top of page

Interviews  / Stories

Interview: Photographer Yannick Melotte (Belgium)

Vertel eens wat over jezelf

Ik ben Yannick Melotte, 29 jaar en kom uit Houthalen-Helchteren. Door heen de jaren ben ik altijd wel wat creatief bezig geweest. Eerst heb ik wat muziek gespeeld, daar ging het naar tekenen tot nu fotografie. Na mijn hogeschool studies heb ik enkele modules les gevolgd aan het CVO in Heusden-Zolder, maar toen waren de schoolbanken me snel te veel.

 

Hoe en wanneer ben je begonnen met fotografie?

Fotografie heeft thuis altijd wel wat mee gespeeld. Mijn vader was zelf ook amateurfotograaf (nog van de “goei generatie” volgens hem), dus waren er altijd wel camera’s in de buurt.

Na menig pocketcamera versleten te hebben, kwam op mijn 21ste de kans voor een mooie reis te maken met als bestemming China. Vanaf toen is de micro echt beginnen aanslaan.

 

Wat is je juiste doel?

Fotografie is voor mij ontspanning en een sociaal evenement. Zolang dat fotografie mij rust brengt en ik fijne mensen blijf ontmoeten denk ik dat mijn doel “bereikt” is.

 

Wat betekent fotografie voor jou?

Foto’s zijn voor mij tastbare herinneringen die je kan delen. Elke foto zegt iets over jou als fotograaf. Het is het verhaal dat je als fotograaf kan delen met anderen maar ook natuurlijk het verhaal dat de persoon op de foto deelt met andere.

 

Waarin vind je dat jouw werk zich van anderen onderscheid?

Moeilijke vraag vind ik zelf, elke fotograaf laat zich wel inspireren. Ik probeer met de foto’s die ik maak een mysterieus verhaal vertellen. De donkere tinten en mysterie zijn wel iets wat ik in al mijn werk probeer te steken.

 

Waar haal je inspiratie vandaan?

Mijn inspiratie komt uit 2 hoeken. Langs ene kant zijn dit film. Alle wat donkere films met veel mysterie en fantasie. Maar ook uit de oudere film-noir haal ik wat inspiratie naar licht toe.

Langs de andere kant, zoals bij iedere fotograaf waarschijnlijk, heb ik wel enkele fotografen waar ik enorm naar opkijk zoals Peter Coulson.

 

Bedenk je van te voren wat je op de foto wilt hebben?

Deels wel. Meestal werk ik wel met een moodboard om een klein concept voor te stellen. Van af het moment dat ik de juiste mensen dan gevonden heb maken we er meer ons ding van door aanvullingen van iedereen. Het hele concept moet voor mij groeien tijdens het bespreken van de soort foto die ik wil maken.

Wat het technische en belichting betreffen bereid ik mij weinig voor. Dat laat ik meestal deels op mij af komen en bekijk ik ter plekke.

 

Bewerk je je foto’s en wat doe je eraan?

Voor mij dient elke foto wel bewerkt te worden. Dit wil niet zeggen dat alle foto’s die ik maak een lange bewerking ondergaan. Het ligt een beetje aan de soort foto, een iets wat specialere foto heeft nu eenmaal wat photoshop-werk nodig. Ik betrap me er zelf soms wel op dat ik aan een foto blijf werken tot in detail terwijl hij een uur er voor ook al klaar had kunnen zijn. Maar dat maakt het boeiend en vaak leer je er ook van bij.

 

Naar waar gaat je voorkeur, Locatie of studio?

Aangezien we in België wonen word je als buitenfotograaf vaak tegengewerkt. Daarom is werken in een studio soms gewoon een noodzaak i.p.v. een keuze. Mijn voorkeur is heel seizoensgebonden. In de zomer werk ik liever buiten, liefst dan ’s morgens vroeg of bij valavond. In de winter heb ik liever een warme studio zonder door weer en wind te moeten trekken.

 

Wat voor locaties of onderwerpen spreken je het meest aan?

Omdat mijn foto’s vaak een donker of mysterieus kantje hebben probeer ik hier de locatie of onderwerp wel wat aan aan te passen. Locaties zoals oude gebouwen, bossen en dorren vlakten spreken mij zeker aan.

 

Wat of waar wil je absoluut nog eens een keer fotograferen?

Er zijn nog heel wat plekken op de wereld die op mijn verlanglijstje staan. De ene is al wat meer realistisch dan de andere. Eéntje die zeker nog op het programma staan in de nabije toekomst is de kliffen aan de Franse kust. Het lijkt mij geweldig de ruwe stenen en woelige zee te verwerken in een foto.

 

Wat is het belangrijkste wat je de afgelopen jaren geleerd hebt?

Luisteren.

 

Wat zijn je toekomstplannen of wat kunnen we binnenkort van je verwachten?

Voorlopig heb ik een heel drukke periode naast fotografie. Als dat allemaal wat gekalmeerd is, zal het eerst verder de studio wat uitbouwen zijn. Daarnaast doe ik gewoon verder waarmee ik bezig ben, dat vind ik best.

 

Wat zoek je in de modellen waar je met samen werkt?

Meestal zijn de mensen met wie ik werk kennissen, of vrienden van kennissen. De sociale media zijn een mooie vijver om in te vissen. Door een concept voor te stellen met een moodboard komen er vaak heel wat reacties. Dan is het enkel nodig het model uitzoeken dat de uitstraling heeft voor de foto die je wilt maken.

 

Wat vind je van ons nieuwe magazine?

Ik vind dat het magazine enorm gegroeid is. Vooral de mix van alle verschillende stijlen en mensen is een groot pluspunt. Zo vond ik het natuurlijk ook een hele eer hier van te mogen uitmaken.

 

Heb je nog een boodschap naar de modellenwereld?

Blijf jezelf en doe vooral waar je plezier in hebt.

 

https://www.facebook.com/yannick.melotte

Thalisa Mattheeuws

Thalisa Mattheeuws

Denice Lindeman

Denice Lindeman

Lindsey Hilven

Lindsey Hilven

Isabelle Drijkoningen

Isabelle Drijkoningen

Lindsey Hilven

Lindsey Hilven

Isabelle Drijkoningen

Isabelle Drijkoningen

Ruby Sak

Ruby Sak

Lizanne

Lizanne

Lindsey Hilven

Lindsey Hilven

Debby de Herdt

Debby de Herdt

bottom of page