top of page

Interviews  / Stories

Interview: Photographer Jeroen Gordijn (Netherlands)

 

Stel jezelf een kort voor aan onze lezers

Mijn naam is Jeroen Gordijn, geboren en woonachtig in Nederland. Oorspronkelijk full-time werkzaam als kok, tegenwoordig veel bezig met fotografie.

 

Hoe en wanneer ben je begonnen met fotografie?

Eigenlijk ben ik al heel vroeg begonnen met fotograferen. Mijn eerste camera kreeg ik toen ik een jaar of 6 was en mijn eerste foto was van een zebra in een Deense dierentuin.  Tijdens vakanties mocht ik vaak de camera van mijn vader, een Zenith, gebruiken om foto’s te maken.  En omdat dit ook nog gewoon met film was moest ik van mijn vader leren hoe je alles vooraf goed insteldde voordat ik de foto mocht maken. Later ben ik naar de Formule1 Grand Prix gegaan en heb echt van dichtbij mogen  Ayrton Senna, Niki Lauda, Alain Prost en vele anderen mogen fotograferen. Toen daar de commercie toe sloeg werd het moeilijker als amateur op de mooie plaatsen te komen besloot ik wat anders te zoeken. Dat werd modelfotografie. Dit deed ik voornamelijk in Engeland bij Castle Studios. Zij gaven workshops en masterclasses met professionele fotografen en modellen. Van fotografen als Jon Gray, John MacDonald en John Mason heb ik veel geleeerd  over hoe je met modellen moet werken. Toen de Engelse modellen mij vroegen of ze mijn foto’s in hun portfolio mochten gebruiken dacht ik , “hier moet ik meer mee gaan doen, mijn foto’s zijn misschien wel goed.”

 

Wat is je juiste doel?

Mijn doel is om telkens wat anders neer te zetten, wel in het thema dat men verwacht  van mij maar de stijl hoop ik wel te wijzigen.

 

Wat betekent fotografie voor jou?

Fotografie is wel een passie. Ik betrap me erop dat  ik dagelijks toch vaak sta te kijken naar een mooie lucht of bijzondere situaties waarbij ik denk: ziet nou niemand anders hoe mooi dit is?

 

Waarin vind je dat jouw werk zich van anderen onderscheid?

Mijn werk onderscheidt zich doordat het thema niet allerdaags is. En misschien ook wel  doordat de modellen die met mij werken meestal heel andere shoots doen. Veel van “mijn” modellen zijn Playmate of doen fashion of artistieke shoots. Dan is een shoot in de stijl van The Walking Dead wel wat anders.

 

Waar haal je inspiratie vandaan?

Ja….. waar haal ik inspiratie uit. Eigenlijk nog steeds uit de oude horrorfilms en sprookjes.  Mensen geloven mij niet als ik zeg dat ik nog nooit The Walking Dead heb gezien of  the Vampire Diaries. Ik moet ook wel toegeven de modellen ook veel inspiratie hebben als ze naar de shoot komen.

 

Bedenk je van te voren wat je op de foto wilt hebben?

De basis hoe de shoot moet worden die ligt er wel. Als we eenmaal beginnen komen er vaak nog meer ideeen bij. Soms is het eindresultaat heel anders dan ik vooraf bedacht had.

 

Bewerk je je foto’s en wat doe je eraan?

Foto’s bewerk ik wel in Photoshop. Om een bepaalde filmische sfeer te creeeren pas ik  wel wat filters toe. Ik ben niet  van het knippen en plakken op andere achtergronden, waarom niet?  Ik kan het gewoon niet.

 

Naar waar gaat je voorkeur, Locatie of studio?

Locatiefotografie  heeft nog altijd mijn voorkeur. Urbex locaties zijn leuk maar niet altijd handig als je met een model  op pad bent. In de studio heb je alles onder controle maar kan ook wel eens te geregiseerd worden, op locatie moet je improviseren en dat is  de uitdaging.

 

Wat voor locaties of onderwerpen spreken je het meest aan?

Het liefst shoot ik op locatie in oude vervallen gebouwen. Maar graag zou ik nog eens in een mooi kasteel shooten.

 

Wat of waar wil je absoluut nog eens een keer fotograferen?

Om in het thema te blijven zou ik nog wel eens een shoot willen doen in Kasteel Bran, waar Vlad Tepes, (ofwel Vlad Dracul) heeft verbleven, en nu ook wel het kasteel van Dracula wordt genoemd.

 

Wat is het belangrijkste wat je de afgelopen jaren geleerd hebt?

Geleerd heb ik om te doen wat je wilt ongeacht wat anderen ervan vinden. Pas dan kan je een eigen stijl ontwikkelen.

 

Wat zijn je toekomstplannen of wat kunnen we binnenkort van je verwachten?

Komende tijd werk ik samen met een aantal professionele grimeurs om nog meer  realistisch uitziende kreaties te maken.  Daarnaast is het doel een expositie te hebben  waar mensen over praten.

 

Wat zoek je in de modellen waar je met samen werkt?

Als ik met modellen werk hoop ik dat ze zelf ook hun eigen ideëen inbrengen zodat we samen een  mooi resultaat neerzetten.

 

Wat vind je van ons nieuwe magazine

Modellen Land Magazine is voor mij een heel mooi  magazine omdat er zoveel verscheidenheid te zien is. Alle diciplines zijn vertegenwoordigd.

 

Heb je nog een boodschap naar de modellenwereld?

Boodschap voor de modellenwereld? Ja, stap ook eens uit de comfortzone en probeer eens iets anders.

 

https://www.facebook.com/jeroen.gordijn

 

 

bottom of page