top of page

Interviews  / Stories

Stephanie Smeets

Hoe en wanneer ben je begonnen met fotografie?

De keuze om fotografie te gaan studeren lag eigenlijk niet bij mezelf. Mijn mama zit zelf in een creatief beroep (grafisch ontwerpster) en zij heeft me naar het derde middelbaar kunstonderwijs gestuurd. Ik zat zelf een beetje vast met wat ik verder wilde studeren en zij zag de potentie in me zitten. Vanaf het moment dat ik startte met de opleiding is mijn interesse in fotografie blijven groeien. Ik ben dus vanaf het derde middelbaar begonnen met fotografie aan de Kunsthumaniora te Hasselt. Nu zijn we alreeds tien jaar verder. Mijn passie voor model- en modefotografie is pas ontstaand in mijn eerste jaar bachelor aan LUCA school of arts. 

 

Wat is je juiste doel?

Ik creëer vooral beelden die ik zelf mooi vind. We weten allemaal dat smaak relatief is. Dus wil ik graag via beelden mijn visie tonen over wat ik zelf mooi vind. Schoonheid boeit me ook, maar niet in de zin van de schoonheidsidealen die de maatschappij ons oplegt. Zo heb ik in mijn master ook een jaar gewerkt rond gekleurde modellen die het nog moeilijk hebben hun plaatsje te veroveren in de modewereld. De dag van vandaag is dit al veel verbeterd, maar je merkt dat zij nog altijd 3x hun best moeten doen dan blanke modellen. Ik probeer dan ook een standpunt te nemen via mijn fotografie.

 

Wat betekent fotografie voor jou?

Fotografie is voor mij een middel van uitdrukken wat in woorden soms onmogelijk is. Ik hou er ook van om creatief bezig te zijn. Een combinatie van fotografie en grafisch ontwerp spreekt me ook erg veel aan. 

 

Waarin vind je dat jouw werk zich van anderen onderscheid?

Dat vind ik zelf een moeilijke. Het is een feit dat ieder zijn eigen stijl heeft binnen de fotografie. Iedereen bekijkt het model op een andere manier. Hierin zie je dan ook weer in hoe ver smaak kan verschillen. Mijn werk is niet echt romantisch, eerder clean en strak.

 

Waar haal je inspiratie vandaan?

Mijn inspiratie haal ik vooral uit modebladen. Ik ga zo een keer om de twee maanden naar de winkel om de ELLE, Vogue, l’Officiel en de Harpers Bazaar te kopen. Dan zet ik me in de zetel en blader door de magazines heen en kijk dan wat me aanspreekt. Op die manier probeer ik weer een heel ander concept uit te werken. 

Bedenk je van te voren wat je op de foto wilt hebben?

Ik vind het wel belangrijk om een concept in het achterhoofd te hebben. Ik zoek dan naar styling en locaties wat goed bij het thema passen. Dan ga ik opzoek hoe ik dit op mijn eigen manier kan aanpakken. Ik vind het juist goed als het beeld wat ik in mijn hoofd heb anders uit komt op foto. Zo weet ik dat het beeld dat ik gecreëerd heb volledig van mezelf komt.

 

Bewerk je je foto’s en wat doe je eraan?

Ja, toch wel. Ik speel vaak met de kleuren van het beeld. Ik zie niet graag te warme gezichten. Het rozige durf ik er wel wat uithalen. Omdat ik veel met modellen werk, retoucheer ik ook wel de kleine oneffenheden. Het blijft wel belangrijk dat de huid nog steeds aanwezig is. Ik wil er geen plastische beelden van maken. 

 

Naar waar gaat je voorkeur, Locatie of studio?

Dat hangt er een beetje van af. In het begin fotografeerde ik het liefst op locatie. Maar vanaf ik zelf een studio heb, experimenteer ik ook graag in de studio. ik zie wel het liefste cleane en strakke locaties. Niet te veel rommel op de achtergrond. Dat vind ik ook het moeilijkste in de voorbereiding van een shoot, een goede locatie vinden. Als ik in de studio werk, wil ik ook iets extra. Een gewone papieren achtergrond zegt me niet veel. Ik ga dan ook vaak opzoek naar een leuk decor. Het kan ook erg subtiel zijn, zoals bijvoorbeeld een spiegel. Ik maak ook regelmatig zelf een decor. 

 

Wat voor locaties of onderwerpen spreken je het meest aan?

Zie de vraag hierboven.

 

Wat of waar wil je absoluut nog eens een keer fotograferen?

Tijdens mijn bachelor opleiding zijn we naar New York gereisd. Ik zou heel graag daar eens een modeshoot doen. 

 

Wat is het belangrijkste wat je de afgelopen jaren geleerd hebt?

De modewereld is niet gemakkelijk. Je moet sterk in je schoenen staan. Het is echt met vallen en opstaan, maar dat zijn wel belangrijke lessen naar je verdere carrière. Er gaan ook altijd mensen zijn die je liever zien falen als slagen, maar daar moet je doorheen. Het geluk dat ik heb, is dat ik stress relativerend ben. Het belangrijkste is dat je gelukkig bent en blijft in wat je doet. 

 

Wat zijn je toekomstplannen of wat kunnen we binnenkort van je verwachten?

Mijn grootste droom is om voor een magazine te werken of zelfs zelf eentje op te starten. Ik werk graag samen met andere creatievelingen. Dus ook met bloggers, stylisten, designers, make up artiesten en ook andere fotografen. Dit zou een leuke samenwerking kunnen worden. 

Daarbuiten droom ik ook van een pand te kopen of te huren en dit in te richten tot een studio met een galerij. En zo dan dit verhuren aan andere fotografen of kunstenaars. Ik weet hoe moeilijk het voor mij was als student een plaats te vinden om mijn werk te tonen. Voor studenten zou dit dan ook een goede prijs zijn. Dit is een droom waarvan ik echt niet zeker ben dat ik ooit kan waarmaken.

Maar het blijft me een boost geven om verder te gaan en te zien wat komt. 

 

Wat zoek je in de modellen waar je met samen werkt?

Wat voor mij wel belangrijk is wanneer ik samenwerk met een model, is dat ze ervaring hebben. Ik vind het voor mij moeilijk om te zeggen hoe zij moeten gaan staan. Het is zoveel mooier als een model spontaan een pose aanneemt waar je dan een beeld van kan maken. Als je zegt hoe ze moeten gaan staan kan dit vaak geforceerd overkomen. 

 

Heb je nog een boodschap naar de modellenwereld?

Als je een droom hebt om als model te starten, ga er dan voor. Maar als de modellenwereld je zaken oplegt die je ongelukkig maken, denk dan eens na of het dat wel waard is. Je moet blijven doen wat je gelukkig maakt, anders hou je het ook niet vol.

 

https://www.facebook.com/steph.smeets

 

bottom of page