top of page

Interviews  / Stories

Interview: Photographer Robin Sommers (Netherlands)

Stel jezelf even kort voor aan onze lezers

Mijn naam is Robin Sommers, ben 46 jaar en gepassioneerd fotograaf. Ik werk sinds 2014 als parttime fotograaf naast een hele leuke baan in de duurzaamheid.

 

Hoe en wanneer ben je begonnen met fotografie?

Met een vader als fotograaf is fotografie altijd al in mijn leven geweest, maar sinds 2012 ben ik er echt serieus mee bezig. Ik heb geen fotovakopleiding gedaan, maar heb veel gehad aan specifieke workshops en masterclasses bij de betere fotografen en digital artists.

 

Wat is je juiste doel?

Dat is best een moeilijke vraag omdat ik vanuit intuïtie werk en dingen laat gebeuren. Ik hoef niet perse iets te bereiken, maar wil wel mensen een goed gevoel geven bij de foto’s, ze op een voetstuk zetten. Maar voor mij is het wel belangrijk om steeds beter te worden en daarin een eigen herkenbare stijl en aanpak te ontwikkelen.

 

Wat betekent fotografie voor jou?

Fotografie is voor mij een mooie manier om mijn creativiteit een plek te geven. Mijn interesse is hierin breed vandaar dat ik naast portretfotografie graag samenwerk met modeontwerpers en stylistes om elkaar op een hoger plan te brengen. Ik geloof namelijk heel sterk in de kracht van het verbinden van creativiteit en skills.

 

Waarin vind je dat jouw werk zich van anderen onderscheid?

In mijn werk probeer ik mij te onderscheiden door verhalende soms filmische beelden. Maar ook door het juist weglaten van franje en de puurheid te laten zien. Daarnaast is lief, leuk en “ handjes in de heupen” gewoon niet mijn ding. In de eindbewerking breng ik soms extra drama in om mijn signatuur te versterken.

 

Waar haal je inspiratie vandaan?

Voor portret en fashion haal ik inspiratie uit beelden van meester fotografen als Peter Lindbergh, Helmut Newton, Erwin Olaf en Marc Lagrange. Daarnaast verzamel ik op mijn smartphone beelden van stijlen en locaties die mij aanspreken en die, soms jaren later, een plek krijgen. Verder koop ik af en toe modebladen zoals Voque Italia vanwege de inspirerende beelden.

 

Bedenk je van te voren wat je op de foto wilt hebben?

Ja en nee. Ik heb geleerd dat de dingen meestal anders lopen dan van te voren gedacht. Ik heb wel vaak de sfeer al in mijn hoofd zitten, de rest borrelt op tijdens de shootdag. Daarnaast bereid ik me bij fashion shoots zo goed mogelijk voor met stylistes en designers.

 

Bewerk je je foto's en wat doe je eraan?

Ik werk met Lightroom voor beheer en selectie van beelden en gebruik soms eigen presets om met kleur en contrast een bepaalde sfeer neer te zetten. Photoshop gebruik ik voor retouche van huid en als ik lekker creatief met lagen wil zijn, zoals het mixen van een model in een bijzondere achtergrond.

 

Naar waar gaat je voorkeur, Locatie of studio?

De studio gebruik ik eigenlijk alleen in de winter of als ik met een zelfgebouwde set of achtergrond werk. Als het even kan ga ik naar buiten om daglicht te gebruiken of met een mobiele flitser om een bepaalde sfeer neer te zetten, zoals day-to-night of details van kleding wil benadrukken.

 

Wat voor locaties of onderwerpen spreken je het meest aan?

Ik ben gek op shoots in oude gebouwen, grafische en moderne kantoren, maar ook in de natuur. In oktober was ik op Kreta en heb daar verlaten gebouwen, een enorme grot en betonskeletten gebruikt als set. Dat is erg gaaf en geeft veel extra’s aan het beeld.

 

Wat of waar wil je absoluut nog eens een keer fotograferen?

Ik zou graag een modeshow doen in een surrealistisch landschap met bijvoorbeeld een zwarte vulkaanberg. Maar ook een portret in een oude klassiek (franse) hotel staat nog op mijn lijstje.

 

Wat is het belangrijkste wat je de afgelopen jaren geleerd hebt?

Klinkt cliché, maar ik probeer zoveel mogelijk bij mijzelf te blijven en te investeren in samenwerkingen. Ik vind het erg belangrijk dat een model op haar/zijn gemak omdat je dat direct terugziet in het eindresultaat.

 

Wat zijn je toekomstplannen of wat kunnen we binnenkort van je verwachten?

Mijn plannen zijn om mijn skills verder te verbeteren in fashion fotografie. Met diverse stylistes en designers ben ik nieuwe projecten aan het voorbereiden. Daarnaast start ik in 2017 een project genaamd “I am beautiful”, het wordt een zwart-wit serie waarin puurheid belangrijk is dan make-up en retouche. Ik heb inmiddels veel aanmeldingen en ga eind januari beginnen.

 

Wat zoek je in de modellen waar je met samen werkt?

Voor mij hoeft een model niet superknap te zijn, maar is het juist de imperfectie die het interessant maakt. Verder vind ik gezelligheid en een beetje humor wel belangrijk.

 

Wat vind je van ons nieuwe magazine?

Het nieuwe magazine is heel stijlvol opgemaakt vooral de presentatie van fullpage foto’s om het beeld te versterken is erg goed. Ook de afwisseling tussen model, visagist en fotograaf uit verschillende landen maakt het tot een internationaal magazine.

 

Heb je nog een boodschap naar de modellenwereld?

Regelmatig lees ik berichten van modellen die de dupe zijn geworden van fotografen met “andere” bedoelingen. Daar kan ik erg kwaad om worden. Mijn boodschap is daarom om vooral goed te onderzoeken met wie je samenwerkt en andere modellen te vragen om hun ervaringen. En verder is mijn advies om bij jezelf te blijven en net zo te genieten van projecten als ik dat doe;-)

 

www.facebook.com/robinsommersfotografie

www.robinsommers.nl

www.instagram.com/robinsommers_photo

Bressilla Mulder

Bressilla Mulder

Bressilla Mulder

Bressilla Mulder

Bressilla Mulder

Bressilla Mulder

Bressilla Mulder

Bressilla Mulder

Sebastian Gauchos

Sebastian Gauchos

Nathalie van Gerrevink

Nathalie van Gerrevink

Sherise Strang

Sherise Strang

Niels Koster

Niels Koster

Rosita Kiewik

Rosita Kiewik

Toy Wuyts

Toy Wuyts

Toy Wuyts & Niels Koster

Toy Wuyts & Niels Koster

Nathalie van Gerrevink

Nathalie van Gerrevink

Malissa de Krijger & Joelle Cheyenne

Malissa de Krijger & Joelle Cheyenne

Joelle Cheyenne & Malissa de Krijger

Joelle Cheyenne & Malissa de Krijger

Malissa de Krijger

Malissa de Krijger

Lili Vanilli

Lili Vanilli

bottom of page