top of page

Interviews  / Stories

Interview: Photographer Henny Sep (Netherlands)

Vertel eens wat over jezelf

Heb samen met mijn vriendin Dunia (tevens professioneel visagiste) een studio in Eindhoven. Binnen deze locatie hebben we een 3-tal bedrijven; een dans- en groepsfitness centrum, een prachtige beautysalon en uiteraard een professionele fotostudio waarin we van alle gemakken zijn voorzien. Kan met trots zeggen dat ik van al mijn hobby's mijn beroep heb kunnen maken. Heerlijk sportief en creatief bezig met mensen om ons heen. Verder trotse vader van mijn zoontje Kiyen (7jaar).

 

Hoe en wanneer ben je begonnen met fotografie?

Ben al sinds mijn tienerjaren gefascineerd door het stilstaande fotografische beeld. Op mijn 12e met mijn eerste spiegelreflex camera aan de slag en ontwikkelen in de DOKA. Na de digitale omslag in fotografie is de passie alleen maar groter geworden. Zeker omdat daar in één keer ook Photoshop bij mij om de hoek kwam kijken. Wat een vergroting gaf van mijn creatieve mogelijkheden.

 

Wat is je juiste doel?

Mijn doel is om me verder te ontwikkelen in conceptuele shoots. Wil elke keer opnieuw mijn eigen grenzen verleggen. Vanaf september 2016 ga ik ook in een professioneel ingerichte ruimte meer en meer workshops verzorgen om mijn kennis te delen met enthousiaste (amateur)fotografen. Maar ook Lightroom, Photoshop en Première Pro cursussen zullen dan op de agenda staan.

 

Wat betekent fotografie voor jou?

Fotografie is iets om je helemaal in te verliezen. Heerlijk toch om met prachtige modellen en een creatief team tot een beeld te komen dat je daarvoor nog alleen maar in je gedachten had. Mijn werkelijkheid van het moment vangen in één enkel beeld.

 

Waarin vind je dat jouw werk zich van anderen onderscheid?

Buiten het fotografisch aspect om ben ik een gevorderde en enthousiaste Photoshop gebruiker. En ook al ben ik ervan overtuigd dat je het beeld 'in camera' al zo goed mogelijk moet maken geeft deze software je net dat stukje extra om er een wauw foto van te maken. Daarnaast ben ik sterk in het vastleggen van aansprekende artistic nudes. Daar ligt ook zeker een passie van mij. Niets zo mooi als het vastleggen van de juiste vormen waarin de vrouw als totaal een krachtige verschijning blijft.

 

Bedenk je van te voren wat je op de foto wilt hebben?

In principe staat bij een (commerciële) shoot al redelijk vast wat het beeld gaat worden. Maar er zal altijd ruimte blijven om te free-stylen. Soms levert dit dan juist het (onverwachte) beeld op. In vrij werk ga ik uit van een concept maar laat ik de teugels ook los om veel te experimenteren.

 

Bewerk je je foto’s en wat doe je eraan?

Al mijn foto's worden in meer of mindere mate nabewerkt. Sowieso zullen alle beelden eerst door de raw-conversie gaan. Afhankelijk van opdracht of idee m.b.t. vrij werk zal ik dan in post production mijn keuzes maken. Vaste prik is skin retouching, kleuraanpassingen en dodging en burning. Soms ook heerlijk over de top met effecten of achtergronden toevoegen/vervangen. The sky is the limit. Maar bij portretteren van 'gewone' mensen zal ik me sterk inhouden omdat dan de essentie van die persoon behouden moet blijven. Omdat iets kan wil dat nog niet zeggen dat het ook moet.

 

Waar haal je inspiratie vandaan?

In een wereld waarin je overspoeld wordt met (bewegende) beelden is het niet moeilijk om geïnspireerd te raken. Daarnaast prijs ik me gelukkig dat ik veel creatieve mensen om me heen heb. Mijn vriendin Dunia met haar goede kijk op make up en styling, maar zeker ook de nagel styliste Tracey Lee die me keer op keer uitdaagt met prikkelende ideeën.

 

Naar waar gaat je voorkeur, Locatie of studio?

Ik werk het merendeel vanuit mijn eigen studio of in studio's van collega's. Maar als ik ook maar even de kans krijg dan ga ik met zeer veel plezier op locatie schieten. Een model op locatie heeft vaak toch meer gevoel om te poseren omdat ze opgaat in de locatie. Het wordt dan ook een stuk makkelijker om een 'verhaal' te vertellen in je beeld.

 

Wat voor locaties of onderwerpen spreken je het meest aan?

Gezien o.a. mijn passie voor artistiek naakt en boudoir, spreken mooie grote huizen en/of hotelkamers mij aan omdat het makkelijk is die stijl hierin vast te leggen. Maar sta eigenlijk open voor alles wat nieuw en, bij voorkeur, anders is. Buiten de kaders denken boost je creativiteit enorm.

 

Wat of waar wil je absoluut nog eens een keer fotograferen?

Ben al een tijdje op zoek naar een klein kasteel om een concept dat ik eerder heb bedacht uit te werken. Als dat gaat lukken dan komt daar zeker een aansprekende serie foto's uit. Verder start ik binnenkort een serie waarin ik vrouwen in hun eigen huiselijke omgeving wil fotograferen zonder al teveel opsmuk. Dus geen Photoshop maar zuivere en eerlijke beelden. De uitdaging ligt dan om op die plaats de beste beelden te schieten die daar mogelijk zijn. Het onverwachte spreekt me dan weer aan.

 

Wat is het belangrijkste wat je de afgelopen jaren geleerd hebt?

Blijf nooit in je 'comfort zone'. Durf van de gebaande paden af te wijken en accepteer dat je fouten maakt in het leerproces. Al doende leert men. Zoals het spreekwoord al zegt: Met vallen en opstaan.

 

Wat zijn je toekomstplannen of wat kunnen we binnenkort van je verwachten?

In de toekomst wil ik me naast veel fotografie opdrachten nog meer gaan toeleggen op het verzorgen van workshops en 1 op 1 trainingen. Kennis delen zit toch ook wel in mijn bloed.

 

Wat zoek je in de modellen waar je mee samen werkt?

Bovenal dat ze gemotiveerd en enthousiast zijn. Maar zeker ook 'lelijk' durven te zijn op de foto. Te vaak merk je dat (amateur)modellen niet uit hen schulp komen en erg veilig poseren. Dit werkt bijna altijd averechts. een beeld moet vooral sprekend zijn en statisch poseren is vaak saai. Verder dient een model punctueel te zijn en zich verzorgd te melden in de studio of op locatie. Op de hoogte zijn van het thema van de dag en de daarvoor benodigde middelen bij zich te hebben spreekt voor zichzelf.

 

Wat vind je van ons nieuwe magazine?

Ben via een model (Jade) dat in de vorige editie in het magazine stond gewezen hierop. Was meteen enthousiast. Prachtige opmaak met kwalitatieve beelden van de betere modellen en fotografen. Knap om dat keer op keer voor elkaar te krijgen. Vind het dan ook geweldig dat ik dit keer mijn werk mag tonen.

 

Heb je nog een boodschap naar de modellenwereld?

Zorg dat je een prachtige en vooral gevarieerde portfolio opbouw en zoek altijd naar de juiste mensen om je heen. Een goed professioneel team creëert per definitie betere beelden. En belangrijk; weet wat je wil en ga daar dan de volle 100% voor!

 

https://www.facebook.com/studiosep

Model: Amanda van den Hurk en Kimberly Richardson Make-up: Dunia Erich

Model: Amanda van den Hurk Make-up: Dunia Erich

Model: Emilie Van Helleputte Make-up: Dunia Erich Nail artist: Tracey-Lee

Model: Diana de Meer

Model: Aletha de Regt Make-up: Dunia Erich

Model: Winnie Vos Make-up: Dunia Erich

Model: Michael van Gemert en Marleen Peeters (handen) Nail artist: Tracey-Lee

Model: Kimberly Richardson Make-up: Dunia Erich

Make-up: Dunia Erich

Model: Jaimy Lumbantobing Make-up: Dunia Erich Nail artist: Tracey-Lee

Model: Iris Karácsony Make-up: Dunia Erich Nail artist: Tracey-Lee

Model: Iris Karácsony Make-up: Dunia Erich Nail artist: Tracey-Lee

Model: Danika Flores Make-up: Dunia Erich

Model: Amanda van den Hurk Make-up: Dunia Erich

Model: Kimberly Richardson Make-up: Dunia Erich

Model: Kelly Hiernaux Make-up: Dunia Erich

Model: Jaimy Lumbantobing

Model: Danika Flores Make-up: Dunia Erich

Model: Cheryl Remezond en Kimberly Richardson Make-up: Dunia Erich en Helmie van Montfort

bottom of page