top of page

Interviews  / Stories

Interview: Photographer Tom De Win (Belgium)

Stel jezelf een kort voor aan onze lezers

Ik ben Tom De Win uit Olen (België). Ik ben een samenwonende man met één prachtig zoontje en ik ben m’n weg aan het zoeken in de fotografie om mezelf te kunnen profileren en onderscheiden in de hoop om er mijn voltijdse broodwinning van te kunnen maken.

 

Hoe en wanneer ben je begonnen met fotografie?

Toen een drietal jaren geleden ons zoontje werd geboren, stelde m’n vriendin voor om een degelijke camera te kopen om fatsoenlijke foto’s van hem te kunnen maken. Na een tijdlang op de automatische stand te hebben gewerkt, begon ik me steeds meer af te vragen wat alle mogelijkheden van het toestel en de fotografie waren. Ik ben mij erin beginnen te verdiepen en dat proces is tot op de dag van vandaag nog steeds bezig.

 

Wat is je juiste doel?

Mijn doel is om foto’s te maken waarvan ik merk dat de mensen voor wie ze bedoeld zijn oprecht tevreden zijn. Als ze echt oprecht tevreden zijn merk je dat in de spontaniteit van hun reactie en aan hun lichaamstaal. Het is een geweldig gevoel als je de mensen op die manier gelukkig kan maken.

 

Wat betekent fotografie voor jou?

Fotografie is bij mij begonnen als een wat onhandige hobby en is ondertussen uitgegroeid tot een gezonde obsessie, waarvan ik al deeltijds m’n beroep heb kunnen maken. Buiten m’n werk als deeltijds fotograaf, gaat al m’n vrije tijd gaat ook naar de fotografie. Ik vind het geweldig om bij te leren, tutorials te bekijken, zelf nieuwe dingen verzinnen en uitproberen, …

 

Waarin vind je dat jouw werk zich van anderen onderscheid?

Ik probeer m’n werk zich te laten onderscheiden in de mate van afwerking. Ik heb redelijk snel beseft dat, om een goede fotograaf te zijn, je ook goed in Photoshop moet zijn en heb mij daar ook in verdiept. Mijn motto is dan ook “Een goede foto begint bij de opname, een geweldige foto eindigt bij de afwerking”. Ik zie veel mooie foto’s waarvan de afwerking te wensen over laat. Ik vind dat jammer, er zit zo veel meer in die foto’s maar je moet weten hoe je het er uit haalt.

Tijdens het fotograferen in de studio, begin ik ook steeds meer af te wijken van de “klassieke” belichting. Ik begin meer met schaduwen en contrasten te werken, ook in de gezichten, en merk dat daar steeds meer en meer positieve reacties op komen.

 

Waar haal je inspiratie vandaan?

Ik ben vooral geïnspireerd door het werk van Michael Woloszynowicz, een Canadese fotograaf. Ik vind dat hij enorme sterke beelden op een simpele manier kan brengen. Ook zijn afwerking vind ik fenomenaal. Ik kan op beide gebieden nog veel leren van hem.

 

Bedenk je van te voren wat je op de foto wilt hebben?

Gedeeltelijk. Ik bekijk m’n modellen op voorhand en proberen hun sterke punten te zoeken of probeer uit te zoeken wat bij hen zou passen. Van daaruit begint de fotoshoot, maar ik wil mezelf ook graag verrassen door tijdens de fotoshoot andere dingen te proberen. Ik sta ook open voor suggesties van het model zelf. Ik heb zo al mooie dingen kunnen maken.

 

Bewerk je je foto’s en wat doe je eraan?

Ik bewerkt m’n foto’s in Photoshop, Lightroom gebruik ik vooral als catalogus. Toen ik mezelf Photoshop aanleerde, heb ik geëxperimenteerd met alle mogelijke tools in Photoshop. Nu gebruik ik vooral de “Healing Brush” en de “Curves”-aanpassingslaag. Hoe meer Photoshop ik deed, hoe minder ik er van ging gebruiken. 90% van mijn bewerkingstijd, doe ik niks anders dan “Dodging & Burning”. Hier kan je fantastische resultaten mee bereiken.

 

Naar waar gaat je voorkeur, Locatie of studio?

Ik werk het liefst in m’n studio. Daar voel ik mij op m’n best. Ik ken de ruimte, het materiaal, de mogelijkheden, … Hier bereik ik m’n beste resultaten.

 

Wat voor locaties of onderwerpen spreken je het meest aan?

Wat mij vooral aanspreekt zijn de natuurlijke lijnen van mijn modellen. Ik vind het een uitdaging om een sterke, simplistische foto te maken gebruik makende van die lijnen, eventueel geaccentueerd door op de juiste manier gebruik te maken van de kledij.

 

Wat of waar wil je absoluut nog eens een keer fotograferen?

Ik zou eens heel graag een unieke urban locatie gebruiken als studio. Hiermee bedoel ik niet een model daar te plaatsen zodat ze opgaat in de locatie of in het verhaal van die plek, maar het echte studiowerk op een urban locatie. Ik denk dat ik daar wel iets moois mee zou kunnen doen.

 

Wat is het belangrijkste wat je de afgelopen jaren geleerd hebt?

Ik heb geleerd dat je de regels van de fotografie, die je in elke handboek vindt, het beste ergens in je achterhoofd plaatst om op terug te vallen als je het even niet meer weet. Voor de rest zoveel mogelijk dingen uit proberen en op den duur vind je wel nieuwe dingen waar je zelf tevreden over bent. Je gaat dan wel wat kritiek krijgen van mensen die de basisregels als een grondwet beleven, maar je gaat veel meer positieve reacties krijgen van mensen die verrast zijn van jouw resultaten.

 

Wat zijn je toekomstplannen of wat kunnen we binnenkort van je verwachten?

Ik werk nu in bijberoep als fotograaf. M’n grootste wens en mijn plan is dat ik dit binnenkort als volledig zelfstandige kan doen. Wat je van mij nog kan verwachten, zal een beetje afhangen van de nieuwe dingen die ik ga proberen te ontdekken en zal dan een even grote verrassing zijn voor u als voor mij.

 

Wat zoek je in de modellen waar je met samen werkt?

Ik heb toch graag modellen met een sterke expressie. Ik probeer eenvoud in m’n studiowerk te leggen en dan helpt een sterke expressie toch om de foto wat extra kracht bij te zetten.

 

Wat vind je van ons nieuwe magazine?

Ik vind het een geweldig magazine. Ik heb altijd met wat gezonde jaloezie gekeken naar de fotografen die bij jullie gepubliceerd werden en nooit gedacht dat ik er ooit zelf in zou staan. Ik heb ook contact gehad met mensen die er al in gestaan hebben en die hebben er allemaal veel positieve reacties op gekregen. Ik vind het ook daarom een fantastisch magazine, om een beetje bekendheid te verkrijgen buiten je onmiddellijke omgeving.

 

Heb je nog een boodschap naar de modellenwereld?

Ik denk dat het eens goed zou zijn als ieder model haar werk eens zou laten evalueren door objectieve deskundige waarnemer. Weinige modellen krijgen echt te horen hoe hun werk is, maar worden aangemoedigd door naasten of kennissen die ofwel niet weten waar ze over bezig zijn, of gewoon niet eerlijk durven zijn. Ook vele fotografen hemelen modellen te veel op. Hoewel er vele zeer goede modellen zijn, zou dit toch een goede evolutie zijn zowel voor de modellenwereld als voor de fotografie.

 

https://www.facebook.com/tom.dewin.7

bottom of page