top of page

Interviews  / Stories

Interview: Photographer Elianne van Turennout (Netherlands)

Vertel eens wat over jezelf:
Mijn naam is Elianne van Turennout, 23 jaar oud, samenwonend met Erik in Groningen. Iets meer dan een jaar geleden heb ik mijn fotografie opleiding (op mbo) afgerond, en ben ik begonnen met Communicatie en Multimedia Design op de Hanzehogeschool.


Hoe en wanneer ben je begonnen met fotografie?
Het begon allemaal met a4 papier en HB-potloden. Ik was als kind vaak onder de indruk hoe mooi de wereld om me heen was. De drang om deze mooie wereld vast te leggen, en de mensen om me heen te laten zien wat ik zag, was er eigenlijk vanaf het begin af aan. Als ik het me goed herinner, was ik een jaar of elf, toen ik voor het eerst kennis maakte met de camera. Uiteraard was het een simpele compact camera met lachwekkende kwaliteit, maar ik had er plezier in.

Ik zei soms dat ik fotograaf wilde worden, maar uiteraard heb je sowieso één van de twee ouders die zegt: “Droom maar lekker verder.” Vreemd genoeg heb ik de sarcastische opmerking als advies  opgevolgd, en ben ik toch fotografie gaan studeren.

Wat is je juiste doel?
Als ik het in 1 zin mag gieten: “Het blijven verbeteren van je werk.”


Wat betekent fotografie voor jou?
Fotografie is nieuwe mensen ontmoeten, plekken ontdekken, naar de wereld om je heen kijken, emoties/herinneringen vastleggen en iemand presenteren. Het geeft me ook de ruimte om iets te maken, waar mensen bij stilstaan en naar kunnen blijven kijken.

 

Waarin vind je dat jouw werk zich van anderen onderscheid?
Wat mij onderscheidt is denk ik toch mijn teken achtergrond en dat ik al heel jong met digitale fotografie in aanmerking kwam. Door mijn tekenervaring leerde ik, dat iedereen anders kijkt. Je kunt tien mensen een lucht laten tekenen en 10 verschillende luchten terugkrijgen. Dit fenomeen is voor mij ook een inspiratie geweest om gewoon mijn eigen ding te doen.

 

Waar haal je inspiratie vandaan?
Eigenlijk uit van alles. Laat ik maar voorbeelden geven om toch wat specifieker te zijn. De ene keer kan het muziek zijn, de andere keer een schilderij, weer een andere keer het werk van een andere fotograaf, en soms door gewoon op prachtige plekken rond te lopen. Inspiratie kun je echt uit van alles halen.

 

Bedenk je van te voren wat je op de foto wilt hebben?
Ja, ik heb van te voren een plan. Voor mij is het wel belangrijk dat ik een bepaalde rode draad heb als ik fotografeer. Het is niet een heel strikt plan, en ik heb ruimte om af te wijken.


Bewerk je je foto’s en wat doe je eraan?
“Nee, ik photoshop vanaf mijn 15de, maar ik vind photoshop sterïoden voor modellen.”
Nu even het echte antwoord. Ja, ik begin eerst met kleur en contrast. Dan kijk ik naar de uitsnede. Als er storende dingen in de achtergrond zitten, pak ik die aan. Eigenlijk bewerk ik bij een model alleen de huid, haren die niet goed zitten, en heel misschien wat plekken die door een pose ongelukkig uitkomen. Persoonlijk denk ik dat je het model zoveel mogelijk met rust moet laten.


Naar waar gaat je voorkeur, Locatie of studio?
Locatie is zoveel fijner. Een omgeving kan zoveel aan de sfeer toevoegen.

 

Wat voor locaties of onderwerpen spreken je het meest aan?
Ik denk dat je in veel van mijn foto’s een ‘fantasy light’ tintje kan ontdekken. Het neigt naar een fantasiewereld, maar het is ook weer niet overheersend.

 

Wat of waar wil je absoluut nog eens een keer fotograferen?
Ik wil ooit nog eens naar een leeg wit strand met een donker model in lichte badkleding (zelfde tint als het zand), en dan de foto van bovenaf nemen,

 

Wat is het belangrijkste wat je de afgelopen jaren geleerd hebt?
Je kunt niet iets maken wat iedereen geweldig vind. Je kunt wel iets maken wat de meeste mensen ‘wel leuk’ vinden, maar iedereen van zijn stoel afblazen is eigenlijk niemand gelukt. Het gezegde: “If nobody hates it, nobody will love it,” is me wel bijgebleven.

 

Wat zijn je toekomstplannen of wat kunnen we binnenkort van je verwachten?
Ik studeer momenteel Communicatie en Multimedia, en de reden is niet alleen maar om mij horizon te verbreden. Vormgeving vind ik ook geweldig, maar als ik in eerste plaats fotograaf kan zijn, doe ik dat. 

 

Wat zoek je in de modellen waar je met samen werkt?
Het klinkt misschien gek, maar ik zoek iemand die eigenlijk niet bezig is met ‘mooi wezen’. Natuurlijk moet degene mooi op de foto staan, maar dat is niet het enige wat een model moet kunnen. Modellenwerk zit een element van acteren in, en met alleen een mooi koppie kom je er niet. Zeker als de serie een verhaal verteld, moet je het verhaal kunnen overbrengen.

 

Wat vind je van ons nieuwe magazine?
Goed bezig! Een mooi overzicht van wat er speelt bij de fotografen van nu.

 

Heb je nog een boodschap naar de modellenwereld?
Kijk naar onderwerpen die bij je passen. Geniet en doe wat je leuk vind.

 

https://www.facebook.com/EVTFO

 

 

bottom of page