top of page

Interviews  / Stories

Interview: Photographer Alex Spinder (Netherlands)

 

Vertel eens wat over jezelf

Alex Spinder, 49, samenwonend sinds 10 jaar te Zaanstad, daarvoor mijn vroegste jeugd over half Nederland trekkend en zelfs een paar keer een aantal jaar in Duitsland. ICT-er als beroep. Meer bepaald Business Intelligence Consultant. Ook voor mijn beroep trek ik graag rond. Opdrachten in Duitsland, Amerika, Zwitserland en Arabië maken me enthousiast. Desondanks heb ik nu al weer een derde klant in Amsterdam Sloterdijk en ook daar heb ik het prima nar mijn zin. De rode lijn is en blijft echter wel verandering. Ik hou van nieuwe ervaringen. Sinds 2010 met modellenfotografie bezig en sinds 2015 bij de KvK ingeschreven als Bright Young People Photography.

 

Hoe en wanneer ben je begonnen met fotografie?

Achteraf gezien was ik er al heel vroeg bij. Als 12jarige kocht ik al een Agfa rits-rats-klik cameraatje die ik vervolgens gebruikte om klasgenoten vast te leggen. Het resultaat was dermate slecht dat ik als 16jarige gauw een Porsche-design Samsung kocht om het op een volgende schoolreis nog eens te proberen. Analoog en ik waren echter geen vrienden. De geboorte van mijn eerste kind zorgde voor een ommekeer. Zo'n beweeglijk kindje kon je niet goed scherp vastleggen met een pocketcamera, dus kocht ik een DSLR voor mijn vrouw. Die al snel vaker in mijn hand te vinden was dan die van haar.

 

Wat is je juiste doel?

Het doel is natuurlijk verbeteren! Steeds beter worden in het verwezenlijken van mijn ideeën.

 

Wat betekent fotografie voor jou?

Als BI-consultant ben ik steeds bezig te analyseren wat een klant nodig heeft. Het is een creatief proces, maar behoorlijk abstract en cerebraal. Fotografie is voor mij net zo creatief, maar heel praktisch en visueel. En daarnaast kan ik vaak mijn eigen idee neerleggen en daar de mensen bij zoeken. Ik vind het een heerlijke balans met het ICT-werk.

 

Waarin vind je dat jouw werk zich van anderen onderscheid?

Persoonlijk zou ik het niet durven zeggen. Wel vertellen anderen mij dat ze mijn stijl inmiddels herkennen. Wat ik probeer uit te stralen is iets dromerigs, maar toch krachtig. Waar ik naar streef is dat de kijker in mijn foto's een eigen verhaal ziet. Ik hou van kunst die met de toeschouwer in gesprek gaat.

 

Waar haal je inspiratie vandaan?

Ik kijk om me heen en laat de indrukken iets met me doen. Natuurlijk kan ik wat grote namen in de fotografie noemen, maar net zo goed word ik geïnspireerd door een film, een serie, een verhaal van een vriend, een vergezicht.

 

Bedenk je van te voren wat je op de foto wilt hebben?

Dat wisselt. Soms ga ik uit van een idee en dan zoek ik het team en de locatie daarbij. Ik heb echter ook een thema Model@home en dan ga ik met een persoon aan de slag. Vaak gewoon bij het model thuis en dan is het altijd inspelen op wat je daar aantreft. Ook hier geldt dat ik de afwisseling leuk vind.

 

Bewerk je je foto’s en wat doe je eraan?

Ik vind het fotograferen, de interactie met het model en het team het leukst om te doen. Als ik dat fulltime zou kunnen doen, zou ik het niet nalaten. Dat geeft al aan dan ik het nabewerken niet voorop heb staan. Dat hoort er echter wel bij en ter afwisseling heb ik er bij tijd en wijle ook wel lol in, maar het is voor mij echt bijzaak. Ik gebruik Lightroom om de boel goed en snel te kunnen organiseren en selecteren. Ik heb een aantal presets die ik daarin vaak gebruik. Daarnaast gebruik ik graag de NIK Suite om het af te maken. Voor portretten maak ik gebruik van Photoshop en Portraiture.

 

Naar waar gaat je voorkeur, Locatie of studio?

Beide hebben zo hun merites. In een studio heb je alles lekker onder controle en kan je je concentreren op wat je wilt bereiken. Op locatie is dat minder, maar kan je wel veel interessantere resultaten bereiken. Wolken, mist, zonlicht, de omgeving. Je bent dan echter wel afhankelijk van het toeval en kan het resultaat dus wel eens tegenvallen. Aan de andere kant kan het ook al je verwachting overtreffen, dus okee, op locatie heeft dan mijn vorkeur.

 

Wat voor locaties of onderwerpen spreken je het meest aan?

Vervallen panden vind ik fantastisch. Het contrast tussen de glamour die ik graag vastleg en en ruïneuze achtergrond vind ik fantastisch. Het vastleggen van iemand in zijn eigen omgeving vind ik echter ook leuk. Het proberen om het persoonlijke van die locatie er uit te laten springen is een fijne uitdaging.

 

Wat is het belangrijkste wat je de afgelopen jaren geleerd hebt?

Als je echt iets wil en je ervoor gaat, het ook echt kan.

 

Wat of waar wil je absoluut nog eens een keer fotograferen?

Een fashionshoot in de bibliotheek van het Rijksmuseum is een droom die ik nog eens wil verwezenlijken. Een mooi rauw Frans strand staat ook op mijn verlanglijstje.

 

Wat zijn je toekomstplannen of wat kunnen we binnenkort van je verwachten?

Ik denk dat ik wat minder shoots wil doen, maar de shoots die ik doe veel grondiger wil aanpakken, zodat de resultaten veel grootser worden. Met de kleine shoots wil ik veel meer naar thema's toe. Met zo'n thema zou het vervolgens leuk zijn om een expositie of publicatie te doen. 100 Modellen in een badjas is wel spectaculair toch?

 

Wat zoek je in de modellen waar je met samen werkt?

Kracht! Zelfbewustzijn! Initiatief! Ik hou van modellen die zich durven laten zien, zich durven uiten.

 

Wat vind je van ons nieuwe magazine?

Goed bezig! Leuke selectie foto's, interessante interviews, leuke opmaak. En het aantal lezers bevestigt dat.

 

Heb je nog een boodschap naar de modellenwereld?

Geniet! :)

 

https://www.facebook.com/alex.spinder

Yosephine muah Petra Hagen

Vera Goetzee Designer Rosalie Boonstra MUAH Lies De Mulder

Vera Goetzee

Sharon Smit

Laura Aussems muah Rebbeca Rockliffe

Renée Van Der Veen MUAH Jacqueline Swart Editing Anita van der Berg

Laura van Eer

Lieke van Kesteren

Lianne Diandra Styling American Apparel MUAH Nona Ibu

Liv Dingeman en Sophia Helvensteijn

Liv Dingeman en Sophia Helvensteijn

Queenie Constancia

Elisa Ranoe muah Eline van Lent

Elisa Ranoe muah Eline van Lent

Elisa Ranoe muah Eline van Lent

Kayleigh De Koningin van Vrijberghe en Lisanne Siersma MUAH Kim van der Wal Stylist Jami Hallatu.jpg

Kayleigh De Koningin van Vrijberghe en Lisanne Siersma MUAH Kim van der Wal Stylist Jami Hallatu.jpg

Kayleigh De Koningin van Vrijberghe en Lisanne Siersma MUAH Kim van der Wal Stylist Jami Hallatu

Cato van der Kruk

Cato van der Kruk MUAH Rebecca Rockliffe

Annerie van Loenen

Anita van der Berg en Ehlana Aponno MUAH Jacqueline Swart

bottom of page