top of page

Interviews  / Stories

Modellenland Magazine winner Ron Stam

 

Vertel eens wat over jezelf

Mijn naam is Ron Stam, Ik ben al 15 jaar modefotograaf en heb een relatie met Nisa Zuijdijk, die zelf ook model is. We wonen in Scheveningen aan het strand, waar ik ook een grote studio heb, Ik fotografeer voornamelijk mode, fashionshows, lookbooks en modellen, maar ook tassen, brillen en allerlei andere modeaccesoires. Ook scout ik modellen voor o.a. de modelconvention, het dutch model event en verschillende modellenbureaus. Vooral het fotograferen van mensen is mijn passie. Daarom doe ik ook veel voor advocatenkantoren en bijvoorbeeld ministeries. Inmiddels heb ik zo’n ervaring dat ik ook cursussen poseren geef aan modellen, en fotografie cursussen aan o.a. het mediacollege en bij Inholland.

 

Hoe en wanneer ben je begonnen met fotografie?

Ik ben illustrator van huis uit, en de stap naar fotografie was niet zo heel groot. Als je tekent en schildert moet je ook een verhaal vertellen en nadenken over de compositie. Dat komt terug in mijn fotografie.

 

Wat is je juiste doel?

Mijn doel is om de werkelijkheid mooier te maken en de kijker mee te nemen naar een andere wereld. Uiteindelijk zou ik in het buitenland grote mode editorials willen schieten voor de grote bladen.

 

Wat betekent fotografie voor jou?

Fotografie is een passie, je bent zo goed als je laatste foto en ik wil de lat steeds hoger leggen. Als illustrator ben je vaak heel solistisch bezig. Met fotografie is dat anders, je werkt met modellen, stylisten, ontwerpers en make-up artists. Dat maakt het heel dynamisch en gezellig.

 

Waarin vind je dat jouw werk zich van anderen onderscheid?

Ik maak het mezelf niet makkelijk, er gaat veel voorbereiding in een shoot, dat zie je terug in mijn foto’s. Ook wil ik niet de platgetreden banen bewandelen maar wil ik zo origineel mogelijk zijn.

Zo kijk ik nooit naar het werk van andere fotografen, maar veel meer naar wat jonge mode-ontwerpers maken, dat geeft veel nieuwe en eigentijdse inspiratie.

 

Wat of waar wil je absoluut nog eens een keer fotograferen?

Ik zou wel eens een half jaar in Miami of Cuba willen werken, de locaties daar zijn zo surrealistisch. Een paradijs voor elke fotograaf.

Model: Faye

Model kim Muah rosakimm van koningsbrugge

Model Maxime - Muah Sabrine Kasno

Wat voor locaties of onderwerpen spreken je het meest aan?

Helaas wordt in Nederland elk oud gebouw binnen een paar maanden nadat het leeg komt te staan afgebroken. Maar oude fabrieken, verlaten ziekenhuizen of prachtige oude herenhuizen zijn ideaal.

Soms heb je maar een heel klein hoekje nodig om een mooie sfeer neer te zetten. Zo had ik een keer een shoot in een museum in Utrecht, daarvoor was ik al maanden aan het lobbyen. Toen het eindelijk mocht en de dag van de shoot daar was, zijn we de opslagruimte niet uit geweest.

Omdat ik naast het strand woon is het strand ook heel verleidelijk, maar dan vooral als het mistig is of net als de duisternis invalt. Ik hou niet zo van de standaard mooi weer glamour bikini shoots.

 

Bedenk je van te voren wat je op de foto wilt hebben?

Ik ben heel visueel ingesteld, en heb het plaatje vooraf al in mijn hoofd. Dat neemt niet weg dat als je dat eenmaal hebt gemaakt je ook ruimte moet geven aan wat er op de set ontstaat. Soms kom je met het hele team tot verassende nieuwe beelden. Dat heeft ook alles te maken met hoezeer het model of de stylist meegaan in het gevoel van de shoot. Echte emoties en beweging komen het sterktst over op een foto. 

 

Bewerk je je foto’s en wat doe je eraan?

Er gaat geen foto de deur uit zonder dat die perfect bewerkt is. Uiteindelijk komt er toch je naam onder te staan. Vanwege mijn achtergrond als illustrator ben ik erg handig met photoshop. BIj beauty fotografie moet je toch echt de huid mooi egaal bewerken, en het liefst zo dat je niet ziet dat de foto gefotoshopt is. Het mooiste compliment dat ik ooit kreeg was van een visagist die zei, jouw licht is altijd zo mooi, want jij photoshopt nooit.. toch !

 

Naar waar gaat je voorkeur, Locatie of studio?

Locatie, locatie, locatie… maar helaas ben je in ons koude landje vaak toch aangewezen op de studio. De foto’s worden echt niet mooi als een model in de kou en de ijzige wind moet poseren.

In de studio kun je dat allemaal mooi regiseren, en met windmachnes en rook kun je toch ook hele mooie effecten krijgen.

Model Marieke - Muah Charatsri

Model Maxime - Muah Sabrine Kasno

Model Milou - Muah Sascha de Vrieze

Wat is het belangrijkste wat je de afgelopen jaren geleerd hebt?

Samenwerken en goed luisteren is het allerbelangrijkst! Goed luisteren naar wat de klant wil, ook al is dat niet altijd helemaal je eigen creatieve visie. Beter vooraf goed afspreken wat er verwacht wordt dan dat een shoot over gedaan moet worden. Ook je time-management moet op orde zijn, de postproductie kost vaak meer tijd dan je denkt. Beter iets minder maar wel hele geode opdrachten dan heel veel kleine oopdrachten waardoor je alleen maar in tijdnood komt.

 

Wat zijn je toekomstplannen of wat kunnen we binnenkort van je verwachten?

Ik ben erg tevreden met hoe het nu gaat, ik doe wat ik het allerleukste vind, wat wil je nog meer. Maar de lat kan altijd hoger. In mijn achterhoofd hou ik zeker nog een buitenlands avontuur.

 

Wat zoek je in de modellen waar je met samen werkt?

Dat ze iets unieks hebben en een positieve energie mee nemen naar de shoot. Daarom is het ook zo belangrijk dat ze altijd hun portfolio meenemen naar de shoot, zodat je een idee hebt wat ze kunnen neerzetten. Ik vind het ook leuk om ze uit te dagen om uit hun comfort zone te stappen, waardoor de foto’s nog authentieker worden.

 

Wat vind je van ons nieuwe magazine?

Ik kende het magazine al vanaf de start omdat een paar bekende modellen werden geinterviewd en dat trok mijn aandacht. Het ziet er strak uit en ik vind het een heel leuk initiatief met leuke verhalen. Ik blijf het zeker volgen !

 

Heb je nog een boodschap naar de modellenwereld?

Follow your dreams, en doe vooral wat jezelf leuk vindt. Luister niet teveel naar anderen die het beter denken te weten.

Model Mandy - Muah Gytha Smit

Model Carmen - Muah Piubella

Model Bregje - Muah yassin Zemmouri

“I am a photographer and artist with a great passion for fashion and special attention for detail and style.”
Interests: Editorials, high-fashion, photography, portraits, events, catwalk, bodypaint, studioand artwork. Feel free to contact me.

 

Interview Part II here


http://www.ronstamphotography.com


Palaceplein 227
2587 WL The Hague
The Netherlands
M: info@ronstamphotography.com
T: +31 70 3060 554
or +31 6 5352 4786

 

Editorials

 

SPHYNX

 

Army of Me

 

Moonchild

 

Apocalyps Angels

 

Tattoos & Piercings

 

Serpica

bottom of page