top of page

Vertel eens wat over jezelf

Ik ben Petrus Tomasila, 39 jaar, geboren en getogen in een klein stadje genaamd Gennep in Noord-Limburg. Ik heb in Nijmegen de opleiding tot commerciëel grafisch vormgever gevolgd. Tijdens en na mijn opleiding ben ik ZZP’er geweest en van tijd tot tijd werkzaam in de logistiek als allround-medewerker tot teamleider. Momenteel ben ik fulltime actief als fotograaf.

 

Hoe en wanneer ben je begonnen met fotografie?

Fotografie heeft mij al van kinds af aan gefascineerd. Ik vond het altijd een hele beleving als ik mijn vaders camera in de handen gedrukt kreeg. Fotografie heeft pas echt vorm gekregen tijdens mijn HBO opleiding. Naast 2D en 3D vakken kregen we fotografie als studievak. Al snel werd duidelijk dat het zich zou ontwikkelen tot een bijzondere vaardigheid. Vanaf 2004 ontstond mijn interesse voor modelfotografie. Via diverse websites en meetings kwam ik in contact met modellen, visagisten en fotografen waaruit menig samenwerking ontstond. In 2009 heb ik in een spontane bui een mailtje gestuurd naar destijds Amsterdam International Fashion Week (inmiddels bekend als Mercedes-Benz Fashion Week Amsterdam) en sindsdien is dit voor mij en mijn team twee keer in het jaar een gezellige week hard werken met alle collega’s in diverse disciplines uit de fashionbranche. Dit opende nieuwe deuren waaronder de categorie catwalkfotografie welke inmiddels een specialisme van mij is geworden.

 

Wat is je juiste doel?

Mijn doel met fotografie is om datgene wat in mijn hoofd zit, te kunnen vertalen tot een tastbaar beeld! Als ik voor mijn gevoel een plaat gemaakt heb dat een groot publiek dan wel een klant aanspreekt, dan ben ik een gelukkig mens. Ik ben van mening dat je voor jezelf steeds de lat hoger moet leggen om beter te kunnen worden en meer te kunnen bereiken. Voor magazines en fashion-designers werken is een van mijn andere doelen.

 

Wat betekent fotografie voor jou?

Fotografie is voor mij een vorm van ontspanning waarin ik mijn creatieve geest de ruimte geef om een mooi beeld te scheppen. Samen met een team alle ‘puzzelstukken’ samenvoegen tot een beeld compleet is.

 

Petrus Tomasila

Interviews  / Stories

Model: Kim

Model: Anna Westerveld, MUAH: Els Westra

Model: Daniëlle Dijkstra

Waarin vind je dat jouw werk zich van anderen onderscheid?

Of mijn werk zich onderscheid van anderen? That’s in the eye of the beholder. Naar mijn weten onderscheidt mijn werk zich door de eenvoud waaruit het ontstaat en de minimale nabewerking van het beeldmateriaal. Mijn werk is duidelijk herkenbaar door veelvuldig gebruik van natuurlijk daglicht en het sfeergevoel in mijn zwart-wit fotografie.

 

Waar haal je inspiratie vandaan?

Inspiratie vloeit voort uit vele bronnen. Mijn inspiratie komt van foto’s, videoclips, gebeurtenissen of een persoon op straat, etc.  

 

Bedenk je van te voren wat je op de foto wilt hebben?

Meestal ligt er wel een concept of moodboard klaar. Vaak gaat dit in overleg met een opdrachtgever en/of het team. Het is goed om duidelijke richtlijnen en doelen te stellen om tot een enkel beeld of fotoserie te komen, maar een moodboard is slechts een statisch gegeven. Tijdens de shoot ontstaat vanzelf het geheel wat ik voor ogen heb.

 

Bewerk je je foto’s en wat doe je eraan?

Zoals velen bewerk ook ik mijn foto’s. Nabewerking probeer ik meestal tot het hoognodige te beperken. Onder andere aanpassingen aan kleur, contrast en omzetting naar zwart-wit zijn veel toegepaste handelingen in mijn gebruik van Lightroom en Photoshop.

Model: Fabian Weijdema (SYTYCD)

Model: Suzanne Fennema, MUAH: Els Westra

Model: Sarah van Dinter

Naar waar gaat je voorkeur, Locatie of studio?

Mijn voorkeur gaat uit naar locatie! Dit geeft een foto vaak zo veel sfeer mee waardoor het beeld gauw ‘een verhaal’ vertelt en de kijker hierdoor geboeid blijft. Mijn oudere editorials zijn hier een sterk voorbeeld van. Werken in een studio is voor mij redelijk nieuw. Hier ontstaan voornamelijk beauty- en creatieve (extreme haar- en visagieconcepten) platen en portretten.

 

Wat voor locaties of onderwerpen spreken je het meest aan?

Fashion, editorials en prachtige strakke doch sfeervolle locaties met zowel klassieke als moderne architectuur.

 

Wat of waar wil je absoluut nog eens een keer fotograferen?

Het lijkt mij waanzinnig gaaf om eens een fashion editorial in New York, Milaan of Parijs te mogen maken in samenwerking met Nederlandse couturiers.

 

Wat is het belangrijkste wat je de afgelopen jaren geleerd hebt?

Alles is al eens gefotografeerd, maar je kunt er altijd een eigen draai/signatuur aan geven zonder er een perfecte kopie van te maken. Daarnaast ben ik van mening dat je als mens en fotograaf nooit klaar bent met leren. De lat steeds hoger leggen, is daarom voor een creatieveling een must.

Model: Patricia Smits

zelfportret

Model: Karin Oppewal, MUAH: Els Westra

Model: Karlijn Grolleman, MUA: Els Westra

Wat zijn je toekomstplannen of wat kunnen we binnenkort van je verwachten?

Mijn partner en ik zijn bezig met het realiseren van een nieuwe zaak op het gebied van schoonheidsverzorging en fotografie. Ondertussen staan er een aantal bijzondere samenwerkingen in het vooruitzicht en hopen we het komend jaar zowel in binnen- als buitenland meer publicaties te krijgen.

 

Wat zoek je in de modellen waar je met samen werkt?

Professionaliteit gecombineerd met passie, gevoel voor humor en gezelligheid! Inzet én het opvolgen dan wel toepassen van aanwijzingen vind ik belangrijk. Daarbij zijn de uitstraling en het gezicht van een model de eerste fysieke eigenschappen waar het oog op valt: past hij/zij wel of niet in het plaatje.

 

Wat vind je van ons nieuwe magazine?

Modellenland Magazine is een mooi platform waar fotografen en modellen de kans krijgen om zichzelf te presenteren.

 

Heb je nog een boodschap naar de modellenwereld

Blijf trouw aan jezelf en blijf continu sleutelen aan je ontwikkeling als model!

 

https://www.facebook.com/petrustomasila.photography

Model: Laureen Woolderink, MUAH: Els Westra

Model: Ruby-Ann Munsterhuis, MUAH: Carolien Ezendam

Model: Ruby-Ann Munsterhuis, MUAH: Carolien Ezendam

Model: Lenaa Warmelink, MUA: Els Westra

Model: Rianne Wagenvoord, MUAH: Els Westra

Model: Julie & Annewil (Uniko Models)

Photo: Selma Gurbuz

Model: Shééna Williams, MUAH: Els Westra’

Model: Ceca (Trend Models)

Modellen: Tatjana Lauwers & Sarah Tommeleyn

bottom of page