Interviews  / Stories

Interview: Photographer Bob Van Varik (Netherlands)

Vertel eens wat over jezelf

Je kunt mij het beste omschrijven door de hobbies die ik heb. Vinyl verzamelen, 70s design, reizen,  flipperkasten, speciaal bier en echte koffie. Ik hou van dingen waar je passie in legt. En bijzondere mensen, die dat mogelijk maken. Zo ben ik model fotografie gaan doen.

 

Hoe en wanneer ben je begonnen met fotografie?

Sinds mijn 12e ben ik serieus bezig met mijn eerste Praktica camera en ben ik, via de school fotoclub, de doka in gegaan. Veel foto's heb ik nog, vooral tijdens mijn vakantie ging de camera iedere dag mee. Natuur, auto's en steden fotografeerde ik veel. Ik kocht mijn lenzen en russisch fotopapier bij een Rotterdams warenhuis. Ik heb een half jaar terug een 2e hands Praktica gekocht. Analoog blijft bijzonder!

 

Wat is je juiste doel?

Medevreugde. Anderen gelukkig maken met mijn foto's.

 

Wat betekent fotografie voor jou?

Absolute passie. Iedere dag met een blik kijken en denken, dit is prachtig, hier wil ik een foto van maken. Mijn camera ligt altijd op tafel.

 

Waarin vind je dat jouw werk zich van anderen onderscheid?

De verhaallijn in een foto trekt mij aan. Dus ik zoek een bepaalde tijd, een kostuum of een unieke omgeving. Een half jaar geleden zei een mede fotograaf, dat hij kon zien dat het een foto van mij was. Dat is het mooiste compliment wat je kunt krijgen vind ik.

 

Waar haal je inspiratie vandaan?

Verhalen die je in een flits ziet. Op tv, internet of in een museum. Mag ook een boek zijn. Ik vraag me nog steeds af of het meisje met de parel oorbel echt zo gegaan is. Dan wordt een foto een verhaal en blijft hangen.

 

Bedenk je van te voren wat je op de foto wilt hebben?

Goede vraag! Ja absoluut. Samen met de MUA, stylist en natuurlijk het model zoek ik een locatie. We bespreken de styling en visagie in een groepschat en gaan als een team volledig ervoor. Open staan voor mooie ideeen is een must.

 

Bewerk je je foto’s en wat doe je eraan?

Ja in Lightroom en Photoshop. Ik volg workshops bij fotografen en retouchers en online ben ik lid van onder andere Phlearn, Retoucing Academy en volg ik bijvoorbeeld Lindsey Adler.

 

Naar waar gaat je voorkeur, Locatie of studio?

Absoluut locatie. Ik werk met strobist gear, dus inpakken en naar de locatie!

 

Wat voor locaties of onderwerpen spreken je het meest aan?

Een model moet zichzelf zijn in een comfy omgeving. Dat kan een kasteel zijn, maar ook een stads loft. Dan komt het moment dat iemand zichzelf overstijgt vanzelf. Dan een foto maken, dan levert altijd een prachtig resultaat op!

 

Wat of waar wil je absoluut nog eens een keer fotograferen?

Ik zou meer mensen willen fotograferen op een intens moment.

 

Wat is het belangrijkste wat je de afgelopen jaren geleerd hebt?

Productief denken, open staan voor vernieuwing en buiten je comfort zone werken. Accepteren dat je kan falen, maar het zien als een investering in je fotografie en jezelf.

 

Wat zijn je toekomstplannen of wat kunnen we binnenkort van je verwachten?

Genieten, leren, foto's maken en weer van vooraf aan beginnen.

 

Wat zoek je in de modellen waar je met samen werkt?

Samen voor die ene prachtige foto gaan. Het moment dat je in de auto terug zit naar huis en dan al een message krijgt, dat de samenwerking op de shoot ontzettend fijn was. Dat zoek ik.

 

Wat vind je van ons nieuwe magazine?

Prachtig! Een uniek platform voor mooie samenwerkingen.

 

Heb je nog een boodschap naar de modellenwereld?

Doe wat je gelukkig maakt. Al ben je geen 1 meter 73, al heb je geen perfecte camera, doe, begin nu.  Goeie ideeen moet je niet uitstellen.

 

https://www.facebook.com/bob.varik