top of page

Interviews  / Stories

Interview: Photographer Frans Heidenis (Netherlands)

Vertel eens wat over jezelf

Ik ben Frans Heidenis en op het moment van schrijven alweer 45 jaar oud. Ik woon en werk in Lelystad – Flevoland wat ligt in wat wij de polder noemen. Mijn werk vindt je op www.fransheidenis.nl Maar ho, ik doe dit niet alleen! Mijn vrouwtje verzorgt het haar, visagie en doet de afspraken. Mijn vrouwtje is afgestudeerd als zijnde professioneel kapster met een allround diploma op een echte vakschool. Wij zijn als stel dan ook een hecht team en er is weinig wat we niet samen doen. In de fotografie hebben wij beide onze draai kunnen vinden en dat hebben we samengevoegd.

 

Hoe en wanneer ben je begonnen met fotografie?

Ik ben nu iets meer dan 2 jaar geleden begonnen met fotograferen, eigenlijk was het een lolletje want ik zocht een leuke hobby inmiddels kan ik zeggen dat het bijna fulltime werk is.

 

Wat is je juiste doel?

Mijn doel is eigenlijk het maken van art, door middel van fotografie en extreme Photoshop bewerkingen samen te voegen. Veel mensen denken helaas dat je dan niet hoeft te kunnen fotograferen. Het omgekeerde is het geval, van een slechte foto zal nooit iets moois gemaakt kunnen worden.

 

Wat betekent fotografie voor jou?

Beleving! Fotografie is denk meer beleving dan het zien. Vanaf het moment van je planning tot het uiteindelijke resultaat is gewoon een beleving. De mensen, de emoties, het lachen maar ook zeker huilen. Dat maakt het voor mij en eigenlijk voor ons een beleving. En zo verkopen we het ook.

 

Waarin vind je dat jouw werk zich van anderen onderscheid?

Ik denk dat het is omdat al mijn foto’s toch iets duisters uitstralen, ik kan ook zeer vrolijk werk maken maar het liefst heb ik het wat rauwer zeg maar dramatischer.

 

Waar haal je inspiratie vandaan?

Eigenlijk overal vandaan, films (cinematic zoals mijn stijl wel wordt genoemd), strips, gebeurtenissen noem maar op. In mijn hoofd vormt dat een beeld. En vaak genoeg beginnen we met een project en kom ik gaande weg tot mijn platen.

Bewerk je je foto’s en wat doe je eraan?

Niet bewerken is bij mij geen optie, klinkt misschien wat onaangenaam maar het is voor mij te standaard. Bij mij moet het altijd meer worden dan het eigenlijk al was.

 

Bedenk je van te voren wat je op de foto wilt hebben?

In grote lijnen, ik leg zeker niet alles vast. Het is voor mij ook kijken wat de persoon aankan op dat moment. Ik werk praktisch niet met geoefende modellen, bij mij zijn het mensen zoals jij en ik. Ik maak mijn werk dan ook vaak gewoon in opdracht voor de mensen die erop staan.

 

Naar waar gaat je voorkeur, Locatie of studio?

Toch wel beide, het gebeurt regelmatig dat we toeren met de auto om de achtergronden te schieten die ik er later bij de studio shoots in Photoshop.

 

Wat voor locaties of onderwerpen spreken je het meest aan?

Dat heeft niet echt een voorkeur, ik schiet zoveel mogelijk want je weet niet waar je het voor kan gebruiken later. Luchten ben ik wel erg dol op, je moest eens weten wat je daar allemaal mee kan maken in Photoshop.

 

Wat of waar wil je absoluut nog eens een keer fotograferen?

Er zijn nog tal van ideeën, en die gaan er zeker komen. Mijn klanten geven me vaak de vrije hand en anders plan ik het zeker als vrij werk. En tja waar? een mooi hagelwit strand bijvoorbeeld ;)

 

Wat is het belangrijkste wat je de afgelopen jaren geleerd hebt?

Hou je bij je eigen stijl. Dat vind ik erg belangrijk, er zijn veel mensen/fotografen die iemand na gaan doen. Doe dat niet, neem de tijd om je fotografie eigen te maken en volg een goede basis cursus Photoshop. Maak iets wat bij jou past. Dat kost zeker tijd, maar het is het meer dan waard.

 

Wat zijn je toekomstplannen of wat kunnen we binnenkort van je verwachten?

We zijn met verschillende projecten bezig, en er staan nog meerdere opdrachten. Ben de afgelopen tijd aan het bijleren geweest omdat ik nog een stap verder en  realistischer wil gaan in mijn nabewerkingen. Dus dat zal zeker voorbij gaan komen.

 

Wat zoek je in de modellen waar je met samen werkt?

Expressie en inleving, bij ons is het niet even poseren maar toch al gauw acteren. Shoots duren bij ons al gauw 3 tot 4 uur.

 

Wat vind je van ons nieuwe magazine?

Helaas nog niet goed bekeken door enorme drukte, maar op dit moment vakantie dus daar gaan we maar eens even goed te tijd voor nemen om jullie magazine door te spitten.

 

Heb je nog een boodschap naar de modellenwereld?

Hou jezelf in ere, echt dat meen ik. Wij schieten/fotograferen absoluut geen naakt. We hebben er niks mee en het is nog moeilijk om het goed te doen ook. Wil je het echt kies dan een top fotograaf en betaal er desnoods voor.

 

Facebook

bottom of page