top of page

Interviews  / Stories

.................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

Vertel eens wat over jezelf.

 

Ik ben Romanie Verbauwhede, een jonge fotografe van 25 jaar uit Gent, Ertvelde. Fotografie is al enkele jaren m’n hobby. Buiten fotografie kijk ik vooral veel naar films of series en m’n dagelijkse activiteit is accountant en financieel verantwoordelijke.

 

Hoe en wanneer ben je begonnen met fotografie?

 

Toen ik 14 jaar was gingen mijn ouders vaak op reis en toen hadden ze een Nikon D200. Tijdens die reizen nam ik dan foto’s en zo ben ik eigenlijk in de fotografie-wereld beland. Toen plots facebook enorm in trek was bij de jongeren begon ik daarop ook wat foto’s te posten en toen ik  uiteindelijk 17 jaar was vroeg er een meisje of we samen eens konden shooten. Ik had dit uiteraard nog nooit gedaan, dus zonder studio, voorbereiding, kennis van photoshop hebben we die dag meer dan 700 foto’s genomen. Eenmaal deze online kwamen liep het als een vuurtje en voor ik het wist had ik een eigen studio, meerdere camera’ en lenzen en een volledige zelfstudie van Photoshop achter de rug.

MODEL Riona Noire - MUA Charlotte de Clercq

MODEL Laura Van der Maat -  MUA Charlotte de Clercq

Wat betekent fotografie voor jou?

 

Plezier en creativiteit. Ik heb namelijk een job waar ik dagelijks met cijfers bezig ben. Een hele dag zeer veel denken en nooit echt creatief bezig zijn. Ookal doe ik mijn job zeer graag, denk ik dat ik zonder m’n shoots zot zou worden!

 

Waar haal je inspiratie vandaan?

 

Het valt te zien, soms van de modellen zelf, soms van de visagistes en soms gewoon van internet. Ik zit in een fotografengroep waar zeer veel topfotografen en wat je daar ziet passeren van foto’s en ideeën is gewoon oneindig. Het is fijn om te weten dat professionele fotografen elkaar helpen en zelf ook soms onzelfzeker zijn. Ik heb er vooral uit geleerd dat inspiratieloos niet bestaat, dat je moet proberen zonder er te veel bij na te denken en dan komt het vanzelf.

 

Bedenk je van tevoren wat je op de foto wil hebben?

 

Enkel het thema weet ik van op voorhand. Het is vooral belangrijk voor de visagistes omdat ik per soort shoot een andere visagiste gebruik. Ook de studio is anders ingericht en het is wel fijn als je er meteen aan kan beginnen als je zo voorbereid bent. Maar écht weten wat er op de uiteindelijke foto komt? Niet echt, een model moet zichzelf zijn, ik kan moeilijk zeggen wat ze moet doen want daar komen enkel vreemde, onbruikbare foto’s van!

 

By: Michel Zoeter

Bewerk je je foto’s en wat doe je er aan?

 

Zeer simpel, ja.

Mijn grootvader zegt altijd dat je als fotograaf eigenlijk een perfecte foto moet kunnen nemen recht uit de camera, en daar heeft hij wel gelijk in. Maar een foto de dag van vandaag is pas écht af als ze aan bepaalde dingen voldoet. Dit is niet om een of ander ‘schoonheidsideaal’ na te streven maar voor mij is het een bewijs dat een gewoon meisje er ook kan uit zien als die van ‘in de boekskes’. 

Ik bewerk standaard de huid (imperfecties, zoals vlekjes en puistjes), als de visagiste die niet al weg krijgt, de ogen (wallen, helderheid, scherpte), dit is zéér belangrijk voor mij omdat de ogen alles zeggen in een foto. En dan wat effect is ook leuk, maar soms is dat zelf niet nodig bij een foto om er iets speciaal mee te doen. Dat hangt af van de foto en het concept.

 

Naar waar gaat je voorkeur, locatie of studio?

 

Studio, ik ben zot van beauty en pure shots, gewoon omdat ik dan de haartjes kan tellen op het gezicht en daar ben ik zot van! Maar op locatie is wel eens een leuke afwisseling, hou er wel rekening mee dat ik dat niet zomaar kies, sommige modellen staan niet met een simpele achtergrond en hebben een ‘verhaal’ nodig.

 

Wat is het belangrijkste dat je afgelopen jaren geleerd hebt?

 

Eigenlijk zijn dat meerdere dingen, over fotografie, dat ik nooit 100% tevreden zal zijn met een foto en dat dat ok is. Over modellen, dat ze zowel mooi moeten zijn vanbuiten als vanbinnen! Want niemand wil een model voor z’n lens met een rotkarakter! (écht niet!) Over schoonheid, dat dat zeer verschillend is van persoon tot persoon.. Als ik zeg ‘oh zo’n mooi meisje, die wil ik wel eens voor m’n lens’ krijg ik wel vaker vreemde blikken van m’n ouders of m’n vriend, omdat die niet zien wat ik zie.. Terwijl zij dan soms zeggen ‘oh is die niet mooi voor op een foto’.. neen.. er is een duidelijk verschil tussen een ‘schoonheidsprinsesje’ en een model. Een model heeft karakter en stijl, een schoonheidsprinsesje is “gewoon mooi”.. Dat is saai! Maar er zijn natuurlijk ook schoonheidsprinsesjes die ook model kunnen zijn, maar dat is denk ik zeldzaam.

MODEL Jessica wohrmann - MUA Tina Calzetta

 

 

MODEL Laura Theys - MUA Sara Devos

bottom of page