apen.

 

Paul zijn mening over ons magazine, Modellenland helpt iedereen die zich met fotografie bezig houdt. Het is goed om (kritisch) naar foto’s te kijken. Let daarbij niet alleen op het model maar ook op de werking van de omgeving en het licht. Laat je inspireren door wat je ziet en probeer het als beginner zelf eens na te doen maar heb daarna het lef om je eigen ideeën uit te voeren.

 

Facebook

 

 

Model: Julie & Annewil (Uniko Models)

Model: Ceca (Trend Models)

Model: Karen (USA)

Studio: Greg Gorman

Model: Karen (USA)

Modellen: Tatjana Lauwers & Sarah Tommeleyn

Modellen: Tatjana Lauwers & Sarah Tommeleyn

Modellen: Tatjana Lauwers & Sarah Tommeleyn

bottom of page