top of page

Interviews  / Stories

Interview: Photographer Jeroen Tiggelman (Netherlands)

Vertel eens wat over jezelf

Ik ben een 47-jarige fotograaf, kom oorspronkelijk uit Nederland en heb mijn bedrijf, gespecialiseerd in layout, fotografie en webdesign voor actiesport en toerisme gevestigd in het zuiden van België, in de buurt van Binche (tussen Charleroi en Bergen). Samen met mijn partner Nathalie heb ik een professioneel ingerichte fine art-studio aan huis.

 

Hoe en wanneer ben je begonnen met fotografie?

Fotografie heb ik met de paplepel ingegoten gekregen via mijn ouders – zij zijn zelfs nu nog altijd fanatieke amateurfotografen. Het oog voor compositie en belichting is dus al lang aanwezig en sluimerde op een laag pitje tot ik mijn eerste (tweedehands) digitale spiegelreflexcamera aan kon schaffen, een Nikon D70s. Dit betekende een openbaring, gevolgd door een steile leercurve. Als autodidact zoek ik graag van alles uit: van het ideale gebruik van de camera tot nieuwe belichtingstechnieken, alles komt aan de beurt. Als fotograaf voor een Nederlands mountainbikemagazine deed ik al de nodige ervaring op met actiefoto's. Met modellenfotografie ben ik halverwege 2010 begonnen, wat nog een extra dimensie aan de fotografie toevoegde: het sociale aspect, omgaan met mensen, geruststellen, aanmoedigen, uitdagen – om het best mogelijke resultaat te behalen.

 

Wat is je juiste doel?

Op het gebied van modellenfotografie probeer ik de personaliteit van het model zo veel mogelijk naar voren te halen. Dit in een zo eenvoudig mogelijke setting, zodat de aandacht van de kijker niet verloren gaat aan bijzaken. Simpele portretten met toch zo veel mogelijk diepgang.

 

Wat betekent fotografie voor jou?

Fotografie is voor mij enerzijds een bron van inkomsten, maar geeft me anderzijds ook een artistieke voldoening. Het is alsof er een soort magie betrokken bij het omzetten van pixels en megabytes naar iets warms en emotioneels. En deze magie probeer ik zoveel mogelijk te beheersen.

 

Waarin vind je dat jouw werk zich van anderen onderscheid?

Zoals ik al eerder aanhaalde, probeer ik een maximaal resultaat te halen door middel van eenvoud en bescheidenheid in de beelden. Die rust breng ik ook over op de modellen die voor de lens staan. Omdat ik vaak kies voor niet-professionele modellen, hoort het geruststellen en dirigeren naar de juiste pose daar ook bij. Eenvoudige tips om 'onvolkomenheden' nét niet in beeld te laten komen. Zelfvertrouwen boosten. Soms duurt het wat langer voordat een model loskomt en zich helemaal ontspant, en juist op die momenten worden de mooiste beelden gemaakt. En daarbij wordt dan veel gelachen want het hoeft niet helemaal superserieus te zijn.

 

Waar haal je inspiratie vandaan?

We worden tegenwoordig overspoeld met beelden en overal zie ik wel een element dat me bevalt of dat ik juist wil vermijden. Het is altijd heerlijk om dikke, zware fotoboeken door te bladeren en naast het visuele aspect ook het papier door de vingers laten gaan. Zwart-wit of juist contrasterende kleuren, spotlights, soft focus, retro. Dankzij de sociale media zijn er talloze groepen met als thema fotografie ontstaan. Soms heel hoog niveau – soms wat minder – maar je kunt duidelijk zien dat er veel mensen enorm veel tijd besteden aan het fenomeen fotografie.

 

Bedenk je van te voren wat je op de foto wilt hebben?

Voor modellenfotografie gaat dit vaak in samenspraak met de modellen en/of makeupartiesten. Op Pinterest heb ik een aantal moodboards staan, die een fotoshoot alvast een bepaalde richting kunnen duwen. Een goede voorbereiding is voor alle partijen belangrijk. Wat gaan we doen? Wat voor kleding? Wat voor makeup? Bepaalde poses? Ik probeer er echter geen éénrichtingsverkeer van te maken, waarbij alleen ik bepaal wat er gebeurt.

 

Bewerk je je foto’s en wat doe je eraan?

Jazeker! Omdat iedereen tegenwoordig moord en brand roept als een foto 'gephotoshopt' is, stel ik de volgende vraag: “vroeger ging je toch ook de donkere kamer in om je foto's te bewerken?” Dus fotografie in RAW en nabewerking in Lightroom en Photoshop zijn niet zo verkeerd als men doet geloven. Plus dat de mogelijkheden tot nabewerken nog een extra artistieke boost kunnen geven. Het effect moet echter niet de overhand nemen, wat niet betekent dat er niet geëxperimenteerd mag worden – soms is het resultaat heel geslaagd en soms valt het tegen. Dan heb je het in ieder geval geprobeerd.

 

Naar waar gaat je voorkeur, locatie of studio?

In de studio heb ik uiteraard de totale controle over licht en donker, maar ben dan wel in een relatief kleine ruimte. Uiteraard is het voor mij lekker gemakkelijk, ik hoef mijn huis niet uit te komen voor een studioshoot! Anderzijds is werk op locatie spannend omdat ik nooit van te voren weet wat de weersomstandigheden zijn en omdat ik ook niet al mijn materiaal mee kan nemen. Tijdens het maken van actiefoto's van mountainbikes voor klanten bijvoorbeeld worden er bovendien soms zware fysieke eisen aan je gesteld, want voor mooie berglandschappen moet je er zelf ook middenin zitten – én je materiaal nog mee omhoog slepen.

 

Wat voor locaties of onderwerpen spreken je het meest aan?

Het zou mooi zijn om eens modellenfotografie te combineren met die actiesporten. In spectaculaire landschappen artistieke foto's maken is niet voor iedereen weggelegd, dus hier is een uitdaging.

 

Wat of waar wil je absoluut nog eens een keer fotograferen?

De gladde rotsen in Moab, Utah (USA) spreken me zeker aan. Modellen op de meest uiteenlopende plaatsen, zoals hoog in de bergen of aan afgelegen stranden. Zo heb ik eens een model midden op een met water gevulde rotonde gezet bij mij in de buurt – en zelf ook tot over de knieën in het water gestaan.

 

Wat is het belangrijkste wat je de afgelopen jaren geleerd hebt?

Enerzijds het volgen van de techniek, die zich met een waanzinnig tempo ontwikkelt. Anderzijds het omgaan met mensen van allerlei pluimage en uit diverse sociale vlakken. En dat je niet moet stoppen jezelf te ontwikkelen.

 

Wat zijn je toekomstplannen of wat kunnen we binnenkort van je verwachten?

Voor in de toekomst hebben we wilde plannen om een veel grotere studio te bouwen, waar dan grotere objecten in gefotografeerd kunnen worden. En dit met de authenticiteit van échte fotografie, doelend op het steeds toenemende gebruik van 3D rendering van auto's en zelfs complete interieurs. In de bestaande studio houden we eens in de maand een 'studio experience': fotoshoots met een bepaald thema (gezinnen, kinderen, boudoir, we hebben zelfs een James Bond gedaan) waarmee ik de reflex om naar een fotograaf te gaan om een mooie foto van jezelf te laten maken, wil laten terugkomen. Niet gemakkelijk in de tijd van de selfies, maar de resultaten zijn mijns inziens wel een stuk beter!

 

Wat zoek je in de modellen waar je mee samen werkt?

Een goede feedback en initiatief nemen tijdens een goede samenwerking. Het is altijd leuk om meer inspiratie te halen uit een bepaald thema omdat je er met meerdere mensen mee bezig bent. Soms proberen we bijvoorbeeld een bepaalde pose uit en ontstaat er spontaan iets nieuws, waar nog niemand aan gedacht had. Ik probeer de modellen al tijdens de shoot te laten zien hoe bepaalde poses of composities het goed doen of juist nét niet helemaal goed tonen. Iedere fotoshoot is een ideale manier om wat op te steken van elkaar!

 

Wat vind je van ons nieuwe magazine?

Ik vind het magazine een heel goed initiatief. Ik zie er bekende en nieuwe gezichten in en het is een mooie bron van inspiratie.

 

Heb je nog een boodschap naar de modellenwereld?

Voor modellen is het belangrijk dat ze hun unieke persoonlijkheid kunnen laten zien. Dat is misschien niet altijd mogelijk onder professionele omstandigheden, maar als je artistiek werk maakt is het altijd beter om op die manier op te vallen. Verschillende lichaamstypes, die helaas door een groot deel van de modellenwereld gediscrimineerd worden, horen daar ook bij. Een flink stuk zelfkennis en lichaamsbeheersing zijn heel belangrijk voor een goed resultaat. Vragen durven stellen. Zelf ideeën hebben. Thuis poses oefenen voor de spiegel. Goed leren werken in teamverband, wat soms een hoop diplomatie vereist. Afspraken nakomen en punctueel zijn. Respect hebben voor jezelf en voor anderen.

 

Website: www.photographicdesign.be
Facebook: www.facebook.com/jeroentiggelman of www.facebook.com/photographicdesign.be
Instagram: @jeroentiggelman
Email: photo@photographicdesign.be

 

 

 

bottom of page