top of page

Interviews  / Stories

Vivian Grothauzen

Kun je ons iets vertellen over jou?

Ik ben Vivian Grothauzen en woon in de prachtige stad Amsterdam. Ruim 27 jaar geleden werd ik geboren in het gezellige Brabant. Als jong kind stond ik altijd al open voor nieuwe en spannende avonturen. Grenzen verleggen, kwaliteiten inzetten en uitdagingen aangaan. Van sporten op niveau naar modellenwerk, van modellenwerk naar onderwijzeres. Een hele reis is afgelegd om tegemoet te komen aan alle dingen die mij interesseren en deze reis is nog lang niet afgelopen. Een mooie balans vinden tussen de dingen die ik leuk en belangrijk vind is altijd een belangrijke uitdaging voor mij geweest. Ik heb altijd afspraken met mijn scholen en opleidingen kunnen maken, zodat ik de dingen die ik leuk vond kon blijven doen, maar daarnaast wel mijn diploma’s kon halen. Sport, kunst, cultuur, mode, literatuur, dierenwelzijn, koken, muziek en het onderwijzen van kinderen zijn onmisbare onderdelen van mijn leven. Ik ben een lateraal (out of the box) denker en pas deze denkwijze toe op alle vlakken. Ik probeer mijn creatieve talenten zoveel mogelijk te benutten. Ik vind het interessant om onderzoek te doen naar gezonde voeding en leefstijlen en gebruik deze informatie om mijn eigen gezonde leefstijl te creëren. Belangrijk vind ik om ook stil te staan bij wat er om je heen gebeurt. Dichtbij, maar ook bij de wereld om ons heen.


Als je iets aan jezelf zou kunnen veranderen, wat zou het zijn?

Veranderen? Ik zou dat woord willen wijzigen in ‘verbeteren’ of in ‘verder ontwikkelen’! Ik ben blij met de persoon die ik in 27 jaar geworden ben, maar ik heb zeker wel wat persoonlijke leerdoelen waar ik aan wil werken. Ik ben er van overtuigd dat je je hele leven blijft leren. Als je stopt met leren en ontwikkelen kun je maar beter meteen achter de geraniums gaan zitten. Ik denk dat ik nog wel iets te leren heb in het nemen en vinden van rust. Ook het accepteren dat niet altijd alles helemaal perfect hoeft te zijn. De controle over dingen wat meer los kunnen laten en taken kunnen uitbesteden aan anderen. En beter opruimen en minder lang voor de spiegel staan zullen anderen vast ook wel kunnen waarderen.

Maar ik denk dat jullie deze vraag vast op een andere manier bedoelden, namelijk of ik iets aan mijn uiterlijk zou willen veranderen? Nou, doe mij maar een borstvergroting, een neuscorrectie en misschien nog liposuctie? Uhhh, nee! Blijf lekker wie je bent en ben blij met wat moeder natuur je gegeven heeft! Nu heb ik op dit moment geen idee hoe ik me zal voelen als de eerste rimpeltjes gaan komen, dus misschien moet je mij die vraag dan nog een keertje stellen.  

 

Hoe ben je begonnen als model?

Toen ik voor het eerst op straat werd aangesproken door iemand van een modellenbureau was ik een jaar of 13. Ik was toen een erg fanatieke judoka, reed overal rond op mijn skateboard, klom in bomen en luisterde thuis met mijn vader naar oude rockmuziek. Dus niet echt een type om ‘model’ te worden, dacht ik toen. Toen ik een jaar later nogmaals werd aangesproken ben ik onder het motto ‘kan het toch gewoon proberen’ bij een bureau in Brabant begonnen. Niet veel later verwisselde ik deze voor een Amsterdams bureau en zo ging de reis verder.

Photo: Joke Schaper, - Styling: Edna de Rosario

Wat denk je van het werk als model?

Ik heb jarenlang met veel plezier als model gewerkt. Mijn interesse voor mode en creativiteit kwamen hier goed van pas. Samen met een heel team tot een mooi eindproduct komen tijdens een fotoshoot vind ik geweldig om te doen. Ik vind het leuk om ook mee te denken. Het lopen van fashionshows gaf mij een onbeschrijfelijk gevoel. Heerlijk om onderdeel te zijn van een groter geheel met een creatieve visie/gedachte erachter. Ik vind het mooi om steeds weer nieuwe bijzondere mensen met verschillende talenten te leren kennen. Ik vond het leuk om met andere modellen te keten en gezellige dingen te doen.

Toen ik 20 werd begon er iets te veranderen in mijn kijk op de modellenwereld. Ik was al een lange tijd veel aan het werk. Zo veel dat ik eigenlijk geen tijd meer had voor andere dingen. Mijn familie, vrienden en bekenden kon ik weinig aandacht geven. De opdrachtgevers, andere werknemers en modellen om mij heen waren mijn sociale omgeving geworden. Ik merkte dat ik wat miste. Namelijk gesprekken die dieper gaan dan gesprekken over fashion, mannen en uitgaan. Toen ik jong was vond ik dit helemaal geweldig, maar naarmate ik ouder werd begon ik me steeds meer geïsoleerd te voelen. Op mijn 22e stopte ik helemaal met modellenwerk. Ik wilde er niets meer van weten en ging me totaal focussen op mijn carrière als onderwijzeres. Op mijn 25e begon het toch weer een beetje te kriebelen en ben toen langzaamaan begonnen met een nieuw portfolio aan te leggen met mijn nieuwe look. Mijn doel als model is nu zoveel mogelijk leuke opdrachten binnenslepen naast mijn baan als onderwijzeres.


Wat is uw schoonheid regime?

Het begint met gezonde voeding en genoeg sport. Voeding is de sleutel voor hoe je je voelt en voor hoe je eruit ziet. Ik sport dagelijks, omdat het goed is voor lichaam en geest. Als je je goed voelt, straal je ook! Verder nooit met make up op slapen. Laat je huid ademen. Elke ochtend en avond behandel ik mijn huid met crème. Ik zorg dat ik me altijd goed insmeer voordat ik de zon in ga. Met fel licht buiten heb ik altijd een zonnebril op om fronsen te voorkomen. Ik let erop dat ik in algemene zin weinig frons en mijn kin/nek recht houd om een onderkin te voorkomen. Stress is niet goed voor je uiterlijk, dus probeer ik ook rust en ontspanning in mijn leven in te bouwen.

Photo: Olof Wessels - Mua: Kris Hummel

zelfportret

Wat zijn je plannen voor de toekomst?

Ik zie mijn toekomst als een weg vol mogelijkheden. Er zijn veel dingen die ik leuk en belangrijk vind en ik zal altijd proberen om daarin een goede balans te vinden. Ik ben 27 jaar en ondanks dat ik nog geen rimpeltjes heb besef ik dat ik mijn beste jaren als model gehad heb. Dat neemt niet weg dat ik het heerlijk vind om in de tijd naast mijn baan als onderwijzeres voor de camera te staan voor allerlei verschillende opdrachten die mij aanspreken. Sinds ik weer begonnen ben geniet ik er volop van en ben aangenaam verrast door de leuke dingen die nog steeds op mij afkomen! Mijn focus ligt op het onderwijs, maar in de tijd die overblijft zal ik alle mogelijkheden en kansen aanpakken.


Wat zijn sommige van uw favoriete ervaringen tot nu toe?
Ik heb heel veel verschillende dingen gedaan. Best lastig om mijn favoriete te kiezen! Ik heb genoten van alle shows die ik heb gelopen tijdens de verschillende fashionweeks. Wat een spektakel. De show die er voor mij het meeste uitsprong was die van Der Kommissar. De vele opdrachten voor L’Oréal en de prachtige foto die ik van Redken heb zullen mij altijd bijblijven. Ook bijzonder was toen ik gekozen werd als het nieuwe gezicht van de aardbei Krusher van KFC. Ik hang nu nog meters hoog op de muur bij verschillende KFC’s. Altijd leuk zulke blijvende herinneringen. Ook liep ik shows voor Hunkemöller, de meest bijzondere in de Efteling. Wat ik zeker niet wil vergeten als speciale ervaringen zijn naast al het betaalde werk de vele fijne portfolio shoots die ik met fantastische fotografen, visagistes en stylistes heb gehad. Samen een idee uitwerken met enthousiaste mensen.

Photo: Evely Duis - Mua: Annemarie van Gestel

Photo: Katja de Bruijn, Mua: Helma van Moorsel

Photo: Evely Duis - Mua: Annemarie van Gestel

Model: Julie & Annewil (Uniko Models)

Model: Ceca (Trend Models)

Heeft u nog een advies voor wie als model wil starten?

Mijn advies voor beginnende modellen, maar eigenlijk ook voor alle al werkende modellen is: laat je niet gek maken en blijf jezelf! Het is een wereld waar veel van je gevraagd wordt. Aan jou de uitdaging of je dit er voor over hebt of niet. Stel jezelf die vraag, maak afspraken met jezelf, geef je grenzen aan en blijf bij wie je bent.

Mijn uiterlijk is in de jaren als model flink veranderd. Van een lange volle krullenbos naar kort wit haar. Natuurlijk miste ik mijn mooie bos krullen, maar voor mij was het veranderen van haarlengte of kleur iets wat ik gewoon moest accepteren om verder te komen. Met een ander kapsel was ik nog steeds mezelf.  Na het afknippen van mijn haar kreeg mijn carrière een mega boost en liepen de opdrachten binnen.

Je hoort vaak verhalen in het nieuws over modellen met ondergewicht en eetstoornissen. Het is een feit dat de verhoudingen van jouw lichaam belangrijk gevonden worden, maar hoe jij voor deze ideale maten gaat zorgen heb jij zelf in de hand. Dit kan namelijk ook op een gezonde manier, met gezonde voeding en de juiste hoeveelheid sport. Iets wat mij heel erg geholpen heeft is een gewicht afspreken met mezelf, waarbij ik ervoor zorgde dat ik er niet onder kwam. Dit gewicht was aan de lage kant, maar nog net gezond genoeg.

Besef ook dat iedere opdrachtgever een ander soort model zoekt. Je kunt je niet aanpassen aan elke opdrachtgever. De opdrachtgevers die bij jou passen zullen jou ook booken. Ik houd mezelf altijd één dag in mijn modellentijd voor, namelijk een dag waarop ik 3 castings voor shows van de Amsterdam Fashion week had. Bij de eerste was ik te dik, bij de tweede te dun en bij de laatste was ik geweldig. Zo zie je, het is net wat ze zoeken! 

Laatste tip: mocht je veel geld verdienen dan klinkt dat leuk, maar geef het niet meteen uit en zet genoeg weg op je spaarrekening. Geloof me, daar ben je later blij mee!

 

Wat vind je van het modellenland Magazine?

Ik vind het super dat Modellenland Magazine modellen, fotografen, visagistes en stylistes de mogelijkheid biedt om zichzelf te presenteren. Het magazine ziet er prachtig uit en ze hebben al snel veel lezers weten te bereiken. Mijn complimenten voor het vele werk dat in elke editie gestoken wordt.

 

Bekijk hier alvast mijn eigen winners editie van modellenland

 

https://www.facebook.com/profile.php?id=100007402157284

Photo: Selma Gurbuz

Modellen: Tatjana Lauwers & Sarah Tommeleyn

Fotograaf: Tim Geers - MUA: Sonja Geers

bottom of page