top of page

Interviews  / Stories

Phil Eggen (Belgium)

Hoe en wanneer ben je begonnen met fotografie?

Tijdens mijn opleiding Journalistiek heb ik de basis geleerd, maar ik ben pas 2 jaar geleden echt begonnen met portret -en modelfotografie. Maar ik heb altijd affiniteit gehad voor film en fotografie. Van jongs af aan kijk ik naar het leven alsof ik in een film zit, waardoor ik een specifieke stijl hanteer. Tot op zeker niveau kan je fotografie wel leren, maar je passie bepaalt of je echt goed wordt.

 

Wat is je juiste doel?

Mijn persoonlijk doel als fotograaf is pakkende beelden maken die een verhaal vertellen. Liefst zo natuurlijk mogelijk, met een vleugje “sexyness”. En dat slaat zowel op mannelijke als vrouwelijke modellen. Op termijn zou ik grotere foto -en video producties willen aansturen en beheren. Een netwerk van talent als het ware. Daarnaast kan ik me dan concentreren op de shoots die ik zelf het liefst doe, namelijk portret, fashionfotografie. Maar ook trouws wil ik meer doen. Alles op mijn eigenzinnige manier natuurlijk.

 

Wat betekent fotografie voor jou?

Als ik rondom mij kijk, zie ik veel goede photoshoppers, maar weinig echt goede fotografen. Ik ben me ervan bewust dat ik voor commerciële opdrachten met Photoshop moet kunnen werken - wat ik ook kan - maar ik probeer dit te beperken tot het noodzakelijke. Ik vind dat de modellen nog een zekere natuurlijke look moeten hebben, iets herkenbaar. Dat is trouwens met de meeste “kunst” het geval (muziek, acteren/film, literatuur,..). Authenticiteit is belangrijk, ik houd niet zo van plastieke of te “gemaakte” foto’s. De echte high-fashion foto’s spreken mij dan ook minder aan.

 

Waarin vind je dat jouw werk zich van anderen onderscheid?

Wel, zoals ik hierboven als zei, probeer ik de natuurlijke schoonheid of kracht van een persoon naar voren te brengen. Dit is voor elk profiel anders natuurlijk, maar iedereen heeft dat zeker in zich. Ik probeer me telkens weer in te leven hoe het model zichzelf graag zou zien op de foto. Aangezien ik een voorliefde heb voor vintage en retro stijlen, zal je dit steeds terugvinden in mijn foto’s. Dit kan door styling, make-up of kleurfilters zijn. Kortom, mijn sterkte ligt vooral in mijn “naturelle” foto’s.

Wat is het belangrijkste wat je de afgelopen jaren geleerd hebt?

Dat je moet vertrouwen op je intuïtie. Je buikgevoel spreekt meestal de waarheid. Niet te veel nadenken en al zeker niet inzitten met wat anderen van je denken. Authenticiteit en talent gaat zich pas uiten als je je concentreert op datgene dat net JOU zo uniek maakt.

 

Bewerk je je foto’s en wat doe je eraan?

Zoals je nu al wel gemerkt hebt, gaat mijn voorkeur uit naar naturelle foto’s. Ik bewerk uiteraard al mijn foto’s inzake belichting, kleurenfilters, vlekjes en dergelijke… Maar ik ga nooit overdrijven door de huid plastiek te maken of bepaalde lichaamsdelen te versmallen. Ik ben in eerste plaats een fotograaf, geen photoshopper. Het is aan de fotograaf om te kunnen zien uit welke hoeken het model het beste overkomt. De échte ervaren modellen weten dit van zichzelf en kunnen snel mooie poses aannemen. Wat het natuurlijk makkelijker maakt voor de fotograaf. Daarom is niet iedereen die de perfecte maten heeft, een model. Een goed model is dan ook zijn prijs waard. Een amateur model mag blij zijn met professionele foto’s (knipoog).

 

Waar haal je inspiratie vandaan?

Mijn inspiratie haal ik uit zowel film als dagdagelijkse situaties. Vooral oudere films omdat hierin de beelden sterker zijn dan de films van tegenwoordig. Bijvoorbeeld voor mannen kunnen dat donkere zwart-wit foto’s zijn zoals bijvoorbeeld James Dean, Marlon Brando of Steve McQueen. Maar ook Johnny Depp is al zeer “cool” vastgelegd op foto. Bij de vrouwen is dat dan bijvoorbeeld Jane Birkin of Brigitte Bardot. Naar mijn mening werd er vroeger veel meer aandacht besteed aan kwaliteit en het gevoel van een beeld. Ik ben zelf een heel gevoelsmatig persoon, dus dat is prioriteit. Tegenwoordig zijn er technisch te veel mogelijkheden en daardoor is authenticiteit en kwaliteit ver zoek. Less is more!

 

Daarnaast haal ik ook veel uit dagdagelijkse situaties. Bv: het moment dat je wakker wordt en je vriendin staat aan het raam met niets meer dan jouw overhemd aan en een kop koffie in de hand, badend in een zonnestraal die binnenschiet door de gordijnen. Of een man ligt zit in de zetel, trekt intens van zijn sigaret en staart in de verte, peinzend over wat hij nog wil bereiken. En dat met de juiste belichting. Zoals je ziet, is de combinatie van filmische shots en herkenbare situaties steeds aanwezig.

 

Enkele fotografen die mij inspireren voor portretten zijn: Anton Corbijn, Emanuelle Ferrari, fotografen van C-Heads Magazine en zelfs Terry Richardson. Voor fashion kijk ik eerder op naar Mario Testino en Marc Lagrange. Hun stijl is de perfecte mix van elegant, stijlvol en toch natuurlijk. Eén voor één kunstwerkjes.

 

Bedenk je van te voren wat je op de foto wilt hebben?

Ja, ik bereid elke shoot zeer goed voor aan de hand van moodboards. Ook de styling vind ik belangrijk. Als ik niet met een stylist werk, probeer ik zelf outfits samen te stellen met kledingstukken van het model. Alles hangt af van het type shoot natuurlijk.

Ik weet op voorhand al welke shots ik zeker wil nemen en hoe de belichting moet zijn. Zowel in de studio als in natuurlijke omgeving. Met andere woorden, ik doe de volledige shoot eerst in mijn hoofd en dan voer ik het uit. Zo sta ik op de moment zelf niet voor verrassingen. Natuurlijk zal er wel eens iets misgaan, maar dat is net het mooie aan het leven. Soms komen de mooiste dingen uit onverwachte situaties.

 

Het belangrijkste is de chemie tussen fotograaf en model. Ik probeer meestal eerst een keertje af te spreken met het model om kennis te maken. Ik heb al gemerkt dat dit dan een beter resultaat geeft nadien. Want spanning en stress vertaalt zich in de foto’s. Het moet plezant blijven! Ook niet onbelangrijk is het respect. Dat werkt uiteraard in beide richtingen, maar het is wel cruciaal. Iets wat veel fotografen (en ook modellen) durven vergeten.

 

Naar waar gaat je voorkeur, Locatie of studio?

Bij voorkeur shoot ik op locatie met natuurlijk licht. Eventueel met een extra lichtbron. Ook omdat ik dan stukken van de omgeving kan betrekken in mijn foto, wat het natuurlijke aspect weer ten goede komt. Met studiofotografie ben ik nog niet heel lang bezig, maar ik vind het zeker uitdagend om met verschillende studio flitsers een bepaalde sfeer op te roepen. Ook voor portretten kan je hier bv dramatisch ideeën mee uitwerken. Maar het is niet te vergelijken met mekaar.

 

 

Wat voor locaties of onderwerpen spreken je het meest aan?

Zoals ik al aangehaald heb, zoek ik naar herkenbare onderwerpen in natuurlijke omgevingen. Bv: bohemian/hippy shoot tussen het hoge gras of een ietwat rauwere shoot op een slaapkamer/living met een leuke lichtinval. Een verlaten kasteel en dergelijke trekt mij minder aan omdat het minder natuurlijk overkomt, maar ik sta open voor alles.

 

Wat of waar wil je absoluut nog eens een keer fotograferen?

Ik zou heel graag een maand of langer doorheen Californië reizen. Ik denk dan aan spontane, zonnige, feel good shoots met long board skateboards of surfboards en een leuke streetwear styling.

 

Wat zijn je toekomstplannen of wat kunnen we binnenkort van je verwachten?

Op korte termijn zou ik graag meer willen samenwerken met modellenbureau’s om de nieuwe gezichten te shooten. Want die foto’s moeten altijd natuurlijk zijn voor hun klanten, en dat is net mijn kracht.

Daarnaast wil ik meer met kleding ontwerpers, kledingzaken, boetiekjes samenwerken op een flexibele manier. Dit wil zeggen dat ik makkelijk inzetbaar wil zijn voor shoots van nieuwe collectie, online content (facebook, instagram,..) etc.. Verder wil ik me ook meer toeleggen op trouwfotografie, want hier komt mijn voorliefde voor filmische beelden enorm tot zijn recht.

 

Wat betreft de evolutie, wil ik met meerdere fotografen, mua’s, stylisten etc.. gaan samenwerken om zo echt een overkoepelend netwerk te creëren voor foto -en videoproducties. Werk onderling aan mekaar uitbesteden onder het mom van “you scratch my back and I’ll scratch yours”. Maar mét behoud van eigenheid. Dus gelijkgestemden mogen mij altijd contacteren!

 

Wat zoek je in de modellen waar je met samen werkt?

Eigenheid, ambitie, creativiteit en open minded. Qua uiterlijk gaat dat van de “girl next door” look tot de meer excentrieke.

 

Wat vind je van ons nieuwe magazine?

Ik heb zelf een geschiedenis in talent te promoten dus ik sta volledig achter het initiatief! Eindelijk een onafhankelijk magazine dat talent uitvergroot. Bedankt alvast om hier mijn verhaal te mogen doen!

 

Heb je nog een boodschap naar de modellenwereld?

Blijf trouw aan jezelf. Zowel fotograaf als model. Maar durf uit je comfort zone te komen en jezelf te tonen hoe je ook bent.

 

Express yourself!

 

Phil Eggen

0495/41.21.87

phil.eggen@gmail.com

 

IG: phil_eggen

Website: www.phileggen.com

Facebook: https://www.facebook.com/phileggenphotography

bottom of page