top of page

Interviews  / Stories

Interview: Photographer Anneloes van Acht (Netherlands)

Vertel eens wat over jezelf

Ik ben Anneloes van Acht, ook wel bekend als Av8 Photography. Ik ben 19 jaar oud en woon in het gezellige Brabantse dorp Sint-Oedenrode. Op dit moment volg ik de opleiding “fotograaf” aan het Koning Willem 1 College in ’s Hertogenbosch en ik zit nu in mijn laatste jaar, spannend!

 

Hoe en wanneer ben je begonnen met fotografie?
Hoe en wanneer ik ben begonnen met fotografie is en blijft een beetje een raadsel… Ik heb het altijd erg leuk en interessant gevonden, pakte stiekem mijn moeder haar camera en ging foto’s maken van alles wat ik interessant vond. Toen mijn vriendinnen een digitale camera kregen was ik super jaloers en wilde ik zoveel mogelijk met hun afspreken om zo foto’s te kunnen maken, dit was nog in de tijd van de basisschool. Het bewerken van die foto’s vond ik misschien nog wel het leukste. Toen ik in de vierde klas van de middelbare school de keuze moest gaan maken welke opleiding ik moest gaan doen, kwam de fotograaf in me toch wel echt naar boven. Ik dacht eerst altijd dat ik iets met dieren wilde gaan doen, maar veel mensen zeiden al tegen mij dat ik wat met fotografie zou moeten gaan doen. Ik dacht altijd dat ik het maar als hobby zou houden en daar nooit mijn werk van wilde en kon maken. Nadat ik naar de open dag van het Koning Willem 1 College was geweest, wist ik het eigenlijk wel meteen dat het fotografie werd en daar heb ik geen moment spijt van gehad!

 

Wat is je juiste doel?
Mijn doel is om in ieder geval fulltime te kunnen werken in de fotografie en als ik dan nog een voorkeur mag geven dan wordt dat voor fashionfotografie! Ik wordt al gelukkig bij de gedachte dat mijn foto ooit in een winkel etalage zou kunnen hangen, of op de cover van een tof magazine te staan. Mijn doel voor nu is om in ieder geval veel ervaring op te doen, een breed portfolio op te bouwen en een netwerk opbouwen. Ik vind het ook erg leuk om particuliere shoots te doen met bijvoorbeeld stelletjes of van een gezin. Daar wil ik me dan ook verder in gaan verdiepen om zo mijn zwakke punten te verbeteren zodat ik groei in mijn fotografie.

 

Wat betekent fotografie voor jou?
Lekker cliché gezegd misschien maar fotografie betekent voor mij eigenlijk alles. Ik ben er elke dag mee bezig, is het niet met fotograferen of bewerken, dan is het wel met nieuwe dingen uit proberen, inspiratie op zoeken en zo kan ik nog wel een hele tijd doorgaan. Overal waar ik ben maak ik eigenlijk wel foto’s, is het niet met mijn camera, dan is het wel met mijn telefoon. Ik kijk veel om me heen en verzin de gekste en tofste ideeën voor een shoot, ik heb ook geen idee waar dat allemaal vandaan komt hoor!

 

Waarin vind je dat jouw werk zich van anderen onderscheid?
Mijn werk onderscheid zich het meeste van andere door mijn bewerkingen. Mensen omschrijven het vaak als vrolijk, fris, warm, gevoelig en modern, daar kan ik me wel bij aansluiten. Een fotograaf hoort naar mijn mening ook een beeldmerk te hebben, iets waaraan mensen de fotograaf aan kunnen herkennen zonder dat er de naam van de fotograaf op staat. Dit vind ik heel erg belangrijk en ik doe dan ook mijn uiterste best om vernieuwend en onderscheidend te blijven.

 

Waar haal je inspiratie vandaan?
Mijn inspiratie haal ik erg veel uit Pinterest maar ook veel uit het dagelijks leven, dat klinkt misschien gek maar ik ben een enorme dromer. Als ik bijvoorbeeld in de bus naar huis zit, dan komen er zoveel ideeën in me op, soms heb ik niet eens een idee waar ze vandaan komen, ze ontstaan gewoon.

 

Bedenk je van te voren wat je op de foto wilt hebben?
Nee niet precies eigenlijk, daar houd ik echt totaal niet van. Natuurlijk bedenk ik voor de shoot altijd wel wat ik wil en hoe de sfeer gaat zijn, maar de rest komt vanzelf wel. In mijn school opdrachten is dat goed in terug zien. In de opdrachten waar veel eisen aan vast zitten en je beelden al voor de shoot helemaal moet bepalen, dat zijn dan ook echt mijn slechtste foto’s vind ik zelf. Bij de lossere opdrachten waarin alles wat vrijer is, zijn mijn foto’s ook écht beter. Het gevoel moet er gewoon zijn, alleen dan kan je écht de beste foto’s maken naar mijn mening en zo’n gevoel kun je gewoon moeilijk in scene zetten omdat je dat dan weer terug ziet op je foto’s.

 

Bewerk je je foto’s en wat doe je eraan?
Natuurlijk bewerk ik mijn foto’s, zoiets kan ik niet meer wegdenken hoor! Ik bewerk de foto’s altijd met een van mijn eigen zelfgemaakte “effecten”. Dat is meteen mijn eigen stijl waaraan mensen mijn werk aan kunnen herkennen. Verder haal ik ooit iets uit het beeld als dat vervelend oogt en er geen andere oplossing was. Bij modellen maak ik de huid wat zachter en haal ik de oneffenheden eruit, dan gebruik ik nog de “dodge and burn” methode en soms maak ik de ogen nog wat helderder. Het model moet nog wel echt haarzelf blijven, het model helemaal verbouwen doe ik niet, vind ik zielig.

 

Naar waar gaat je voorkeur, Locatie of studio?
Een voorkeur geven vind ik lastig, ik heb sinds kort een mooie studioruimte tot mijn beschikking met de basis spulletjes daarin. Ik heb mijn particuliere shoots meestal nog buiten, dit vind ik erg fijn werken omdat ik een hele workflow daarvoor heb. In de studio vind ik het ook altijd een leuke uitdaging, je kunt hier zoveel spelen met het licht en nieuwe dingen uitproberen. Het ligt er dus echt aan wat voor shoot het is, want buiten op locatie of in de studio maakt toch wel een flink verschil uit.

 

Wat voor locaties of onderwerpen spreken je het meest aan?
Ik heb niet echt iets specifieks wat mij aanspreekt, alles wat apart is vind ik leuk en alles wat actueel is vind ik ook heel interessant. Alles met mensen vind ik wel interessant, omdat iedereen zo een eigen verhaal heeft en eigen inzicht in bepaalde dingen.

 

Wat of waar wil je absoluut nog eens een keer fotograferen?
Er zijn zoveel dingen die ik nog wel eens zou willen doen, in een botanische tuin een hele vette editorial maken met een tof team, in het buitenland fotograferen voor klanten lijkt mij ook geweldig en een topmodel fotograferen lijkt me ook een hele ervaring! Nou zo kan ik dus nog wel even verder dromen hoor, maar ik geniet eigenlijk gewoon van elke shoot, het is elke keer weer een hele nieuwe ervaring.

 

Wat is het belangrijkste wat je de afgelopen jaren geleerd hebt?
Het belangrijkste is denk ik dat je jezelf moet kunnen onderscheiden van anderen, dat je enthousiast en doelgericht bent en bewust moet zijn van wat je allemaal aan het doen bent. Het kan ook allemaal niet vanzelf gaan en stapje voor stapje kom je verder, oefening baard kunst en goed werk heeft tijd nodig! 

 

Wat zijn je toekomstplannen of wat kunnen we binnenkort van je verwachten?
Mijn toekomstplannen zijn om nog verder te groeien in de fashionfotografie en om nog wat toffe publicaties binnen te halen. Verder ga ik me heel erg focussen op mijn bedrijfje en nog klantgerichter gaan werken. Lekkere grootse plannen dus, maar het is een mooi vooruitzicht om naartoe te werken. Er staan nog wat toffe shoots op de planning en ik heb daar super veel zin in! Verder hoop ik nog meer leuke mensen te ontmoeten om bijvoorbeeld een toffe serie mee te maken.

 

Wat zoek je in de modellen waar je met samen werkt?
In de modellen waar mee ik samen werk zoek ik creativiteit, enthousiasme, dat ze openstaan voor ideeën en dat ze wat initiatief nemen en dan vooral in het poseren. Ik vind het belangrijk dat een model haar gezicht kent, dat ze meerdere gezichten heeft en weet wat haar sterke punten zijn en die dan ook laat zien tijdens de shoot. De klik van het team vind ik natuurlijk ook super belangrijk want alleen dan kun je echt alles uit een shoot halen.

 

Wat vind je van ons nieuwe magazine?
Dit online magazine vind ik een super leuk initiatief, ik hoop dat er ooit nog echte bedrukte uitgaves gaan komen en dat het nog groter wordt dan dat het al is. Het zou ook leuk zijn als er nog meer interviews in komen en mooie tips van de echte professionals want dat is altijd leuk om te lezen. Ga vooral zo door!

Heb je nog een boodschap naar de modellenwereld?

Mijn boodschap is dat je altijd jezelf moet blijven en je niet moet laten kennen, want de modellenwereld kan een hard wereldje zijn en daarvan moet je je bewust van zijn. Sta stil bij de mooie dingen die je mag doen en wees trots.

Als je interesse hebt in een samenwerking mag je me altijd een berichtje sturen, geen probleem!

 

https://www.facebook.com/anneloesvanachtphotography

 

 

bottom of page