top of page

Interviews  / Stories

Interview: Photographer Martijn Koolwijk (Netherlands)

Vertel eens wat over jezelf

Ik ben Martijn Koolwijk, gesmeed op 23 juni 1987 te Arnhem. Ik woon sinds 2011 in Tilburg en heb daar mijn eigen fotostudio opgebouwd. Ik ben verloofd met Monica van der Mark die ik tijdens mijn carriere als fotograaf heb ontmoet, tijdens een shoot.

 

Naast het fotograaf zijn ben ik ook muziek producent en heb ik mijn eigen muziekstudio en kan ik daar dan ook vele uurtjes in verdwalen haha. Verder vind ik het heerlijk om te genieten van kleine dingen die het leven te bieden heeft zoals de natuur, spelende kinderen, een omhelsing of een simpel bloemetje. Ik heb een veelzijdige, creatieve en warme opvoeding genoten van mijn ouders en grootouders die mij veel waarden van het leven hebben meegegeven. Daarbij was er veel vrijheid om de wereld te ontdekken en mijn sterke en minder sterke kanten te leren kennen. Tijdens mijn jeugd waren hun mijn stabiele factor en motivatie om van mijn leven iets moois te maken. Zij hebben mij gesteund in alles wat ik ooit heb willen doen en zijn achter mij blijven staan ook in de mindere tijden.

 

Mede dankzij hun critiek, steun en motivatie heb ik bereikt wat ik graag wilde bereiken in mijn leven. De liefde die ik daarbij heb mogen ervaren hebben mij tot een sterk en warm persoon gemaakt, dat altijd iets over heeft voor een ander. Helaas zijn er soms ook mensen die daarvan denken misbruik te kunnen maken en met een mooie glimlach en een lief woordje te kunnen krijgen wat ze willen hebben. Jammer genoeg prik ik daar vrijwel direct doorheen en wijs ik die mensen de deur omdat ik een doodshekel heb aan dat soort ''gelegenheids'' types.

Of het nu familie, vrienden, modellen en of collega's zijn, daar maak ik geen onderscheid tussen! Ik hecht persoonlijk heel veel waarde aan wederzijds respect, vertrouwen en eerlijkheid. Ik ben niet vies van hard werken, want dit word uiteindelijk beloond!

 

Hoe en wanneer ben je begonnen met fotografie?

Écht begonnen met fotografie ben ik in 2009 toen ik van een vriendin de vraag kreeg of ik voor haar portfolio een aantal portretten kon maken. Hiervoor heb ik de camera van mijn Opa mogen lenen. Dit pakte zo goed uit dat ik besloot om van de één op andere dag me 100% te storten op de techniek van de fotografie en om de kunst van het schrijven met licht mij eigen te maken. In aanraking met fotografie kwam ik echter al toen erg jong was want mijn Opa fotografeerde zelf (analoog) en had een donkere kamer waar ik als klein kind nooit mocht komen. Wel probeerde ik toch stiekem de deur iets te openen omdat ik nieuwsgierig was wat daar nou zou zijn?....maar was in mijn beleving als de dood dat hij erachter kwam en deed dan toch maar weer de deur heeel zachtjes dicht. Haha! In 2007, toen mijn Opa mij meenam naar Amerika (Wilmington, NC) en Canada om familie te bezoeken, mocht ik de nieuwe digitale Camera van Opa gebruiken om foto's te maken. Daar (in Wilmington, NC) had mijn achterneef een eigen fotostudio die gespecialiseerd was in het maken van; Boudoir, Portret, Newborn, Glamour Nudes en Bruiloft reportages. Samen met zijn vrouw heb ik een aantal dagen mogen meelopen en hebben hun mij de beginselen van dit prachtige vak geleerd! Mijn Opa heeft zich in de loop der jaren altijd open gesteld voor vragen en/of een kritisch oog. Hij vroeg altijd vol belangstelling of ik weer nieuwe foto's had gemaakt en vond het geweldig om mijn werk te bekijken en te beoordelen. Hij was dan ook naast mijn maatje, mijn aller grootste fan!

 

Wat is je juiste doel?

Mijn doel, daar vraag je me iets, ik denk dat ik het geweldig vind om te zien dat andere mensen van mijn werk kunnen genieten. Die glinstering in hun ogen, soms ontroerdheid, verbazing en dankbaarheid, maakt het fotograferen tot een prachtig vak. Stiekem wil ik de mensen ook in laten zien dat de stijlen waarin ik fotografeer een kunst zijn opzich en dat de vrouw (die meestal bij mij centraal staat), gezien mag worden als een beeldschoon, krachtig en creatief onderwerp en niet alsmaar als lust object bestempeld zou moeten worden laat staan goedkoop! Kunst komt immers in vele verschillende vormen. En wat de één wel mooi vind en kan waarderen, kan voor de ander not done zijn. Uiteraard is dit een kwestie van smaak en over smaak valt niet te twisten. Wel is het belangrijk dat je elkaars mening kunt respecteren. Breng een mening dan vooral ook nooit als feit. Iedereen is uniek en mooi op zijn of haar eigen manier. Dit probeer ik telkens bij iedereen naar voren te brengen en op beeld te laten zien!

 

Wat betekent fotografie voor jou?

Fotografie is mijn passie! Waar ik ook ga en/of sta heb ik vrijwel altijd mijn camera bij me. Het is een uiting van mij creativiteit, mijn gevoel en kunstzinnigheid op beeld. Ik laat de mensen zien door mijn ogen en hoop daarmee de mensen te inspireren met mijn fotowerken!

 

Waarin vind je dat jouw werk zich van anderen onderscheid?

Ik heb een eigen manier van werken ontwikkeld in de loop der jaren en daarbij laat ik mijn creatieve kant van mijn brein meewerken in het proces van fotograferen. Daarbij probeer ik in mijn hoofd al een bepaald idee te creëren en dat daarna te vertalen in een foto! Mijn werk heeft ook een aantal vaste kenmerken, sfeer en kleurgebruik zijn daarvan maar een aantal kleine punten. Ook mijn logo is een onderscheidend beeldmerk onmdat het een eigen ontwerp is. Ik probeer telkens uniek te zijn met mijn locaties, modellen en poses.

 

Waar haal je inspiratie vandaan?

Ik haal mijn inspiratie werkelijk uit van alles en iedereen. Dit kunnen boeken, films, magazines, advertenties, mensen en zelfs de natuur zijn. Ook de geschiedenis speelt bij mijn inspiratie een belangrijke rol. Denk bijvoorbeeld aan de Griekse en/of Romeinse tijd, waarbij naakt een prachtige kunstvorm was.

 

Bedenk je van te voren wat je op de foto wilt hebben?

Soms wel en soms niet. Vaak begin ik wel met het zoeken naar een mooie locatie, ik scan dan alle plekken af waarvan ik denk er iets mee te kunnen. Maar soms komt er ook gewoon spontaan een tof idee in mij naar boven wat ik dan direct uit wil werken. Ik kan dan ineens van een geordende boekenwurm in een chaotisch maar prettig gestoorde professor veranderen. Hahahaha!

 

Bewerk je je foto’s en wat doe je eraan?

Uiteraard! Fotograferen is één maar bewerken is twee. Niet overdreven hoor, de essentie van de opname moet altijd overeind blijven staan. Dit ligt natuurlijk heel anders bij surrealistische creaties. Zoals ik al eerder vertelde, pas ik collor grading toe (kleur correctie), contrast etc en kleine verscherping als dit nodig mocht zijn. Daarna ga ik aan de slag met Photoshop layers en masks om tot het resultaat te komen dat ik voor ogen heb. En soms maak ik onbewust een fout die uiteindelijk leidt tot een heel ander beeld dan ik voor ogen had maar toch super gaaf is uitgepakt!

 

Naar waar gaat je voorkeur, Locatie of studio?

Beide! Locatie vind ik heel erg gaaf omdat je dan moet werken met alles hoe het daar aan je word aangeboden. Studio is een heel ander verhaal. Daar is het vaak wat meer geregiseerd en vooraf opgebouwd zodat je tot een uitgewerkt vooraf bedacht idee komt. Beide heeft zijn uitdagingen en zijn dan ook niet met elkaar te vergelijken voor mij.

 

Wat voor locaties of onderwerpen spreken je het meest aan?

De locaties die mij aanspreken zijn toch wel, bossen, zandvlaktes, grote meren etc. Maar oude kastelen, verlaten gebouwen en ook een hotelkamer kunnen mij zéker naar zich toe trekken.

 

Wat of waar wil je absoluut nog eens een keer fotograferen?

Ik wil absoluut nog eens in een oud Kasteel fotograferen met 5 modellen. Laat ik zeggen dat ik dan een beroemd heilig schilderij wil nabootsen alleen dan in artistieke vorm! Oh ja, Parijs & Portugal staan ook nog hoog op mijn verlanglijstje!

 

Wat is het belangrijkste wat je de afgelopen jaren geleerd hebt?

Het najagen van je dromen en daarbij goed zijn voor de mensen die je daarbij helpen. Wees eerlijk, wees bereidt om door te werken ook al heb je geen zin meer en als je een uurtje langer moet knallen, doe dat dan gewoon! Blijf goed voor je mensen die goed voor jou zijn en communiceer met ze! Juist die communicatie is heel erg belangrijk. Open communicatie, zo ongedwongen en visueel mogelijk vertellen wat je bedoeld, dragen bij tot een prachtig resultaat waar je beide trots op mag zijn. Er zijn mensen die het werk  van fotografen en modellen bestempelen als makkelijk, omdat een fotograaf alleen maar op een knopje hoeft te drukken, en een model mooi moet kijken of mooi moet staan. Dit is absoluut niet waar! Het is samen keihard werken. Alleen door goede communicatie en intensieve samenwerking blijf je tot prachtig werk komen. Ik zelf erger mij dan ook vaak aan de wannabee modellen die na één shoot (voor de lol) al gelijk zeggen ''ik ben model'' Nee! Model zijn is een vak, een professie net als fotograferen. Het is keihard werken, jezelf telkens tot nieuwe uitdagingen pushen en uiteraard jezelf continu blijven verbeteren.

 

Wat zijn je toekomstplannen of wat kunnen we binnenkort van je verwachten?

Ik ben bezig met een boek. Jaja een heus echt eerste boek! Ik heb namelijk iets te vieren. Vijf jaar geleden kocht ik mijn allereerste camera met mijn grootvader en legde ik de eerste stenen voor mijn fotostudio. En al is hij niet meer onder ons, als eerbetoon maak ik daarvoor een prachtig boek! Iets waar hij met heel veel trots en bewondering naar zou hebben gekeken en van zou hebben genoten. Daarnaast is dit een dankbetuiging aan alle trouwe modellen die mij hebben gesteund in de afgelopen jaren. Zonder hun was dit niet mogelijk geweest! Ook ben ik bezig om een aantal exposities op te zetten. Tevens wil ik binnenkort een paar shootevents gaan organiseren met een select groepje modellen en fotografen, visagistes etc. Dit staat later dit jaar op de planning. Voor de rest? Lekker genieten van het leven en vooral doorshooten!

 

Wat zoek je in de modellen waar je mee samen werkt?

Ik zoek, passie, karakter, uitstraling en gedrevenheid in modellen om tot prachtig werk te kunnen komen. Die klik tijdens het eerste gesprek en/of ontmoeting is dan ook van cruciaal belang. De modellen waarmee ik samen werk  moeten bij mij geen kapsones hebben, die mogen ze thuis laten. Ook vind ik het belangrijk dat de modellen een gezonde dosis humor met zich meenemen en open staan voor kritiek. Tevens vind ik het prettig als de modellen niet bang uitgevallen zijn en artistiek werk zoals lingerie, bodypaint en/of glamour nude niet schuwen. 

 

Wat vind je van ons nieuwe magazine?

In één woord; Super! Het is heerlijk om te lezen, het is interessant, jullie geven mensen een podium om zo gestalte te geven aan ieders werk! Dit mgazine heeft potentie en verbind creatieve breinen met elkaar! Ga zo door!

 

Heb je nog een boodschap naar de modellenwereld?

Dat heb ik zeker! Ik heb gemerkt dat er toch wel veel jaloezie en afgunst is in dit wereldje. De énige handreiking die ik de mensen mee wil geven geven is, blijf jezelf en doe lekker gewoon. Ga niet wijzen met het vingertje naar anderen als je het ergens niet mee eens bent, ga geen vuur opstoken om een ander onderuit te halen of gooien met drek. Dit maakt je als fotograaf en/of model niet geliefd. Denk eens terug aan de tijd dat je net begon....deed je toen ook al alles perfect? Had je toen ook al een naam? Iedereen weet dat het heel hard werken is om een naam op te bouwen. En dan bedoel ik een ''goede'' naam! Houd die naam hoog, verlaag je niet tot schelden, liegen en zwartmaken want helaas gebeurd dat maar al te vaak. Wees blij met jouw plekje in deze wereld die fotografie heet, dat je mag werken met fotografen, modellen, visagistes en dat mensen jouw werk zien als kunst en daarvan kunnen genieten. Heb respect voor elkaars mening en respecteer elkaar! Blijf mens.

 

https://www.facebook.com/diamondphotographynl

Levend in herinnering. Mijn Leraar, Beste vriend en Opa! Maar bovenal, mijn aller grootste fan! Piet Houtriet

Model Kim Ormel

Model Sharon van Riesen - Muah; Lonnies Paint - Lonneke Routs

Model Anouk Klarenbeek

Model Fay Schellekens

Model Rowan

Monica van der Mark

Model Tessa

Model Dafne van der Boon

Model Dafne van der Boon

bottom of page