top of page

Interviews  / Stories

Richard Terborg

Hoe en wanneer ben je begonnen met fotografie?
Fotografie is al heel lang onderdeel van leven. Als kind kreeg ik altijd van die goedkope cameras die ik weer veelste snel sloopte. Film ontwikkelen was ook duur. Toen ik naar Nederland verhuisde in 2001 om hier te komen studeren gaven mijn ouders me ook een camera mee. Zodat ik af en toe kon laten zien dat ik nog leefde en hoe het ging. Ik ben uiteindelijk ICT gaan studeren. “Photography” leek mij toen geen vak waar je voor kan studeren of ik wist niet hoe je dat moest doen. Maar tijdens me opleiding en een baan daarna bleef toch altijd de camera erbij. Ik kocht uiteindelijk na me opleiding en bij me eeste baan een dSLR en na flink een community gebouwd te hebben op Flickr heb ik de sprong gewaagd en heb ik me baan opgezegd en ben ik fulltime footgrafie gaan doen. Dit was in 2010-2011.

Wat is je juiste doel?
Haha “juiste” doel? Ik heb geen idee. Het doel is nu vooral door blijven leren, tot ik hopelijk op een wat beter niveau zit. Maar vooral met leuke mensen, mooie dingen creeren. Dat is voor mij heel belangijk. Toffe energien bij elkaar brengen.

Wat betekent fotografie voor jou?
Het is een manier om leven te documenteren. En nu 5 jaar later kan ik zeggen dat het ook een soort zelfreflectie is. Dingen die vast zitten die gezegt moeten worden zeg ik met fotografie.

Waarin vind je dat jouw werk zich van anderen onderscheid?
Ik weet niet of me werk zich met andere onderscheid, maar daar ga ik denk ik ook niet voor. Wat me wel uniek maakt is omdat ik juist van mij eigen naar buiten werk. Dus wat binnen vast zit. En omdat elke mens uniek is,is alles wat van mij komt ook uniek naar mij. Mar ik ben absolute niet bezig met vergelijken met andere. Veel toffe fotografen zijn vrienden van me en we helpen mekaar en leren van elkaar. Elk heeft zn sterke punten en zwakke punten. Maar uiteindelijk zitten we in hetzelfde bootje.

Waar haal je inspiratie vandaan?

Hahaha van leven! En alles. Muziek, films, lyrics, poetry, dromen. Ik dnek door te leven en onder mensen te zijn de hele dag, krijg je vanzelfs inspiratie of hoor je iets wat je doet denken… hmm daar wil ik wel iets van fotograferen.

 

Bedenk je van te voren wat je op de foto wilt hebben?

Soms wel en soms niet. Soms wordt je wakker en weet je precies wat je wilt schieten. Andere keren moet je het forceren. Soms ga ik gewoon naar de studio en zie ik wel wat eruit komt. En soms is het vast getimmered op papier.

 

Bewerk je je foto’s en wat doe je eraan?

Ja! Na ICT ben ik multimedia enginering gaan sturen. Dat houd in webdesign, graphics design, web code. Dus ik ben altijd al ene photoshopper gweest. En ik doe alles. Van huiden, tot kleur tinten, tot dingen toevoegen die er niet zijn :).

 

Naar waar gaat je voorkeur, Locatie of studio?

Locatie. Is 10x mooier dan vast zitten in de studio. Ook al heb ik de studio ook wel interessant weten te maken. Maar geef mij maar liever locatie.

 

Wat voor locaties of onderwerpen spreken je het meest aan?

Donkere/ duistere locaties en onderwerpen :) dus urbex locaties, oude locaties, vooral tijdsperk locaties. dus een 50s diner, een kasteel uit victoriaanse tijd, oude bossen en natuur.

 

Wat of waar wil je absoluut nog eens een keer fotograferen?

Alles wat ik wil footgraferen doe ik meestal ook gewoon. Ik heb alleen me spullen nog niet kunnen brengen naar route66. Dat wil ik nog wel ene keer doen. Heb wel vaker de route66 gereden met een auto, maar ik wil het ook een keer met model fotograferen. Blijft een magische road.

Wat is het belangrijkste wat je de afgelopen jaren geleerd hebt?

Mensen laten voor wie ze zijn. En ze vooral accepteren voor wie ze zijn. Niks is goed of slecht.

 

Wat zijn je toekomstplannen of wat kunnen we binnenkort van je verwachten?

Momenteel ben ik bezig met zoveel verschillende dingen. Het is altijd ff afwachten om te zien wat gaat aanslaan en wat niet. Maar de budgetten worden grotere en de concepten ook :).

 

Wat zoek je in de modellen waar je met samen werkt?

Karakter, profesionaliteit. Het gebeurt nog te vaak dat een model met een verkeerde attitude on set is. En dat kan zo de sfeer van de shoot naar beneden halen. Heeel vaak hebben ze het zelfs niet door. En blijven ze maar doorgaan. Dus ik zoek vooral de mensen die een beetje aansluiten bij wie ik en me team zijn.

 

Wat vind je van ons nieuwe magazine?

Heel tof! Vooral door blijven gaan :)

 

Heb je nog een boodschap naar de modellenwereld?

De beste modellen die ik heb gebruikt zitten meestal niet bij een agency. De reden waarom ik zie kies is omdat ik ze ken. En veel ken ik omdat ze blogs schrijven of iets bijhouden waar te lezen is hoe ze zijn als persoon.

 

https://www.facebook.com/richard.terborg

zelfportret

Model: Ceca (Trend Models)

Model: Julie & Annewil (Uniko Models)

Photo: Selma Gurbuz

Modellen: Tatjana Lauwers & Sarah Tommeleyn

bottom of page