top of page

Interviews  / Stories

Interview: Photographer Magnus Souverein (Netherlands)

Mijn naam is Magnus Souverein. Ik ben onder de naam Illumination werkzaam als glamourfotograaf. Mijn beroep is dierenarts. Zo’n acht jaar geleden merkte ik, dat ik niet alleen alle dagen bezig was in mijn beroep, maar dat ook veel vrije tijd juist daarin gestoken werd. Omdat ik meer en meer de behoefte kreeg om ook eens iets te doen in een compleet andere wereld en om tegelijk het creatieve deel van mijn brein eens iets te gunnen heb ik gekozen voor fotografie. Helaas ligt het in mijn karakter om iets nieuws niet zomaar te beginnen. Als je iets doet moet je het goed doen vind ik. Dus heb ik mij ingeschreven voor een opleiding in de fotografie bij een goede fotograaf in Amsterdam. Al tijdens de opleiding merkte ik, dat mijn voorkeur vooral lag bij modelfotografie. Het contact met mensen en de uitdaging om die zo mooi mogelijk neer te zetten waren mijn drijfveren.

 

Fotografie is een vak, waarbij praktijk nog belangrijker is als de theorie. Je moet het vooral doen. En dat heb ik veel en vaak gedaan. Ik ben veel workshops gaan volgen, vooral in de studio van Piar in Bleiswijk. Daar leerde ik veel facetten van de modelfotografie: werken met licht, scherptediepte, poseren, communiceren. Het uitwerken van een verhaal in de foto. Ik leerde een bekend model goed kennen en samen hebben we heel veel shoots gedaan. Zij leerde mij vooral hoe te communiceren met het model. Het samen uitwerken van een idee en zo samen tot een optimale foto komen. Dat is voor mij te essentie van modelfotografie: samenwerken.

 

Op een gegeven moment ben ik de workshops een beetje ontgroeid en steeds meer zelfstandig gaan werken. Ik leerde steeds meer modellen goed kennen en had het geluk, dat ik mijn woonhuis goed kon gebruiken voor shoots. Om jezelf te ontwikkelen zul je moeten investeren. In tijd, in geld. En het is vooral hard werken. Leren van je fouten. Ik merkte, dat ik, door gewoon om me heen te kijken naar de dingen in het dagelijkse leven inspiratie kon opdoen voor mijn fotografie. Daarnaast heb ik altijd de wil om iets te doen wat uniek is. Dat is lastig, want bijna alles is natuurlijk al eens gedaan. Maar ik ben niet iemand van dertien in een dozijn. Er moet altijd iets bijzonders aan zitten. Een model naakt op straat in Amsterdam of Berlijn? Het gaat me niet om de sensatie, maar wel om de verrassing. Dat maakt sommige foto’s bijzonder. In mijn visie zijn de beste foto’s die foto’s waarbij je eerst kijkt, dan wegkijkt en vervolgens wordt je gedwongen om weer te kijken. En te blijven kijken. Dan heb je je werk als fotograaf goed gedaan.

Ik ben in de gelukkige omstandigheid, dat ik in de afgelopen jaren de kans heb gehad om met veel goede en lieve modellen te werken. En om veel van mijn ideeën te hebben kunnen uitwerken. Ik ben inmiddels diverse keren gepubliceerd, geef workshops en werk regelmatig in opdracht. Allemaal leuk en reden om een beetje trots te zijn. Maar het allermooiste is toch nog altijd het hele proces van inspiratie, via communicatie, naar realisatie. En dan tegen elkaar te kunnen zeggen: dat hebben we goed gedaan!

 

Vrijwel al mijn foto’s worden bewerkt. Tijdens een shoot ben ik druk met instellen van licht, zoeken van positie en vastleggen van poses. Dat moet bij mij in een behoorlijk tempo. En dus is er achteraf altijd wel iets wat even aan een foto gecorrigeerd moet worden. Dat vind ik ook geen probleem. Bewerken van foto’s is voor mij een wezenlijk onderdeel van het creatieve proces.

 

Ik werk het liefst op locatie. Dat kan in mijn huis in Hoofddorp zijn, op een andere interessante locatie of ergens buiten. Er zijn zoveel mooie plekken! De steeds wisselende omstandigheden en je vermogen je daaraan aan te passen zijn voor mij de kers op de taart.

 

Ik heb het geluk gehad inmiddels op veel locaties te hebben gewerkt. Sommige daarvan al meer dan een keer. Ik hou van prachtige kastelen en landhuizen. Maar ook van vieze, vervallen urban plekken. Toch zijn er nog steeds wensen. Ik zou nog altijd een keer een wintersport setting willen doen. En als contrast lijkt een mooie shoot op een tropisch eiland me ook wel wat….

 

Het belangrijkste wat ik in de afgelopen 7 jaar geleerd heb is, dat modelfotografie vooral gaat over samenwerken. Locatie, techniek, inspiratie het is allemaal belangrijk. Maar het wordt helemaal niets als het model en de fotograaf elkaar niet begrijpen. En dat is iets magisch. Zoals je niet met iedereen een relatie kunt hebben, kun je ook niet verwachten, dat dat met ieder model even goed werkt. Maar er is niets mooier, dan te merken, dat het model en jij snappen waar je mee bezig bent. Er samen plezier aan beleven om van een inspanning een ontspanning te maken.

 

 

Magnus Souverein

 

Websites:  www.illumination.nu en www.hoofddorpmansion.nl

Contact: info@illumination.nu

Facebook: https://www.facebook.com/illumination.nu

_MG_8251.jpg

_MG_8251.jpg

bottom of page