top of page

Interviews  / Stories

Interview: Photographer Ruud Ravensbergen (Netherlands)

Stel jezelf een kort voor aan onze lezers
Mijn naam is Ruud Ravensbergen ik woon in de buurt van Amsterdam waar ik werkzaam ben als ICT-er voor de gemeente Amsterdam. Fotograferen en Photoshop heb ik mijzelf aangeleerd. Veel gelezen, geprobeerd en vooral goed opgeschreven en onthouden wat ik gedaan had.  Waarom op deze manier zou je zeggen, opleidingen en cursussen zat of een workshop volgen.
Eigenlijk heb ik dit gedaan omdat ik niet echt in regeltjes geloof. Ik ga meer op mijn gevoel af, in plaats allemaal regeltje toe te passen van zoals het zou horen. Want gevoel is wat ik in mijn foto’s wil hebben.
 
Hoe en wanneer ben je begonnen met fotografie?
Jaren geleden heb ik wel eens een camera vast gehouden. Maar analoog lag mij niet echt en ben er niet mee verder gegaan. In 2011 kreeg ik van een vriendin een mooie digitale camera cadeau. Een mooi moment om weer te beginnen. Een evenementje hier, een landschapje daar, wat vakantie foto's en toen had ik het wel weer gehad. Ik kon mijn creativiteit niet echt kwijt in deze tak van fotografie. Tot ik in aanraking kwam met modellen fotografie. Leuk, boeiend en voor mij gevoel erg breed qua mogelijkheden. Na de eerste shoot, volgens mij portret shoot, was ik eigenlijk meteen verkocht en ben in deze tak van fotografie blijven hangen.
 
Wat is je juiste doel?
Doel is een groot woord, maar ik probeer foto's te maken die bijblijven, foto’s waar een verhaal of een emotie in ligt. Foto's die mensen na jaren nog voor de geest kunnen halen. Lukt niet altijd, maar het is wel mijn uitgangspunt en ik blijf het gewoon proberen. Eens moet dat toch wel lukken. :-)
 
Wat betekent fotografie voor jou?
Fotografie is voor mij meer een creatieve uitlaatklep, een leuke manier om andere mensen te leren kennen en op plekken te komen waar je anders nooit zou komen of naar toe zou gaan.
 
Waarin vind je dat jouw werk zich van anderen onderscheid?
Ik denk dat mijn werk losser, soepeler en minder norm gebonden is dan van andere. Ik volg mijn gevoel meer , ga met de flow mee tijdens een shoot , probeer steeds wat anders te doen met licht, positie, poses en een verhaal te vangen in een foto of de kijker de mogelijkheid te geven zelf een verhaal te vinden.
 
Waar haal je inspiratie vandaan?
Letterlijk overal. Kijk om je heen, voel, ontdek, leer en laat je voeden door alle indrukken om je heen. Alles kan, alles mag, niks moet. Ik sta vaak zelf te kijken, wat en hoeveel inspiratie je dan kan opdoen.
 
Bedenk je van te voren wat je op de foto wilt hebben?
Deels wel, maar wat ik zelf al eerder aangaf, ik ga met de flow van de shoot mee. Zo kom je vaak de mooiste of ongebruikelijke  locaties terecht en kan je de mooiste foto’s maken. Vaak ga ik wel uit van een thema en de mogelijkheden die ik tot mijn beschikking heb.
 
Bewerk je je foto’s en wat doe je eraan?
Ja, van bijna niks, wat scherpte, kleurtoon en meer van dat soort dingen tot volledige composities.
 
Naar waar gaat je voorkeur, Locatie of studio?
Locatie, Locatie en nog eens Locatie.
Ik vindt het heerlijk om op een onbekende omgeving te komen en daar lekker met het model rond te dwalen en zo de mooiste plekjes, hoekjes of locaties te vinden. Helaas zitten er in deze selectie niet veel goede voorbeelden maar kijk gerust een op mijn site www.ravensbergen-fotografie.nl .
 
Wat voor locaties of onderwerpen spreken je het meest aan?
Kastelen. landhuizen, oude tuinen, bossen, bunkers, stoomgemalen, een oude brug en vooral gewoon plekjes in oude binnensteden. Bijvoorbeeld de foto in het poortje met tegenlicht is op het Begijnhofje in Amsterdam genomen. Lekker een middagje met het model door Amsterdam gezworven
 
Wat of waar wil je absoluut nog eens een keer fotograferen?
Voor mij is Benjamin Von Wong een voorbeeld, hij heeft prachtige onderwaterfoto’s gemaakt.
Eén sprong eruit voor mij heel erg uit. De sfeer, de omgeving en vooral de interactie van deze foto vindt ik gewoon weg geweldig.  Als ik ooit zoiets zou kunnen maken  zou dat een wens zijn die uit kwam.  Als je wil zien waar ik het over heb, kijk hier dan even : http://blog.vonwong.com/sharkshepherd/
 
Wat is het belangrijkste wat je de afgelopen jaren geleerd hebt?
Neem de tijd, pak de rust, have some fun en ben jezelf. Wees naar het model tot duidelijk met wat je gaat doen en wat je wil bereiken. Daarnaast zoek ik ook, als het even kan, met het model achteraf de foto’s uit die ik ga bewerken. Dit wordt zeer gewaardeerd door de modellen.
 
Wat zijn je toekomstplannen of wat kunnen we binnenkort van je verwachten?
Dit jaar ga ik mij meer richten op publiceren iets wat ik hiervoor eigenlijk nooit gedaan had.
De rest zie ik wel. Ik ga mijzelf geen beperkingen opleggen door specifieke doelen te stellen.
 
Wat zoek je in de modellen waar je met samen werkt?
Een klik. Zonder "klik" geen klik vindt ik.

Wat vind je van ons nieuwe magazine?
Top, vooral leuk om de denkwijzen en meningen van andere te kunnen lezen en natuurlijk voor de mooie foto's. Ook een mooie plek om inspiratie op te doen.
 
Heb je nog een boodschap naar de modellenwereld?
Vooral naar de modellen toe. Have some fun. Stap en denk eens buiten de standaard box van de fashion fotografie.
Laat zien dat je veelzijdig bent en er kan een wereld van mogelijkheden voor je open gaan.

 

https://www.facebook.com/ruud.ravensbergen

bottom of page