top of page

Interviews  / Stories

Interview: Styliste Fayola Wekker (Netherlands)

Vertel eens wie ben je in het dagelijks leven?
Ik ben de jongste dochter van twee lieve Surinaamse ouders. Trotse tante van twee schattige dochters van mijn enige oudere zus. En het vriendinnetje van een geweldige man waar ik grote bewondering voor heb, omdat hij opgescheept zit met mijn onrustige karaktertje.

Was Styliste iets wat je altijd wou worden?
Op de basisschool was ik vaak bezig met het schetsen van jurken. Avondjurken voornamelijk.
Ik had altijd een fascinatie voor elegante vrouwelijke kleding. Op de vraag of ik altijd styliste wilde worden is het antwoord nee. Toen ik jong was wist ik niet eens wat het precies inhield, maar ik wist wel altijd dat mijn toekomst in de mode wereld lag.

Hoe begon je er aan?
Na mijn studie was ik een bepaalde kant ingerold. Na een paar jaar de veilige weg te hebben bewandeld en de zogenoemde veilige banen koos, kwam ik op een gegeven moment mezelf tegen.
Ik voelde me niet meer happy in hetgeen wat ik deed en toen wist ik dat ik het roer om moest gooien en mijn passie moest volgen, styling. Nog geen kinderen, geen hypotheek, dus het was nu of nooit.
Via een goede vriendin kwam ik in contact met een styliste die eigenares is van academy ‘Class of Style’. Voor deze opleiding heb ik mij direct aangemeld, want ik wilde zo snel mogelijk aan de slag met mijn droom.
Deze zelfde vriendin is werkzaam als internationaal visagiste en zij heeft mij geïntroduceerd aan de wereld van fotoshoots en het was direct liefde op het eerste gezicht!

Heb je al leuke projecten mogen uitwerken en vanwaar komen de ideeën?
Jazeker! Er komen meerdere projecten in me op, want ik vind eigenlijk bijna alles leuk waar ik aan heb gewerkt. Styling voor een shoot voor de Coiffure Award is toch wel eentje om te benoemen. Dat heb ik twee keer mogen doen met een super leuk team. Het feit dat het gaat om een wedstrijd maakt je extra scherp en voert de druk op, maar dat maakt het juist allemaal spannend en uitdagend. Samen mooi werk creëren en gaan voor een prijs. Vorig jaar een 3e prijs en dit jaar een 2e prijs in de wacht mogen slepen, dus dat is helemaal gaaf natuurlijk. Daar doe je het voor!
Voor een show van Visious Make-up & Hair tijdens een Indola event heb ik met de eigenares van Visious gebrainstormd en visies uitgewisseld. Tijdens deze show wilden we iets vernieuwends en creatiefs neerzetten en ik heb daarom ook de kleding voor de modellen zelf ontworpen en gemaakt. Dat was toch ook heel gaaf om terug zien on stage.  
De ideeën ontstaan uit verschillende inspiratie bronnen. Ik haal het uit daily life dingen, films, magazines, you name it. Klinkt cliché, maar het is waar.

Vind je dat er als Styliste nog een toekomst is?
Er zijn altijd mensen of producties die gestyled moeten worden, dus ja.

Hebben fotografen en modellen eigen ideeën en vind je dit dan een uitdaging
Iedereen kijkt vaak naar zijn of haar eigen onderdeel en heeft daar ideeën over. Soms is het dan wel een uitdaging om de neuzen precies dezelfde kant op te krijgen, maar tot nu toe heb ik nog niet meegemaakt dat dat niet is gelukt.

Werk je zelf veel met moodboards of ben je iemand die liever toch haar eigen ding doet?
Zelf vind ik het fijn om een moodboard te maken of te ontvangen van de opdrachtgever. Dit geeft mij een duidelijk sfeerbeeld. Dit werkt voor mij het fijnst, want zo kan er duidelijk gecommuniceerd worden en heb ik een richtlijn voor het shoppen van de styling. Van tevoren bedenk ik altijd sets uit, zodat ik niet helemaal op 0 begin tijdens een productie.  Tijdens een productie loopt het soms anders en onstaan er hele andere dingen dan ik vooraf had bedacht, maar hé als het werkt why not? Just go with it! Dat maakt het juist ook zo leuk.

Hoe gaat een styliste juist te werk?
Ik denk niet dat er een juiste of verkeerde manier van werken is, want iedereen werkt op zijn of haar manier. Ik denk wel dat het belangrijk is dat een styliste haar creativiteit en de wensen van de klant goed met kunnen combineren en daar een balans in moet vinden voor en tijdens een opdracht. Ook is communicatie voor en tijdens de shoot belangrijk, zodat de opdrachtgever weet wat je aan het doen bent om misverstanden te voorkomen.

Zijn er nog dingen die je echt nog wil realiseren?
Er zijn nog zat dingen die ik wil realiseren, want ik kom net kijken.
Wat ik natuurlijk zou willen bereiken is dat mensen mijn werk mooi vinden en ik de wereld kan overvliegen om producties te draaien.

Vind je zelf dat mensen zich tegenwoordig mooi kleden.
Het straatbeeld vind ik niet heel gevarieerd. Mensen kleden zich veel hetzelfde en gaan vaak voor safe. Mensen doen elkaar veel na en focussen ze zich op het meegaan in een trend dan dat ze kijken wat goed werkt voor hun zelf als persoon en voor hun lichaam. Dat zou ik best wel anders willen zien.

Wat vind je van de mode tegenwoordig
Er zijn altijd meerdere trends tegelijk, maar het leuke van de mode van tegenwoordig is dat verassende combinaties mogen. Je mag bijvoorbeeld een schattige meisjesachtige skater dress met stoere boots dragen of juist een sportieve jogger met killer heels. Dat speelse en ”out of the box”  van tegenwoordig vind ik leuk.

Heb je zelf nog een boodschap naar de modellenwereld?
Zolang je plezier hebt in wat je doet, is het allemaal goed. Jouw leven, jouw keuzes.

Wat vind je van ons nieuwe magazine?
Eerlijk gezegd was ik niet bekend met jullie magazine. Maar na bladeren door wat voorgaande issues, vind ik het verfrissend dat er ook aandacht besteedt wordt aan de mensen achter de schermen van producties.

 

https://www.facebook.com/purplefay/?pnref=lhc

Photography: Kees Penders Styling: Fayola Wekker Make-up and Hair: Lieke Wolfs, Melanie Groenendijk Model: Kim Ruhe

Photography: Nadja Geskus Styling: Fayola Wekker Make-up and hair: Angela Balradj Model: Cassie Blokland

Photography: Richard Monsieurs Styling: Fayola Wekker Concept and Hair: Natasja Keijzer Make-up: Juliette den Ouden Model: Estrella Pau

Photography: Richard Monsieurs Styling: Fayola Wekker Make-up and Hair: Hilda Jonkman Model: Bernice Olivia Isabella

Photography: Jimmy James Styling: Fayola Wekker Make-up and Hair: Felicia Walker Model: Domingas Macaia

Photography: Richard Monsieurs Styling: Fayola Wekker Make-up: Madhvi Sahti Hair: Kim van der Ham Model: Suzanne Fennema

3rd place winner Coiffure Awards 2015 Category Women Utrecht, Zuid-Holland and Gelderland Hairdresser: Juliette den Ouden, Visious Make-up & Hair Photography: Richard Monsieurs Make-up and Hair: Juliette den Ouden Styling: Fayola Wekker Model: Tara Koppers

Photography: Marina Murasheva Styling: Fayola Wekker Make-up and Hair: Sonya Bloemhard Model: Lotte Sterk

Photography: Anne Jannes Styling: Fayola Wekker Make -up and Hair: Madhvi Sahti Model: Domingas Macaia

Show for INDOLA Hairdresser: Juliette den Ouden, Visious Make-up & Hair Make-up: Visious Academy Designs and Styling: Fayola Wekker

Photography: Hardwich Rosebel Styling: Fayola Wekker Make-up: Robert Art Hair: Madhvi Sahti Model: Esra de Jong

Photography: Nadja Geskus Styling: Fayola Wekker Make-up and Hair: Cynthia Bakker Model: Shanice Beerepoot

2nd Place winner Coiffure Award 2016 Category Women Utrecht, Zuid-Holland and Gelderland Hairdresser: Juliette den Ouden, Visious Make-up & Hair Photography: Richard Monsieurs Make-up and Hair: Juliette den Ouden Styling: Fayola Wekker Model: Anna Ustian

Photography: Jimmy James Styling: Fayola Wekker Make-up and Hair: Felicia Walker Model: Lenaa Warmelink

bottom of page