top of page

Interviews  / Stories

Interview: Photographer Jirko Bruyninckx (Belgium)

Vertel eens wat over jezelf

Ik ben Jirko Bruyninckx, hobbyfotograaf, afkomstig en wonend in Aalst, een stad waar er bij iedereen wel een hoekje af is.

 

Hoe en wanneer ben je begonnen met fotografie?

Ik heb de liefde voor fotografie van thuis uit meegekregen. Mijn moeder was al vaste klant in de plaatselijke diaclub en het fototoestel en lenzen gingen dan ook steeds overal mee naartoe. Aangezien ik als kind nooit graag het onderwerp van de foto's was, ging mijn voorkeur al snel uit naar de andere kant van de camera. Een aantal jaar geleden zette ik dan ook eindelijk zelf de stap om een degelijke cursus fotografie te volgen. Ondertussen heb ik mijn vierde jaar avondschool fotografie achter de rug. 

 

Wat is je juiste doel?

Mijn doel is mooie beelden creëren. Ik probeer mijn beelden zoveel mogelijk voor zichzelf te laten spreken zonder hier een grote uitleg bij te moeten geven. Ik vind dat als je beeld sterk genoeg is, dat   het vaak geen uitleg nodig heeft.  

 

Wat betekent fotografie voor jou?

Fotografie is voor mij in de eerste plaats een creatieve uitlaatklep die me de kans geeft om nieuwe mensen te leren kennen en plaatsten te ontdekken waar anderen voorbij lopen. Ondertussen is het  ook een echte passie geworden waar ik zeer veel voldoening uithaal en waardering voor krijg.

 

Waarin vind je dat jouw werk zich van anderen onderscheid?

Ik probeer vaak dingen te doen die andere mensen niet doen en laat me hierbij ook zo weinig mogelijk leiden door de mening van anderen. Ik merk ook dat ik veel variatie nodig heb en me dus niet kan binden aan één stijl of één type fotografie. Ik hou het ook voor mezelf graag spannend en afwisselend waardoor er niet altijd één duidelijke lijn te trekken is in mijn werk.

 

Waar haal je inspiratie vandaan?

Buiten de gekende fotografen en fotoboeken bieden ook pinterest, facebook, 500px, flickr... en alle andere nieuwe media me de kans geven om nieuwe fotografen te leren kennen maar ook uit film, muziek of een alledaagse wandeling haal ik vaak inspiratie.

 

Bedenk je van te voren wat je op de foto wilt hebben?

Ik vertrek meestal wel met een vrij goed idee van welk beeld ik wil. Hoewel soms de mooiste beelden spontaan ontstaan, heb ik toch gemerkt dat een goede voorbereiding en hard werk meestal loont.

 

Bewerk je je foto’s en wat doe je eraan?

Ik bewerk zo goed als al mijn foto's. Camera Raw, Photomatix, Lightroom en Photoshop zijn vaste waarden voor mijn bewerkingen. Het soort bewerking is erg afhankelijk van welk soort shoot of welke sfeer ik in een bepaalde foto wil krijgen. Het is niet zo dat ik gestandaardiseerde presets heb om al mijn foto's te bewerken.

 

Naar waar gaat je voorkeur, Locatie of studio?

Locatie zonder twijfel. Het is sowieso meer uitdagend dan een studio waar je alles onder controle hebt, maar net dat maakt het net spannend en levert vaak de beste resultaten op.

 

Wat voor locaties of onderwerpen spreken je het meest aan?

Ik heb een grote voorliefde voor urbex. Oude leegstaande kastelen, kerken en andere monumentale gebouwen in volle verval hebben een onweerstaanbare aantrekkingskracht op mij. Deze locaties zijn vaak ook echte tijdreizen aangezien de tijd hier vaak letterlijk is blijven stilstaan en deze er vaak al tientallen jaren of langer onveranderd bij liggen. Als je ergens binnenstapt en je ziet de kalender staan op 17 juni 1945 en kranten over de bevrijding liggen, dan lijk je soms echt teruggegaan te zijn in de tijd. Heerlijk!

 

Wat of waar wil je absoluut nog eens een keer fotograferen?

Buzludzha, het oude communistische hoofkantoor in Bulgarije in de winter lijkt me een prachtig decor voor een unieke shoot.

 

Wat is het belangrijkste wat je de afgelopen jaren geleerd hebt?

Dat het perfect gestyleerde beeld niet altijd het mooiste beeld betekent. Vaak zijn het net de kleine imperfecties of zogenaamd storende elementen die het beeld extra krachtig of spannend kunnen maken. 

 

Wat zijn je toekomstplannen of wat kunnen we binnenkort van je verwachten?

Ik merk dat het donkere van mijn urbexfotografie ook steeds vaker mijn modellenshoots beïnvloedt en ik hoop deze in de toekomst nog vaker samen te kunnen brengen. Het verval in majestueuze gebouwen contrasteert zeer mooi met de menselijke kwetsbaarheid. Modellen die zich hiervoor geroepen voelen, mogen me dan ook altijd contacteren. 

 

Wat zoek je in de modellen waar je met samen werkt?

Respect, motivatie en echtheid. Verder werk ik ook graag met modellen die zelf ook een zekere voeling hebben met schoonheid en fotografie. Ervaring is ook altijd leuk meegenomen maar is voor mij zeker geen doorslaggevende factor.

 

Wat vind je van ons nieuwe magazine?

Het magazine was me in alle eerlijkheid nog niet zo bekend maar nu ik het leren kennen heb, ben ik wel fan en zal ik het in de toekomst zeker blijven volgen. Het zou voor mij misschien wel een beetje beknopter mogen, want nu is het soms wel lang bladeren.

 

Heb je nog een boodschap naar de modellenwereld?

Heb respect voor elkaars werk en probeer af en toe out of the box te werken. Laat je niet teveel leiden door wat anderen denken, en doe vooral waar je jezelf goed bij voelt. En vooral: Have fun !

 

http://jirkobruyninckx.weebly.com/

http://www.facebook.com/JirkoBruyninckxPhotography/

http://www.facebook.com/ForgottenBelgium/

 

 

Dorine Vermeulen

Dorine Vermeulen

Ayla Luna

Ayla Luna

Helena Duson

Helena Duson

Ayla Luna

Ayla Luna

Jede

Jede

Charlotte Corthals

Charlotte Corthals

Dorine Vermeulen

Dorine Vermeulen

Yasmine Vdw

Yasmine Vdw

Lorie De Cock

Lorie De Cock

Eline Tandt

Eline Tandt

Louise Van de Vijver

Louise Van de Vijver

Nouria Vandermeulen

Nouria Vandermeulen

Nouria Vandermeulen

Nouria Vandermeulen

Shiva Carnivora

Shiva Carnivora

bottom of page