Interviews  / Stories

Photographer: Pieter Van Goethem (Belgium)

Vertel eens wat over jezelf
Psycholoog van opleiding, maar mijn passie voor fotografie is altijd groter geweest.
5 jaar geleden heb ik beslist om naar Singapore te trekken en heb daar een commercieel foto agentschap opgericht. Ondertussen ben ik weer werkzaam in België en werk voor klanten zoals Benjamin Barker, Laura Mercier, Pain de Sucre. Maar evengoed voor commerciële klanten zoals Ebay, Brussels Airlines, Singapore Airlines, Deloitte, BNP Paribas.


Hoe en wanneer ben je begonnen met fotografie?
In India deed ik ooit een stage met straatkinderen. Net voor mijn reis kocht ik een tweedehands fototoestel. Beelden vastleggen was toen zo een openbaring en ik heb het nooit meer losgelaten.


Wat is je juiste doel?
Eigenlijk hoop ik gewoon mooie dingen te maken en tevens oplossingen te bieden voor mijn klanten.


Wat betekent fotografie voor jou?
Ik sta ermee op en ga ermee slapen.


Waarin vind je dat jouw werk zich van anderen onderscheidt?
Mensen vertellen me dat ik zeer gestilleerd, verhalend en sfeervol fotografeer. Sfeer creeër je onder andere met belichting en voornamelijk door diepe schaduwen. Je afvragen waar de schaduw in je beeld gaat vallen is minstens even belangrijk als de delen die je belicht.


Waar haal je inspiratie vandaan?
Voornamelijk vanuit films en schilderijen. Ik hou van films met mooie cinematografie zoals Blade Runner, Road to Perdition, In The Mood For Love, etc. Film noir en neo-noir zijn altijd een goede inspiratiebron. Schilderijen uit de romantiek genieten ook mijn voorkeur, vooral omwille van die prachtige en grootse composities.


Bedenk je van te voren wat je op de foto wilt hebben?
Al mijn projecten worden op voorhand geschetst en uitgetest. Soms test ik de scènes gewoon in de tuin, om op voorhand te onderzoeken of de compositie werkt. Ik laat niets aan het toeval over.


Bewerk je je foto’s en wat doe je eraan?
De postproductie van mijn foto’s vind ik immens belangrijk, maar het basisbeeld (RAW) moet wel al goed zijn. Een goed gephotoshoped foto is een beeld waarvan je niet kan zien dat het bewerkt is.


Naar waar gaat je voorkeur, Locatie of studio?
Locatie! Zonder twijfel.


Wat voor locaties of onderwerpen spreken je het meest aan?
Momenteel sta ik een beetje op een keerpunt. Naast mijn commercieel werk, wil ik me vanaf nu vooral specialiseren in cinematografische fotografie: gestilleerde beelden, net alsof ze uit een film komen. Ik heb de indruk dat verhaallijnen steeds belangrijker worden in mijn werk.


Wat of waar wil je absoluut nog eens een keer fotograferen?
Ik was overlaatst op vakantie in Schotland en heb zo het idylissche “Skye of isle” ontdekt. Adembenemend! Ik kan niet wachten om deze locatie te pitchen aan één van mijn klanten.


Wat is het belangrijkste wat je de afgelopen jaren geleerd hebt?
Het is belangrijker om uniek te zijn in uw stijl dan een andere stijl proberen te kopiëren. De markt is zeer gesatureerd en je kan je alleen onderscheiden door visie en kwaliteit. Klanten verwachten dat je hen ook meer biedt dan ze vragen: “Iemand die alleen biedt wat een klant vraagt, is altijd overbetaald.” Je omringen met de juiste mensen is ook essentieel. Producers, visagisten, art directors, modellen, etc. Een sterk team maakt altijd het verschil.


Wat zijn je toekomstplannen of wat kunnen we binnenkort van je verwachten?
Een groots cinematografisch project met muziekbands en performing artists. Momenteel mag ik er nog niet veel over zeggen.


Wat zoek je in de modellen waar je met samen werkt?
Over het algemeen ben ik op zoek naar veelzijdige modellen: modellen die behalve poseren ook andere vaardigheden hebben zoals in muziek, dans, theater, etc. Ik merk dat sommige modellen een soort routine (handen in de zij, etc.) hebben. Ik vermoed dat ze het ergens oppikken op televisie of op een “modellencursus.” Mijn klanten zijn zelden opzoek naar dit soort conventionele poses. Fysiek hou ik van mooie kaaklijnen omdat het veel diepte geeft in een beeld.


Wat vind je van ons nieuwe magazine?
Fantastisch! Zeer gedifferentieerd aanbod van fotograferen en modellen.


Heb je nog een boodschap naar de modellenwereld?
Dagelijks ontmoet ik mensen met briljante ideeën, maar ze nooit uitvoeren.Vaak uit angst voor falen...mislukkingen horen er nu eenmaal bij. Veel experimenteren is de boodschap. No quality without quantity. Omring jezelf met een kritische en creatieve omgeving.


Pieter Van Goethem
www.pietervangoethem.com