top of page

Interviews  / Stories

Interview: Photographer Anouk Dyonne Manon Oudt (Netherlands)

 

Hoe en wanneer ben je begonnen met fotografie?

Ik begon al vroeg met fotograferen, al op de middelbare school wist ik dat ik later fotograaf wilde worden. Ik kon mijn geluk niet op toen ik mij aller eerste camera kreeg toen ik 15 werd. Hiervoor maakte ik vaak foto’s met de camera van mij vader of moeder. Het waren toen vooral nog veel bloemen, beetsjes en de natuur om mij heen. Ook  moest mijn toen 6 jaar oude nichtje er ook aan geloven als ze bij ons kwam logeren. Ik maakte haar dan helemaal op en deed haar haar leuk en daarna gingen we een “photoshoot” doen. Wel heel handig want ze riep zelf altijd dat ze later model wilde worden en wist al precies hoe ze moest poseren. De foto’s warden daarna heel leuk in Picasa bewerkt, photoshop kende ik toen nog helemaal niet. Aan het einde van mijn middelbare schooltijd moest ik voor mijn examen een eind presentatie geven en uiteraard ging deze over fotografie. Ik had het jaar daarvoor zelf voor het eerst als model een professionele shoot gedaan en mijn vader had een paar foto’s super groot op canvas gedrukt. In mijn presentatie liet ik werk van mezelf zien en vertelde ik over verschillende camera’s en lenzen. Na de middelbare school ben ik een opleiding fotografie gaan volgen in Rotterdam waar ik super veel technieken geleerd heb en met de meest fantastische camera’s mocht werken, denk hierbij aan een Hasselblad en de technische camera. Ook was het altijd leuk om mijn klasgenoten te fotograferen en objecten op een licht tafel etc. . En dat was het begin van mijn fotografie carriere.

 

Wat is je juiste doel?

Mijn grootste doel met fotografie is mijzelf blijven ontwikkelen en uiteindelijk de wereld rond reizen en samen te werken met de meest geweldige modellen. En mijn brood er mee kunnen verdienen. Fulltime fotografe zijn dat is mijn ultieme doel.

 

Wat betekent fotografie voor jou?

Het betekend voor mij mijn dromen volgen en mijn artistieke energie kwijt kunnen. Het voldane gevoel na een succesvolle shoot en het blij maken van de modellen waarmee ik samen werk is toch wel het belangrijkste voor mij.

 

Waar haal je inspiratie vandaan?

Mijn inspiratie komt eigenlijk wel overal vandaan. Soms komt het door uren plaatjes kijken op internet maar soms zie ik een model en weet ik ineens precies wat ik wil. Ook de natuur en architectuur inspireerd mij vaak.

 

Bedenk je van te voren wat je op de foto wilt hebben?

Meestal wel maar soms laat ik me verrassen en komen de modellen met de meest geweldige concepten. Soms ga ik ook wel eens naar plekken toe en laat ik mij op plaats van bestemming inspireren door wat er te zien is.

 

Bewerk je je foto’s en wat doe je eraan?

Ik bewerk bijna zo goed als al mijn foto’s. Het verschilt wel heel veel per foto serie, de ene stel ik enkel het licht bij en bij de ander komen er veel meer elementen bij. Het is een beetje afhankelijk in wel genre ik fotografeer. Bij modellen zijn er vaak meer bewerkingen dan bij foto’s van de natuur. Ook schiet ik wel eens een “raw” serie. Dit is meestal een serie onbewerkte zwart wit foto’s die op een meer kunstzinnige manier geschoten zijn waardoor de magie juist naar voren komt als je er niks aan doet. En het is een behoorlijke uitdaging soms omdat vaak en door veel technische missers worden verbeterd in photoshop en in mijn mening is fotograaf zijn meer dan foto maken en bewerken.

 

Naar waar gaat je voorkeur, Locatie of studio?

Mijn voorkeur gaat toch wel uit naar locatie maar misschien komt dat doordat ik lange tijd geen plaats heb gehad voor mij eigen studio. Dus het is dan meer gewenning. Als t puntje bij paaltje komt heb ik denk ik geen voorkeur meer.

 

Wat voor locaties of onderwerpen spreken je het meest aan?

Ondanks dat ik er nog weinig mee heb kunnen doen moet ik zeggen dat ik toch wel erg aangetrokken word door kastelen en oude architectuur. Dit uiteraard in combinatie met fraaie modellen in mooie fantasy outfits.

 

Wat of waar wil je absoluut nog eens een keer fotograferen?

Ik zou graag nog een keer naar noord Engeland willen om daar met Ophelia Overdose te schieten.

 

Wat is het belangrijkste wat je de afgelopen jaren geleerd hebt?

Ik heb geleerd om voor mezelf op te komen als het gaat om mijn eigen werk en het nee kunnen zeggen. Ik heb in de afgelopen jaren ook een hoop technieken erbij geleerd. Uiteindelijk ben je nooit uitgeleerd en zijn er nog veel dingen bij te leren dus ik heb nog een lange weg te gaan.

 

Wat zijn je toekomstplannen of wat kunnen we binnenkort van je verwachten?

Ik ben momenteel bezig om mijn eigen studio aan huis weer op te zetten maar door een verbouwings zal dat nog eventjes duren maar hij komt er aan.

 

Wat zoek je in de modellen waar je met samen werkt?

Ik vind het heel belangrijk dat de modellen achter het desbtreffende concept staan en ook dat ze zich op hun gemak voelen bij mij. Het is voor mij wel een pre als een model ervaring heft en weet wat zij\hij doet.

 

Wat vind je van ons nieuwe magazine?

Ziet er tof uit en het is leuk om te zien dat jullie ook aandacht wijden aan de nog niet zo bekende fotografen. Iedereen verdient een kans in de spotlight.

 

Heb je nog een boodschap naar de modellenwereld?

Blijf jezelf ,wees trots op wat je doet en doe geen achterbakse dingen. Respecter je fotograaf en wees geduldig.

 

https://www.facebook.com/Anoukdyonnephotography

bottom of page